Nu bliver der (måske) mindre kø ved grænsen: Flere skal køre over uden at vise pas

I dag lempes kontrollen ved den dansk-tyske grænse, og fra Sverige ophører grænsekontrollen helt.

Det gule sammenfletningsskilt her ved grænsen til Danmark er lige nu vendt væk fra vejbanen. Det betyder, at politiet ikke laver kontrol lige nu. Når politiet laver kontrol, vender de skiltet om, så bilisterne kan se det. (Foto: © Hanne Høier, DR)

Færre betjente til at tjekke pas ved grænseovergangen til Tyskland og en helt åben grænse fra Sverige til Danmark.

Det er den nye virkelighed, når du rejser ind i Danmark fra i dag.

For i dag træder en mere lempelig grænsekontrol i kraft ved den dansk-tyske grænse, og kontrollen ved den svenske grænse ophører helt.

Det betyder, at trafikken kommer til at glide lettere ved grænseovergangene og pendlere vil holde i lidt mindre kø, når de kører ind i Danmark.

Pendler tror ikke på mindre kø

Men det tror Morten Heilmann Sørensen ikke på.

Han bor i Flensborg, men er skoleleder på Tinglev Skole i Danmark og pendler derfor dagligt over grænsen.

- Nej, det tror jeg ærlig talt ikke. I hverdagen måske, men du vil stadig ramme kø i weekenden, fredag eftermiddag, og når tyskerne har helligdag og ferie.

Morten Heilmann fortæller, at han har siddet i kø ved grænsen mange gange. Som regel er det et kvarters tid, men han har også siddet i kø i en time på vej til et bryllup. Og det kræver derfor planlægning at finde den hurtigste vej over grænsen i spidsbelastningen.

Så selvom han i hverdagen kører på tidspunkter, hvor trafikken normalt glider fint, håber han, at grænsekontrollen en dag helt forsvinder.

- Det er jo ikke det minut ekstra, når man bliver vinket hen over grænsen, der gør noget. Men det er et irritationsmoment, at man ikke bare lige kan køre over, når man har været vant til det fra tidligere, siger Morten Heilmann Sørensen.

Skal stadig sætte farten ned ved grænsen

Politiet vil fortsat være fysisk til stede ved grænseovergangene mellem Danmark og Tyskland, og bilister skal stadig sænke farten, når de kører hen over grænsen. Men der vil være færre betjente og mindre kontrol end i dag. Regeringen vil hellere have mere politi til at bekæmpe kriminalitet bag grænsen i det syd- og sønderjyske.

Konkret vil der være 85 fysiske politiårsværk færre ved grænsen mod Tyskland fra i dag.

Spørger man Peter Kofod, der er retsordfører i Dansk Folkeparti, er det en trist dag i dag, siger han.

- Det er den helt forkerte vej at gå. Europa og EU er på vej ind i en migrationskrise, så det siger sig selv, at vi skal styrke grænsekontrollen - ikke lempe den.

Moderaternes gruppeformand og tidligere borgmester i Tønder, Henrik Frandsen, mener dog, at den nye grænsekontrol vil være langt mere effektiv, når det handler om at få skovlen under de kriminelle bagmænd, der opererer på tværs af landegrænser.

- Kontroltrykket bliver halveret ved grænsen, men man skalerer så kontrollen op bag ved grænsen. Så den grænserelaterede kriminalitet bliver bekæmpet meget bedre. Så samlet set bliver grænsekontrollen styrket, siger han.

Rigspolitiet vurderer også, at den lempede grænsekontrol samlet set vil have en positiv effekt, når det kommer til bekæmpelse af den kriminalitet, der sker på tværs af grænsen.