Ny forsvarsminister besøger for første gang naboer til støjende F35-fly

Naboer håber, forsvarsministeren vil tilgodese dem, der ønsker at flytte og dem, der vil blive.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) besøgte her til eftermiddag nogle af de naboer, der bliver ramt af støjen fra de kommende F35-fly i Skrydstrup. (© (c) DR)

- Jeg håber, hun vil lytte til os og høre, hvad vi har af forventninger og ønsker.

Den opfordring gav Kenneth Nørgaard til den nye forsvarsminister, Trine Bramsen (S), da hun sad ved kaffebordet i hans hjem, der ligger 800 meter fra den landingsbane, hvorfra de kommende F-35 fly muligvis kommer til at lette fra i fremtiden.

I aften er der igen borgermøde i Skrydstrup, og for første gang er Trine Bramsen med. Her vil de naboer, der bliver ramt af støjen fra de kommende F35-fly, få mulighed for at dele deres holdninger og spørgsmål med forsvarsministeren.

På borgermødet præsenterer Forsvarsministeriet miljøkonsekvensvurderingen for F35-projektet, der blev offentlilggjort tidligere på sommeren, og som netop nu er i høring

- Jeg frygter, at det bliver så højt, at vi måske ikke kan være her. Som det er nu, kan støjen fra F16 flyene sætte alarmen i gang på min bil, siger Kenneth Nørgaard.

Ministerens besøg hos Kennet Nørgaard skulle egentlig have givet Trine Bramsen mulighed for med egne ører at høre, hvor meget et F35-fly larmer, når det kommer buldrende hen over huset.

Men på grund af vind blev den planlagte testflyvning aflyst. Ministeren fik under besøget dog stadig lov til at lytte til Kenneth Nørgaard, der fortalte om egne og sine naboers bekymringer.

- Hun lyttede på det, vi havde at sige. Hun kom ikke med noget konkret, men det er fint, at hun vil høre på os, siger han.

Kenneth Nørgaard havde ikke forventet, at forsvarsmininsteren fremlagde noget banebrydende, og han regner egentlig heller ikke med, at det gør den store forskel, at det nu er en ny minster på området.

Naboerne har forskellige ønsker

Ifølge Forsvarsministeriets beregninger af flystøj vil larmen fra de nye F35-fly overskride grænseværdien i mindst 618 boliger. Den udsigt har fået naboen John Buch, der bor 600 meter fra landingsbanen, til at beslutte sig for at flytte fra området.

- Det larmede dobbelt så meget som F16. Så der tænkte jeg – det her går ikke.

Omvendt vil Kenneth Nørgaard gerne blive. Derfor håber han også, at Stine Bramsen vil lytte til naboerne individuelt.

- Jeg håber, at folk kan blive kompenseret. Og at vi, der vil blive her, kan få en overflyvning, vi kan leve med.

Støjramte naboer til Danmarks kommende F35-base vil blive tilbudt kompensation i et endnu ukendt omfang.

Hvordan og hvor meget vil ifølge Forsvarsministeriet ikke blive fremlagt på mødet i aften. Det vil ske på et efterfølgende møde, meddeler de i en pressemeddelelse.

F35-flyenes vej til Danmark

  • 1997: Danmark går med i industrisamarbejdet omkring udviklingen af F35-jagerne.

  • 2005: Forsvarets Materieltjeneste beder flyproducenter om informationer til en konkurrence om at blive Danmarks nye kampfly.

  • Maj 2016: Regeringen peger på F35 som sit bud på Danmarks nye kampfly og anbefaler indkøb af 27.

  • 9. juni 2016: Flertal beslutter at købe 27 F35-fly.

  • 1. marts 2018: Forsvarsministeriet meddeler, at man af hensyn til naboerne flytter det kompleks, der skal huse kampflyene. Dermed forsinkes ankomsten til Danmark.

  • 2021: De første danske fly leveres til en amerikansk base, hvor piloterne skal testflyve dem.

  • April 2023: F35-kampflyene flyttes til Danmark.