Økologisk hjemmedyrket mad sparer fængslerne penge

Det er en god forretning for kriminalforsorgen at lade de indsatte producere økologiske fødevarer.

Der er otte danske fængsler, der driver økologisk landbrug. I Renbæk Fængsel har man eksempelvis 140 køer. (Foto: © Preben madsen, Scanpix)

Syv kroner per indsat om dagen.

Så meget sparer Kriminalforsorgen på madbudgettet, efter flere fængsler selv er begyndt at lave mad af økologiske fødevarer, som fængslernes egne landbrug producerer.

Maden bliver produceret i oprettede fængsels-landbrug af indsatte til de indsatte.

Det har ikke bare hævet kvaliteten på maden, men giver også de indsatte meningsfuld beskæftigelse.

Det fortæller enhedsleder i Kriminalforsorgen Peter Larsen, der har stået i spidsen for omlægningen.

- De lærer automatisk en del om landbrug, og vi har også mulighed for at koble forskellige uddannelsesforløb på. Så det gavner samfundet på sigt, siger han.

Får ansvar for dyrene

Det er blandt andet erfaringer fra Renbæk Fængsel i Sønderjylland, der gjorde Kriminalforsorgen opmærksom på, at det er billigere at producere mange af fødevarerne i stedet for at købe dem.

Ole Petersen driver det økologiske landbrug i Renbæk Fængsel. (Foto: © Niklas Skyum Clausen, DR)

Ole Petersen, der er landbrugsleder i Renbæk Fængsel, er heller ikke i tvivl om, at det lærer de indsatte en masse at arbejde i det økologiske landbrug.

- De indsatte får et stort ansvar over for dyrene og de fødevarer, vi producerer. Samtidig får de en forståelse for, hvordan maden kommer fra jord til bord, siger han.

Der er på nuværende tidspunkt otte danske fængsler, der producerer fødevarer.