Politiet opruster ved grænsen: Livescanner fingeraftryk

'Nu bliver det sværere for efterlyste personer at gemme sig', siger politikommissær ved Nationalt Efterforskningscenter.

Det nye system bliver et fast værktøj for politiet, fortæller vicepolitiinspektør ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Allan Dalager. (Foto: © Lise Bæksgaard)

Det er blevet sværere for efterlyste personer at gemme sig bagved opdigtede navne og falske pas, når de vil krydse grænsen til Danmark.

I hvert fald hvis deres fingeraftryk er registreret i den database, som Schengen-landene samarbejder om.

Nu kan politiet nemlig live-scanne fingeraftryk ved blandt andet politistationen i Padborg – og hvis fingeraftrykket er registreret i systemet - kan de hurtigt afklare, om vedkommende har indrejseforbud i Danmark eller er efterlyst i et andet Schengen-land.

Fingeraftrykket kan også sladre, hvis det er et falsk pas eller opdigtet navn vedkommende viser. Det er en stor gevinst for politiet vurderer vicepolitiinspektør ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Allan Dalager.

- Det kommer til at betyde en stor del. Det hjælper os med at håndtere de personer, som færdes rundt i Europa. Systemet bliver fremover et fast værktøj for politiet.

- Det bliver et finmasket net. Jo flere registreringer vi har i systemet, jo flere kan vi håndtere. Vi hjælper hinanden i hele Schengen med at håndtere de her personer på den bedste måde, fortæller Allan Dalager.

Politiet kan nu live-scanne fingeraftryk og med det samme vide, om vedkommende er efterlyst i andre Schengen-lande. Hvis altså fingeraftrykket er registreret i systemet. (Foto: © Lise Bæksgaard)

Sværere at begå kriminalitet i Europa

Det er ikke kun blevet muligt at live-scanne fingeraftryk i Padborg – alle landets politikredse har én eller flere maskiner, som kan udføre jobbet.

Indtil nu har det ellers kun været muligt at søge i Schengen-registeret med f.eks. navn eller fødselsdato.

Men nu bliver det sværere at begå kriminalitet i Europa uden at blive opdaget, siger Kristian Kjeldsen, politikommissær ved Nationalt Efterforskningscenter.

- Det bliver sværere for efterlyste personer at gemme sig. Hvis vi er i tvivl om en persons identitet – så kan vi scanne deres fingeraftryk og se, om den pågældende er efterlyst i Schengen-informationssystemet.

Har allerede givet gevinst

Redskabet er cirka på størrelse med en kopimaskine – og det har allerede vist sit værd ved grænsen efter blot en uge i brug.

Ved en stikprøvekontrol i toget opdagede politiet en uledsaget mindreårig, som hverken havde pas eller anden legitimation med. Men ved hjælp af fingeraftrykket kunne de kortlægge vedkommendes rejse gennem Europa.

- Vi kunne se, at han var ankommet til Italien – og så havde han også været i Tyskland, hvor han var blevet registreret. Han sluttede heroppe hos os, hvor han søger asyl, fortæller vicepolitiinspektør ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Allan Dalager.

Allan Dalager håber desuden, at det i fremtiden bliver muligt at koble teknikken på mobiltelefoner. For så skal de ikke ind på politistationen i Padborg for at få taget en live-scanning af fingeraftrykket.