Hvis hjælpen rundt om hjørnet i Esbjerg lukker ned, så bliver det svært for Lucas Gislason.
Han har været tilknyttet børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling siden han var 13 år.
- Det er meget afgørende at kunne tage af sted og så hurtigt få den hjælp, man har brug for, siger han.
Lukas Gislason er i dag 20 år gammel, men fordi han først har fået diagnosen paranoid skizofren for to år siden, er han stadig tilknyttet børne- og ungeafsnittet i Esbjerg.
Politikere i Region Syddanmark har lagt op til at lukke både sengeafsnit og akutmodtagelse på børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling i Esbjerg. Fremover skal det samles over en times kørsel væk i Aabenraa, foreslår Region Syddanmark.
- Jeg kan slet ikke forestille mig, at det ville kunne fungere, siger Lukas Gislason.
Lucas og familien har ikke nogen bil, og derfor er også Lucas’ mor bekymret over den lange tur med offentlig transport til Aabenraa.
- Man sidder som pårørende med at barn, der har det rigtig svært, og så skal man forsøge at trøste og overskue at skulle med offentlig transport, siger Lukas' mor, Helene Jensen.
Minister må træde ind
Sagen har affødt kritik fra flere af medarbejderne på afsnittet i Esbjerg, som frygter, det skaber dårligere behandling for børn og unge.
På Christiansborg fylder børn- og ungepsykiatrien meget. Derfor møder det også fra folketingspolitikere skarp kritik, at Region Syddanmark vil flytte behandling væk fra Esbjerg.
- Det løber mig koldt ned ad ryggen, når jeg hører ordene omstrukturering og centralisering i vores sundhedsvæsen. Særligt i psykiatrien, siger Peter Kofod, der er sundhedsordfører for Dansk Folkeparti.
Flere røde partier på Christiansborg kritiserer også Region Syddanmarks planer. Blandt andet sundhedsordfører for Enhedslisten, Peder Hvelplund.
- Det er ikke acceptabelt, at der ikke er sengeafsnit og en akutmodtagelse i landets femtestørste by. Det har dramatiske konsekvenser for både patienter og pårørende, siger han.
Også SF’s sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen er kritisk overfor forslaget, og mener, at man skal gøre sig store anstrengelser for at undgå centralisering på det psykiatriske område.
Peter Kofod (DF) vil nu spørge ministeren ind til sagen.
- For mig virker det som om, at Region Syddanmark er ude af trit med virkeligheden, siger han.
Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har ikke ønsket at stille op til interview om sagen. Hun har dog sendt et skriftligt svar til DR.
- Sårbare børn og unge skal kunne vide sig sikre på at få den nødvendige hjælp, og det har jeg en klar forventning om, at regionen er opmærskom på, skriver hun.