Besøg alle lande i verden i mindst et døgn uden at flyve og uden at vende hjem til Danmark, før opgaven er fuldført.
Sådan lød missionen, da den nu 44-årige Torbjørn Pedersen satte sig ind i en bus i Dybbøl og forlod Danmark for ti år siden.
Nu er han nået til verdens ende - eller i hvert fald Maldiverne, som er den sidste destination af i alt 203 lande.
Og det er noget, Torbjørn Pedersen har glædet sig til meget længe.
- Det er godt at være nået til vejs ende af den her lange tunnel af lande.
Eventyrlyst og drømmen om at gøre noget, ingen andre havde gjort, var det, der fik ideen til en jordomrejse til at spire. Men rejsen har også fået et større formål – blandt andet igennem Torbjørns arbejde som ambassadør for Røde Kors.
Torbjørn Pedersen forventede, at jordomrejsen ville tage ham fire år, men missionen har været langt mere krævende, end han havde forestillet sig. Både mentalt og fysisk. Han har da også været ved at opgive undervejs.
Men han holdt stædigt ved, og inden længe sætter han kursen mod Danmark, hvor han vil slå sig ned med sin hustru. Hun har fulgt ham fra distancen gennem hele rejsen og har besøgt ham 26 gange i forskellige lande. Nu håber de, at det ikke er for sent at stifte familie.
- Jeg glæder mig allermest til at få en dagligdag med min kone, siger Torbjørn Pedersen om fremtiden i Danmark.
Den danske eventyrer har besøgt alle lande på FN’s liste og flere til. Eksempelvis er Kosovo ikke på FN's medlemsliste, men alligevel har Torbjørn Pedersen talt det med som et af verdens lande på sin liste.
Ifølge Torbjørn Pedersen selv er han den første, der har gjort det uden at flyve og uden at afbryde sin rejse undervejs.
Derfor må han være den rette til at svare på, hvilke tre lande han mener er de mest oversete i verden. Her er hans bud:
Georgien
Georgien er det første land, Torbjørn nævner. Landet ligger øst for Sortehavet, og grænser op til Rusland i nord og øst, Tyrkiet og Armenien i syd, Aserbajdsjan i sydøst, og Sortehavet i vest.
Hovedstaden er Tbilisi, og der bor cirka 3,7 millioner mennesker i Georgien. Torbjørn Pedersen besøgte Georgien i oktober 2018. Det var land nummer 157 ud af 203.
- Jeg synes, at Georgien er absolut fantastisk. Jeg havde ikke hørt ret meget om landet inden. Men det havde bare lidt af det hele. Det er et lille land, meget EU-venligt og maden er god, siger Torbjørn Pedersen.
Georgien er ældgammelt, men blev i 1800-tallet en del af Rusland og dermed efterfølgende også Sovjetunionen. Georgien blev igen selvstændigt ved Sovjetunionens fald i 1991.
Georgien ligger i det østligste Europa og grænser op til Asien, men de politiske og økonomiske forbindelser med Europa er blevet tættere siden 1991.
Andorra
Andorra er et lille fyrstedømme i bjergkæden Pyrenæerne mellem Frankrig og Spanien. Det er én af de ældste og mindste stater i Europa og er lidt mindre end Bornholm.
Andorra er et toldfrit område, et internationalt finanscenter og tiltrækker mange turister. Her møder flot natur og friluftsoplevelser storbyliv og lækre hoteller.
Torbjørn anede intet om det lille land, da han kørte over grænsen med bus i november 2013. Og han blev trods sit meget korte visit overrasket over, hvor meget det lille land i bjergene gemte på.
- Det er gudesmukt. Det er et godt sted at stå på ski eller tage på hike. Og så er det er let at komme dertil fra Danmark, lyder anmeldelsen fra Torbjørn Pedersen.
Udover de mange turister i landet er der omkring 80.000 fastboende mennesker. Det officielle sprog er catalansk, men der bor både spaniere, andorranere, portugisere og franskmænd i Andorra.
Levestandarden er høj, og det sociale system er veludbygget.
Andorra var land nummer 14 ud af 203, som Torbjørn Pedersen besøgte.
Sri Lanka
Sri Lanka er en tropisk ø i Det Indiske Ocean. I den sydvestlige del er der varmt og fugtigt, i nord er der tørt og meget varmt. I højlandet i syd er der lidt koldere.
Torbjørn Pedersen besøgte Sri Lanka i maj 2023. Det var det næstsidste land, han manglede at besøge, og han kom dertil uden helt at vide, hvad han skulle forvente. Derfor blev han også ret overvældet, fortæller han.
- Det var et super spændende land. Det var utroligt, hvor meget man kunne nå at opleve på en dag. Og det siger jeg, på trods af at jeg havde været i næsten alle verdens land, før jeg kom til Sri Lanka.
Torbjørn Pedersen var en uges tid i Sri Lanka, inden han rejste videre. Og der var tryk på den tropiske ø.
- Det føltes, som om alt kunne ske på et hvilket som helst tidspunkt. Og det gjorde det også nogle gange. Men det var samtidig meget sikkert, folk var meget venlige, maden var god, og der var nok at lave.
Landet har været hærget af borgerkrig i 25 år, men i 2009 blev der fred i landet, og økonomien er siden blev bedre.
Det er særligt tekstilindustrien, servicesektoren og byggeriet, der sikrer store indtægter til statskassen. Turismeindustrien er en anden vigtig indtægtskilde og er steget efter freden.
Sri Lanka blev under britisk kolonisering og frem til 1972 kaldt Ceylon. Der bor cirka 22 millioner mennesker i Sri Lanka, og hovedstaden er Colombo.