Der er et hegn. Men der er hverken stolper eller stødtråd.
67 hektar natur på den østlige del af Fanø er lige nu udlagt til dyreforsøg. 12 køer og 13 kalve går rundt i området uden noget synligt hegn.
- Jeg synes, det fungerer rigtig godt. Det virker, og det giver ro i maven at have dyrene her, siger landmand på Fanø, Michael Baun.
Han har på sin iPad sat virtuelle hegnspæle i området. Køerne har et GPS-halsbånd på, og når de nærmer sig kanten af hegnet, så giver halsbåndet en lyd. Hvis de fortsætter forbi indhegningen, giver halsbåndet et lille stød.
- Du kan nærmest ikke se, de får stød. De drejer bare af og går ind på marken igen. Det her stød er meget mindre end et stød i et normalt hegn, siger Michael Baun.
Halsbånd med stød er ulovlige at bruge til dyr i Danmark. Men på Fanø har de fået dispensation, så de i en forsøgsperiode kan undersøge, om et virtuelt hegn er lige så godt som et fysisk.
Udover landmanden og naturfolk er forsøget tæt fulgt af forskere og dyrlæger.
Ingen øget stress
Resultaterne er gode indtil videre. Faktisk virker køerne upåvirkede af den elektroniske koklokke, de har om halsen.
- Vi kan konkludere, at det virtuelle hegn ikke gør køerne mere stressede. Det er derfor et godt alternativ til traditionelle elektriske og fysiske hegn til køer.
Sådan er det beskrevet i en forskningsartikel, hvor forskere og dyrlæger har undersøgt køernes stress-niveau.
På videoen herunder er hegnet. Køerne har lært, at når halsbåndet bipper, så skal de gå i en anden retning. De har lært systemet, og der bliver kun sjældent afgivet stød til køerne:
Køernes kortisol-niveau, også kendt som stress-hormoner, er undersøgt i kokasserne. Prøverne viser, at stress-niveauet i køerne ikke har ændret sig nævneværdigt.
- De anvender området, som de altid har gjort, og de bliver ikke mere stresset. De vænner sig hurtigt til systemet, siger Christian Sonne, der er dyrlæge og professor ved Aarhus Universitet.
De gode resultater viser dermed, at det har potentiale til også at blive brugt andre steder i landet, mener han.
- Lige her har det vist sig at fungere fint med lige præcis den her kvægrace, landmand og naturtype, så jeg vil sige, at det helt klart kan udbredes, siger han.
Det egner sig dog bedst til de store naturområder som forsøget på Fanø.
- Hvis vi kommer tæt på motorvej og befærdede områder, så er det ikke sikkert det vil fungere lige så godt. Måske kan det anvendes, men det ved vi ikke, før vi har undersøgt det andre steder, siger han.
Plads til vilde dyr og turister
Sommerhusejeren Dan Pode Poulsen er en af dem, der har sat skub i projektet på Fanø. Da han købte sit sommerhus i området for fem-seks år siden, var der trådhegn flere steder i området.
- Der var elektrisk hegn på begge sider af vejen. Og der var også et stykke hegn ud mod Vadehavet, siger han.
Han ville gerne have, at naturområdet kunne stå uden elektrisk hegn.
- Det startede ret egoistisk. Det var ønsket om at få en god udsigt uden elektriske hegn, siger han.
Siden har projektet grebet ham, og han har involveret sig i forsøget sammen med blandt andre landmanden Michael Baun, der ejer køerne, der græsser ved sommerhuset.
Nu kan både turister, fuglekiggere og vilde dyr færdes uhindret.
- Jeg synes det er et fascinerende landskab. Uanset hvor man er, kan man se hele horisonten rundt uden at se elektriske hegn, siger Dan Pode Poulsen.
'Håber det bliver lovligt'
Det er halvandet år siden forsøget startede, og med de nuværende resultater mener både Dan og landmanden Michael Baun, at det usynlige hegn skal gøres lovligt i Danmark.
- Jeg håber, at det her bliver lovliggjort, så det er noget vi kan sætte på vores dyr som alternativ til et fysisk hegn, siger Michael Baun.
Sommerhusejer og initiativtager Dan Pode Poulsen vil i den kommende tid arbejde på, at systemet bliver lovligt. Han vil nu hive fat i politikere og myndigheder for at lindre lovgivningen en smule.
- Vi har fundet ud af, at indhegning virker. Jeg håber derfor, det vil lykkes os at få tilladelse til at bruge systemet i Danmark, så andre også kan få glæde af det, siger Dan Pode Poulsen.