Nu bliver dansk-tyrkeren Ekrem Sahins hjerte og hjerne sendt til Tyrkiet. Familien håber på, at det kan give svar på, hvorfor han døde i en dansk arrest for næsten syv år siden.
- Jeg søger efter sandheden, siger han mor Nermin Kalkan.
I 2011 skulle Ekrem Sahin flyttes fra arresten i Kolding. Han kom i klammeri med syv fængselsbetjente, der holdt ham fast. I den forbindelse fik han hjertestop. Han var i koma og døde senere på Odense Universitetshospital.
Der er stadig ikke noget præcist svar på, hvorfor Ekrem Sahin fik hjertestop. Den danske statsobducent har konkluderet, at Ekrem Sahin døde af akut stress. En læge fra Rigshospitalets Hjertecenter har konkluderet, at den sandsynlige dødsårsag kan have været iltmangel.
Retslægerådet har undersøgt sagen og konkluderet, at dødsårsagen var ukendt, men kan have været iltmangel.
Ny advokat undersøger sagen
Advokat Claus Bonnez arbejder på sagen for familien til Ekrem Sahin, og da han først for nylig modtog sagen, ønsker han ikke at ikke udtale sig om den i detaljer.
Han vil undersøge, om sagen lever op til de standarder, der er sat af den Europæiske Menneskeretsdomstol.
- Der skal foretages en meget grundig efterforskning, når en person, der er frihedsberøvet, er kommet til skade, siger han.
Blandt andet vil han se på, hvordan det kan være, at mange fængselsbetjente ikke kunne håndtere klammeriet med Ekrem Sahin.
- Når de er så mange, så skal de kunne forhindre, at folk kommer til skade, siger han.
Sagen har været undersøgt mange gange
Undervejs i forløbet genåbnede politiet sagen tre gange. Det førte aldrig til, at der blev rejst en sag mod fængselsbetjentene.
Familien til Ekrem Sahin er ikke tilfreds med de forklaringer, som de danske myndigheder er kommet frem til. Allerede kort efter Ekrem Sahin døde, bad familien om at få sendt liget til obduktion i Tyrkiet. Det skete også, men hjertet og hjernen blev ikke sendt med i strid med familiens ønske.
- Jeg havde bedt om, at han skulle obduceres i Tyrkiet, og at der måtte ikke tages organer ud, siger Nermin Kalkan.
Ekrem Sahin havde dobbelt statsborgerskab, og det var først i torsdags, at familien fik hjerne og hjerte udleveret.
Nermin Kalkan forstår ikke, at det skulle tage så lang tid.
- Hvis Danmark havde samarbejdet med Tyrkiet, så var jeg fri for at kæmpe så meget, som jeg har kæmpet, siger hun.
Peter Mygind Leth er statsobducent ved Odense Universitetshospital og har været med til at obducere Ekrem Sahin. Han fortæller, at vævsprøverne af hjerte og hjerne har ligget klar i transportkasser i to år og ni måneder og ventet på at blive hentet.
- Jeg ved ikke, hvorfor der er gået så længe. Jeg synes også, at det er meget lang tid, og jeg har også undret mig over det, siger han.
Hjerte og hjerne kan gemme på svar
Advokat Claus Bonnez vil undersøge, hvorfor det tog så lang tid at få udleveret hjernen og hjertet. Han vil også se på, om ventetiden har skadet organerne, og at de dermed ikke kan bruges som bevis. Det ved han, når de tyrkiske læger kommer med deres konklusioner.
Nermin Kalkan håber, at de tyrkiske læger kan finde ud af, hvad der er årsagen til at Ekrem Sahin døde. Hun håber også. at sagen kan blive taget op igen i Danmark.
Ifølge Claus Bonnez kan den gå begge veje.
- Det kan jo være, at der slet ikke er noget at bebrejde de danske myndigheder, og så skal sagen bare lukkes, siger han.