Forureningen spøger stadig i Grindsted: Mere end 100 skal til lægetjek efter symptomer på sygdom

Belinda Annline Kjær er med i undersøgelsen: "Det skylder vi de døde og deres pårørende"

Grindstedforureningen stammer fra det tidligere Grindstedværket, som frem til ca 1975 dumpede store mængder forurenende stoffer i depoter omkring Grindsted by. (Foto: © Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)

En hel by inviteret til lægetjek.

Det er virkeligheden i Grindsted, hvor alle borgere har fået en personlig invitation i e-boks til at få et lægetjek, hvis de har symptomer på sygdom, som de frygter har forbindelse til den massive generationsforurening efter Grindstedværket.

Invitationen blev sendt rundt i starten af februar, og indtil videre har mere end 100 personer meldt sig til lægetjekket, der udføres af læger på arbejdsmedicinsk klinik på Sydvestjysk Sygehus.

45-årige Belinda Annline Kjær fra Grindsted er en af dem, der har taget imod tilbuddet om en sundhedsundersøgelse.

Hun døjer med føleforstyrrelser i den ene side af kroppen. Det er egentlig ikke fordi, hun nødvendigvis er specielt bekymret, men hun var ikke i tvivl om, at hun ville skrive sig op til en undersøgelse.

- Man kan også tænke sig selv til døde, men jeg tror på, at forureningen kan give nogle sygdomme, og at det hænger sammen med mange sygdomstilfælde. Men om det gælder for mig, det ved jeg ikke, siger Belinda Annline Kjær.

Belinda Kjær til sundhedsundersøgelse, hvor hendes fødder blandt andet bliver undersøgt for føleforstyrrelser, der kan være tegn på nervesygdomme. (Foto: © Stefanie Lauenborg - DR)

Men primært er det ikke for sin egen skyld, at Belinda Annline Kjær har valgt at tilmelde sig en sundhedsundersøgelse. Hun tænker på de syge og pårørende, der selv frygter at forureningen har udløst sygdom eller ligefrem dødsfald.

- Vi skylder virkelig dem, der har været udsat for de her sygdomme i vores by at følge op og se, om der er en sammenhæng. Nogle af dem er døde, og det skylder vi dem og deres pårørende, siger hun.

ALS-tilfælde satte undersøgelse i gang

Grindstedforureningen stammer fra det tidligere Grindstedværket, som frem til 1962 dumpede store mængder tungmetaller, medicinalprodukter og opløsningsmidler i den såkaldte banegrav i Grindsted. Ud over Banegravsdepotet er der stadig forurening fra værket flere andre steder i Grindsted, blandt andet den tidligere losseplads syd for byen. Forurening fra både banegravsdepotet og lossepladsen løber nu under byen med grundvandet.

Efter historier om hyppig forekomst af nervesygdommen ALS, der forårsager muskelsvind, satte en borgergruppe pres på for at få undersøgt, om forureningen kunne spille en rolle.

En stor sundhedsundersøgelse fra 2020 kunne dog få borgerne i Grindsted til at ånde lettede op. Der var ikke en øget sygdomsforekomst i byen, og der var ingen grund til at forske videre i specifikke sygdomme, lød konklusionen.

Men efter DR kunne afsløre, at to forskere efterfølgende kraftigt opfordrede til at forske videre i forekomsten af ALS i byen, blev regionsrådet i Region Syddanmark enstemmigt enige om, at sygdomsforekomsterne skulle undersøges nærmere igen, og her er indkaldelsen til et sundhedstjek en af i alt tre nye sundhedsundersøgelser.

Kigger efter flere forskellige sygdomme

Flere end 100 borgere har tilmeldt sig indtil videre, og de skal blandt andet undersøges af Jesper Bælum, der er overlæge på arbejds- og miljømedicinsk afdeling på Grindsted Sygehus.

- Vi tager imod dem, der har symptomer, de mener, kan skyldes forureningen i Grindsted. Så laver vi en temmelig grundig gennemgang af symptomforløbet og spørger ind til folks bekymringer om forureningen, siger han.

Overlæge Jesper Bælum er en af dem, der undersøger borgerne fra Grindsted.

Det er særligt nervesygdommen ALS, der har givet bekymringer tidligere, og det er da også en af de ting, borgerne bliver screenet for. Men det er ikke det eneste.

- Der er kræft, nervesygdomme, luftvejssygdomme. En helt række forskellige sygdomme. Så vi har ikke en samlet hypotese om, at det er en bestemt sygdom, vi går efter, siger Jesper Bælum.

'Det er deres pligt'

For Belinda Annline Kjær er der ingen tvivl om, at det er det rigtige, Region Syddanmark har gjort ved at indkalde borgerne til en helbredsundersøgelse.

- Det skal de bare, det er deres pligt, siger hun.

Hvornår der er svar på de omfattende undersøgelser er endnu for tidligt at sige, men Belinda Annline Kjær håber, at der kommer et utvetydigt svar ud af anstrengelserne.

- Jeg ved, hvor omfattende det kan blive, hvis forureningen viser sig at være skyld i sygdomme, så jeg håber, de er ærlige og reelle, og så håber jeg for byens skyld på en afklaring, siger hun.