Game over? Esporten taber medlemmer

Landet over lukker esportslinjer i små klubber, på efterskoler og ungdomsuddannelser.

Laurits Svart droppede ud af esportslinjen på Campus Vejle efter et år. - Jeg var ikke den bedste – fair nok. Så valgte jeg at stoppe. (Foto: © (C) DR Nyheder)

For bare få år tilbage blev esport spået til at være en ny holdsport, som på sigt kunne blive lige så stor som fodbold.

Store profiler som ’Dupreeh’ og ’Device’ trak mange børn og unge ind i esport og der blev oprettet esportsklubber over hele landet.

Men flere klubber, efterskoler og ungdomsuddannelser dropper nu tidligere satsninger på netop esport, hvor man mødes fysisk som et hold og har en træner.

Et af de steder er Campus Vejle, hvor Laurits Svart går i 2.g.

Han var startet på skolens esport-linje og endte som holdkaptajn, men valgte at stoppe efter et års tid.

- Jeg vidste godt, at det ikke gik for godt for mig. Jeg var ikke den bedste – fair nok. Så valgte jeg at stoppe, fordi jeg tænkte, at jeg kunne arbejde i den tid, jeg brugte dernede i stedet for, siger Laurits Svart.

Og så handlede fravalget også om, at der ikke var så mange tilbage på esportslinjen, siger han.

Campus Vejle lukker esportslinjen

Og Laurits Svart er langt fra den eneste, der har droppet esportslinjen på Campus Vejle.

Da det toppede var flere end 70 elever tilmeldt, men nu er de nede på mellem 10 og 15.

Nu lukker linjen, men det er et vilkår, når de unge skifter interesser, siger Morten Weiss-Pedersen, som er direktør for Campus Vejle.

- Det var spændende på et tidspunkt. Men de unge har skiftende interesser, og det må vi forholde os til, siger Morten Weiss-Pedersen.

Efterskole skifter gamercomputere ud med fitness

Der findes ikke tal på, hvor mange skoler, efterskoler og ungdomsuddannelser, der har droppet esport som valgfag eller linje.

Men interessen for at være i en esportsklub har været dalende de seneste to år, og i DGI's årlige medlemsopgørelser er antallet af esportsmedlemmer faldet fra 8.052 til 6.288.

Engum IF ved Vejle har slukket for gamercomputerne på grund af manglende tilmeldinger.

Og på Adventure-efterskolen i Skelde ved Broager lukker forstander Steen Emgren nu esportslinjen og fitness bliver i stedet et nyt linjefag.

- Vores fitnesslokale er i brug fra før, vi spiser morgenmad og indtil klokken 22.30, hvor de skal i seng. Så skal vi kaste dem i seng, fordi de vil træne hele tiden, siger Sten Elmgren.

Esport Danmark: De små klubber har det svært

Direktør Rico Corneliussen fra det landsdækkende forbund, Esport Danmark, bekræfter, at det er blevet sværere at samle gamerne i esportsklubber.

Han siger, at tendensen startede efter coronatiden, og at især de mindste klubber har svært ved at holde fast i medlemmerne.

- De større foreninger har klaret sig ganske fint, og nogle af dem er vokset en lille smule. Desværre er de vokset mindre, end dem, der er faldet fra, siger Rico Corneliussen.

Det er ikke kun ude i de små klubber, at esportseventyret er gået i stykker.

Inden for den seneste måned er to af de professionelle klubber i Danmark gået konkurs, nemlig Copenhagen Flames og Tricked Esport.

Det er svært at følge med den hurtige udvikling

Rune Kristian Lundedal Nielsen er psykolog og lektor ved IT Universitet i København. Han er overrasket over, at det går tilbage for esporten efter mange års fremgang.

Og han beklager, at de unge går glip af fællesskab og sammenhold ved at droppe den organiserede Esport, hvor der er en træner, som også kan hjælpe med fokus på for eksempel sund livsstil og kost samtidig med computerspillet.

- Man skal sørge for, at man dyrker sporten på en ordentlig måde.

Men Rune Kristian Lundedal Nielsen er ikke klar til helt at trække stikket helt for esporten.

- Jeg tror i virkeligheden ikke, at den her lille tilbagegang er noget, man skal lægge for meget i. Efter en periode med vækst naturligt, at det kortvarigt går nedad.