Gift i gødning: Lise ville hjælpe sine tomatplanter, men slog dem i stedet ihjel

Flydende gødning godkendt til økologisk dyrkning indeholder rester af sprøjtemidler.

Lise Ræder Knudsen må starte forfra med nye tomatplanter, efter rester af sprøjtemidler i den flydende gødning ødelagde nogle af de gamle. (Foto: © Troels Esmarch, DR)

Allerede i februar begynder Lise Ræder Knudsen at glæde sig til sommerens høst af saftige tomater.

Hun starter forspiring af flere forskellige og sjældne tomatplanter i et lille drivhus på badeværelsesgulvet.

Og da planterne er klar til at komme ud det store drivhus, får de en sjat gødning for at kunne vokse sig store.

Men så skete der noget, fortæller Lise Ræder Knudsen, der bor i Egtved ved Vejle.

- Toppen krøllede sig sammen, og de skud, som plejer at folde sig ud til blade, klumpede sig sammen, siger Lise Ræder Knudsen.

Hun tror først, at det er en frostskade, så hun venter et par uger og håber, at planterne retter sig.

Men via en gruppe for drivhusejere på Facebook finder Lise Ræder Knudsen ud af, at andre har samme problem, og at det har at gøre med stoffet clopyralid, som er i nogle sprøjtemidler.

Lise Ræder Knudsen viser sine ødelagte tomatplanter.

Den flydende gødning indeholder rest af sprøjtemiddel

Allerede sidste år fik haveejernes interesseorganisation, Haveselskabet, undersøgt et udvalg af flydende, organisk gødning, som mange bruger derhjemme til at booste agurkerne og chilien.

Prøverne blev sendt til analyse på det norske Institut for Bioøkonomi, Nibio.

Laboratoriet fandt clopyralid i flere typer af gødning, som er lavet af restproduktet, der opstår efter produktion af roesukker.

Ifølge Haveselskabet er problemet er, at nogle konventionelle landmænd sprøjter roerne for at fjerne blandt andet tidsler i markerne. De sprøjtemidler kan efterfølgende findes i koncentreret form i gødningen.

På den måde kommer haveejeren til at tilføre planterne en anelse af pesticidrester fra det konventionelle landbrug, siger Charlotte Garby.

- Det risikerer at misdanne ens planter. Og man ender med at må opgive sin hjemmeproduktion af tomater, chili, aubergine, og hvad man ellers har, siger Charlotte Garby.

Bladene på tomatplanterne krøller sig sammen, efter at de har fået flydende, organisk gødning med rester af sprøjtemidler. (Foto: © Troels Esmarch, DR)

Et år efter afsløringen er gødningen stadig i butikkerne

Flere producenter har siden sidste år trukket gødningen tilbage og har lavet nye produkter uden rester af sprøjtemidler.

Det gælder blandt andre Ecostyle.

Firmaet blev opmærksomme på problemerne gennem undersøgelsen fra Haveselskabet, siger direktør Lars Bjørnsbo.

- Vi havde ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, at der kunne være pesticider i et restprodukt fra sukkerproduktionen. Men vi tager det på vores kappe, vi burde have været mere mistænksomme, siger Lars Bjørnsbo.

Direktøren for Haveselskabet, Charlotte Garby, synes det er fint, at firmaerne har ændret deres produktion.

Men produkter med rester af clopyralid står stadig på hylderne i nogle butikker, og det er ikke godt nok, siger hun.

- Er det rimeligt, at der stadig kan findes produkter på markedet, hvor der er pesticidrester i, spørger Charlotte Garby.

Haveselskabet efterlyser, at myndighederne kigger nærmere på grænseværdierne for pesticider.

- Vi har brug, for at myndighederne iværksætter tiltag, hvor vi finder frem til en grænseværdi, som alle kan arbejde med i Danmark, siger Charlotte Garby.

Universitet skal kigge på eventuelle grænseværdier

Clopyralid er fuldt lovligt og udbredt i landbruget, oplyser Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i et skriftligt svar til DR.

Ministeriet skriver også, at de er klar over, at der er tegn på, at de nævnte produkter har en meget negativ effekt på væksten for bestemte, populære drivhusplanter.

Derfor skal Aarhus Universitet nu finde ud af, om clopyralid er skadeligt for bestemte planter, om der bør være en grænseværdi og hvordan man bedst kan måle, om grænseværdien bliver overskredet.

Videre lyder det i svaret:

- Resultaterne af Aarhus Universitets tilbagemelding vil danne grundlag for, hvordan produkter der overtræder en eventuel grænseværdi skal behandles. Herunder muligheden for salgsforbud.

Lise Ræder Knudsen er træt af, at gødningen ikke var så god, som hun regnede med.

Farvel til tigerstribede og sorte tomater

I Egtved har Lise Ræder Knudsen nu opgivet sine tomatplanter. Og det er hun ærgerlig over, fordi hun havde fået nogle helt specielle, gamle sorter.

- Der var tigerstribede og nogle var nærmest sorte, og de skulle smage skønt. Og jeg havde håbet, at jeg fik nogle fine tomater ud af det, siger Lise Ræder Knudsen.

Hun har nu investeret i nogle nye planter for at få lidt ud af arbejdet i drivhuset.

Men hun kan ikke forstå, at det er tilladt at sælge gødningen her et år efter, at Haveselskabet fandt ud af, at der er pesticider i.

- Det er meget mærkeligt, at man kan gøre det her. Og samtidig oven i købet sælge det til økologisk brug. Det er da tosset, siger hun.