Kommune sender 39 ufaglærte i skole med fuld løn, så de hurtigt kan blive pædagoger

Pædagogmedhjælpere i Vejle kan tage pædagoguddannelsen uden at forlade jobbet og uden at gå ned i løn.

Thor Løvstad Tirsgaard i den blå trøje og Casper Gisselmann Clausen i den sorte trøje skal begge begynde på en ny meritpædagoguddannelse 1. september. (Foto: © Amalie Hougaard Knudsen - DR)

Manglen på uddannede pædagoger i Vejle Kommunes daginstitutioner er blevet så udtalt, at kommunen nu tænker kreativt i et forsøg på at få mere uddannet personale.

Derfor har en ny meritpædagoguddannelse set dagens lys i et samarbejde mellem Vejle Kommune og UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole i Jelling.

Her kan pædagogmedhjælpere i kommunen tage pædagoguddannelsen uden at forlade deres job og uden at gå ned i løn.

Hverdagen byder på to dages skolegang og tre dages arbejde i den kommunale institution, de allerede arbejder i. De studerende får fuld løn under uddannelsen, og Vejle Kommune sørger for at betale vikarudgifter de dage, hvor de studerende er på skolebænken.

Og investeringen er godt givet ud, mener Jette Hummel, der er konsulent for ledelse og pædagogisk udvikling i Vejle Kommune.

- Det er en fordel for institutionerne, for det er svært at rekruttere pædagoger. Der bliver ikke uddannet nok, siger hun.

'Gør det lettere at kaste sig ud i'

I alt 39 nye meritpædagogstuderende begynder på uddannelsen i Jelling om en uge.

En af dem er Thor Løvstad Tirsgaard, der er pædagogmedhjælper i Børnehuset Gaia i Vejle, hvor han har været i fire år.

- Det kunne godt være uoverskueligt, hvis det var en normal pædagoguddannelse. Vi ved, at institutionen står bag os. Det er et kæmpe rygstød, og vi ved, at forældrene står bag os, og det gør det bare lettere at kaste sig ud i, siger han.

Hør mere fra Thor Løvstad Tirsgaard og hans overvejelser i videoen herunder. Det fremgår af ved en fejl, at uddannelsen foregår på VUC i Vejle, men der er retteligt tale om UCL i Jelling.

Casper Gisselmann Clausen har været samme sted i otte år, og han begynder også på den nye uddannelse.

- Jeg har jo dannet mig egne erfaringer, og det bliver rart at få sat nogle ord på det, man går og gør i sin hverdag, siger Casper Gisselmann Clausen.

Skal bruge 100 flere om otte år

Det er en landsdækkende problemstilling at finde kvalificeret pædagogisk personale, og selvom meritpædagoguddannelsen ikke skaffer flere uddannede pædagoger i et snuptag, kan kommunens institutioner løfte det faglige niveau ved at uddanne de erfarne pædagogmedhjælpere.

Det fortæller Rune Asmund Sørensen, der er chef for dagtilbud i Vejle Kommune.

- Formålet er, at vi får noget mere kvalificeret arbejdskraft. Det er simpelthen så vigtigt for kvaliteten i vores daginstitutioner. Og vi kan se ind i 2030, at hvis vi skal leve op til stigende børnetal og det, der ligger i minimumsnormeringerne, så skal vi bruge 100 flere pædagoger end vi har i dag, siger han.

- Jeg har jo dannet mig egne erfaringer, og det bliver rart at få sat nogle ord på det, man går og gør i sin hverdag, siger Casper Gisselmann Clausen om den nye uddannelse. (Foto: © Amalie Hougaard Knudsen - DR)

Og Anders Nørgaard, der er uddannelseschef ved pædagoguddannelserne hos UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, er positiv på de studerendes vegne.

- Vi forventer, at det bliver et rigtig fint hold, der helt sikkert vil kunne tage meget med hjem til deres arbejdspladser og bringe meget ind til os med viden om, hvad der foregår ude hos dem, siger han.

Ifølge Anders Nørgaard kan muligheden for at uddanne sig og arbejde samtidig lokke flere til pædagogfaget.

Normalt varer pædagoguddannelsen 3,5 år, mens den nye meritpædagogstuderende derimod kommer til at stå med deres eksamensbevis efter 2 år og 10 måneder, da man får merit for dele af praktikopholdet.

Rettelse: Artiklens oprindelige overskrift er ændret, da vi brugte begrebet 'ufaglærte pædagoger', hvilket kan betragtes som en misvisende beskrivelse af pædagogmedhjælpere.