- Det er ikke sundt for kommunen, at en stor blok i byrådet sættes udenfor indflydelse.
Sådan siger Hedensteds afgående borgmester Kirsten Terkildsen (V). Hendes parti fik 40 procent af stemmerne ved det netop overståede kommunalvalg og er dermed kommunens største, men det var ikke nok til at fastholde borgmesterposten.
Den gik i stedet til Kasper Glyngsø (S), som kunne samle Dansk Folkeparti, SF og Kristendemokraterne og dermed et flertal på 14 mandater. Tilbage står Kirsten Terkildsen og resten af byrådet med 13 mandater.
- Det er bedst, at de store beslutninger træffes i enighed. Det er bedst både for borgerne og dem, der arbejder i kommunen, siger Kirsten Terkildsen.
Også i Vejle blev kommunens største parti, Socialdemokratiet, sat udenfor indflydelse, da borgmesterposten og formandsposterne i de politiske udvalg skulle fordeles på valgnatten. Den siddende borgmester, Jens Ejner Christensen (V), samlede 17 mandater omkring sig mod de 14, som den røde blok kunne mønstre.
- Vi har nået gode resultater i byrådet, de gange vi har arbejdet bredt sammen. Men nu står vi i de næste fire år med to næsten lige store blokke, og det er jeg ærgerlig over, siger Søren Peschardt.
Men de smalle konstitueringer behøver ikke være et problem, siger Søren Serritzlew, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.
- Hvis en borgmester har et snævert flertal, så må vedkommende jo bare være god til at lave brede kompromiser. Og så behøver det ikke at skabe problemer, siger han.
Samtidig skal de politikere, der sidder med et snævert flertal, selvfølgelig tænke på de vælgere, der har stemt dem ind.
- De borgere har jo en forventning om, at politikerne gennemfører noget af det, de har lovet. Og det lader sig måske bedst gøre med en snæver konstituering, siger Søren Serritzlew.
I Vejle får Socialdemokratiet ingen udvalgsformandsposter. I Hedensted er den afgående borgmester Kirsten Terkilsen endnu ikke blevet kontaktet af partierne bag konstitueringen.