Nu kan du blive soldat på turbotid – og uden at have aftjent værnepligt

En kortere uddannelse til soldat skal få flere til at vælge Forsvaret.

I 2020 tilbød Oksbøl Kaserne den kortere uddannelse til konstabel som et pilotprojekt. Det er det, man nu vil udbrede, så i alt fire kaserner tilbyder det. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Mudder, lange kolde nætter i øvelsesterrænet og kedelige feltrationer.

Det er en del af hverdagen i de 12 måneder, det tager at blive konstabel – altså professionel soldat.

Men nu kan de kommende soldater slippe for lidt af det sure. Fire steder i landet har man åbnet op for at man kan tage uddannelsen på kun ni måneder – i Oksbøl, Fredericia, Haderslev og Skive.

På Ryes Kaserne i Fredericia håber regimentschef og oberst, Henrik Graven Nielsen, at den forkortede uddannelse kan trække flere til.

- Vi har brug for unge, der kan være en del af vores opgaveløsning. Nu har vi et ekstra spor, hvor vi kan rekruttere flere unge, der kunne tænke sig at prøve kræfter med militæret, siger Henrik Graven Nielsen.

Ryes Kaserne i Fredericia får til august et hold nye konstabelelever, der tager uddannelsen fire måneder hurtigere end normalt. Forhåbentlig kan den nye uddannelse tiltrække flere unge til Forsvaret, siger Henrik Graven Nielsen, der er regimentschef og oberst på Ryes Kaserne. (Foto: © Jacob Espensen DR, DR)

For folk, der ikke har aftjent værnepligt

Det er heller ikke et krav, at du har aftjent værnepligt, da netop dette indgår i de første fire måneder af den ni måneder lange uddannelse.

Og det er en fordel, mener formanden for Soldaternes fagforening HKKF, Poul Sørensen.

- Det er en anden måde at rekruttere konstabler i stedet for gennem værnepligten. Her møder man direkte ind, for at blive konstabler. Håbet er, at man får udvidet målgruppen, som vi henvender os til.

Også konstabelelev Sandra Halkjær fra Føringsstøtteregimentet i Fredericia, synes den nye uddannelse lyder som en god idé.

Sandra Halkjær er konstabelelev og ser frem til at kommende soldaterkollegaer kommer hurtigere gennem Forsvarets uddannelsessystem. (Foto: © Frederik Dahl Kehlet, FREDERIK-KEHLET.COM/COPYRIGHT)

- Det giver super god mening, at der kommer en mere flydende overgang og bedre sammenhæng mellem det, du laver i værnepligten og uddannelsen til konstabel, siger hun.

Hæren mangler soldater

Den korte konstabeluddannelse har egentlig eksisteret i mange år – men er nu blevet genoptaget i et forsøg på at gøre noget ved manglen på soldater, oplyser Hærkommandoen.

Sidste år forlod knap 2.000 personer nemlig Forsvaret, og det er det højeste antal, siden Forsvaret begyndte at føre statistik på området.

Hæren alene mangler over en femtedel for at være fuldtallig. Værst ser det ud blandt de menige soldater, som er konstabler eller korporal. Her står mere end hver fjerde plads i geleddet tom.

Mulig løsning på soldatermanglen

DR’s forsvarskorrespondent Mads Korsager vurderer, at en afkortet uddannelse, der inkluderer værnepligten, kan være med til at afhjælpe manglen på soldater.

- Normalt er værnepligten entrebillet til Forsvaret, så fordelen her er, at man kan tage folk ind fra gaden, som drømmer om at blive professionelle soldater. Og så håber man, at man hurtigt kan fylde de tomme pladser i regimenterne op.

Ifølge Mads Korsager henvender den korte vej til jobbet som professionel soldat sig til unge, der har været på gymnasiet eller afsluttet en håndværkeruddannelse, men som får lyst til en karriere i Forsvaret.

Men han peger også på, at den kortere uddannelse kan gøre det svært at rykke soldaterne rundt til forskellige regimenter.

- Det er en mere snæver uddannelse, hvor man bliver rigtig god til det speciale, man nu skal kunne. Men det kan så være svært at skifte tjenestested, hvis man senere vil lave en anden form for soldaterarbejde, siger Mads Korsager.

Kasernerne i Oksbøl og Skive startede nye hold op i marts, og til august følger flere hold i Skive, Fredericia og Haderslev. Samlet har omkring 180 personer søgt ind på uddannelsen med opstart efter sommerferien.