Nu skal de ansatte og politikere i Billund Kommune lære at 'lege' i arbejdstiden

Ansatte og politikere i Billund Kommune skal bruge legen til at skabe bedre resultater for borgerne.

Ansatte og politikere i Billund bruger legoklodserne og brætspillet til at nå frem til de bedste beslutninger for borgerne. Men legen skal også gøre det sjovere at gå på arbejde. (Foto: © (C) DR Nyheder)

Rettelse: Det fremgik tidligere af artiklen, at der var tale om, at alle kommunens 2.300 ansatte og politikere skulle bruge arbejdsmetoden. Dette er ikke nødvendigvis tilfældet.

På bordene står kasser med legoklodser, brætspil og faveblyanter i mange farver.

Men det er ikke børn, som er i gang med legen. Det er derimod en flok ansatte i Billund Kommunes ældrepleje, som holder møde i Grindsted.

Den dag, DR er på besøg, er de ansatte i gang med det, som kommunen kalder playful working – eller bare play.

Play er et samarbejde med Lego Fonden, og det er første gang, at voksne prøver, om leg kan bruges i arbejdssammenhæng og ikke som underholdning for legesyge børn og voksne.

Nu skal en del af 2.300 ansatte og politikerne i Billund Kommune prøve kræfter med den arbejdsmetode.

Deltagerne kan hente forskellige spil og andet legetøj i legebaren. (Foto: © (C) DR Nyheder)

Det skal være med til at skabe bedre løsninger for borgerne og mere arbejdsglæde for medarbejderne, forklarer Billunds borgmester, Stephanie Storbank (V).

- Vi ved, at børn trives bedre og lærer mere, når de leger. Vi har været nysgerrige på, om vi kunne tage nogle af de elementer med over i de voksne verdens og gøre deres hverdag mere sjov og inspirerende, siger hun.

Hun understreger, at der ikke er tale om sjov og ballade.

Målet er i stedet at styrke de faste begreber, som er en del af legen. Nemlig kreativitet, mening, begejstring, involvering og eksperimentering.

- Det handler ikke om legoklodser, det her. Det handler om interaktion mellem mennesker, siger Stephanie Storbank (V).

Borgmester Stephanie Storbank (V) mener ikke, at det er et problem, at kommunen samarbejder så tæt med en stor virksomhed som Lego.

Play-designere hjælper politikerne

Bag legen står Cecilie Ann Alveniz Blicher og Sigrid Vinther Hansen.

De har taget en uddannelse som play-designere. Det er en toårig kandidatuddannelse fra Designskolen Kolding.

Og de skal hjælpe ansatte og politikere med at få en værktøjskasse, så de kan bruge legen til at tage beslutninger.

- Man skal begejstres, udvikle og styre kreativiteten, så man får andre kompetencer og tanker i spil, end man er vant til at bruge, siger Sigrid Vinther Hansen.

Sigrid Vinther Hansen og Cecilie Ann Alveniz Blicher er play-designere. De er med til at styre legen.

Plejehjemsleder: Man bliver begejstret

På mødet bliver billeder og begreber vendt og drejet af deltagerne. Og der bliver rykket ved rammerne for, hvordan sådan et kommunalt møde plejer at være.

Blandt andet når deltagerne løber rundt om bordet for at finde en ny plads.

- Når man kommer i gang, man bliver begejstret. Så der sker et eller andet dynamisk, man får nogle nye tanker, siger Margit Møller Madsen, der er plejehjemsleder på Billund Plejecenter.

På kommunens rådhus er økonomiudvalget i gang med et seks timers møde om bysanering og lokalplaner.

Undervejs i mødet har de også et brætspil på bordet, mens de diskuterer, hvordan de små byer i kommunen skal udvikle sig i et samarbejde med borgerne.

Også de mere skeptiske politikere, som Lars Hansen (K), må overgive sig.

- Jeg syntes, at det virkede lidt fluffy. Men det giver en helt anden dialog og mere fri tale mellem os politikere, siger han.

Billund Kommune har en vision om at være børnenes hovedstad, og politikerne har besluttet at bruge omkring 2,5 millioner kroner på projektet de næste to år.

Og selv om der endnu ikke er hverken resultater eller erfaringer, så mener borgmesteren pengene er godt givet ud.

- Det her skaber lige pludselig en ramme, hvor vi kan diskutere politik på en helt anden måde. Vi får noget engagement, som vi ikke har set tidligere, siger Stephanie Storbank (V).

Billund Kommune vil fremover eksperimentere med playful working for at finde ud af, hvor mange af de 2.300 ansatte, der kan få gavn af at lege på arbejdet.