'PostNord har et særligt ansvar': Politikere støtter landsbyers kamp for at beholde pakkelevering

Flere politikere er utilfredse med, at PostNord stopper med at levere pakker til 200 dagligvarebutikker. De vil tage sagen op med transportministeren.

Købmandsbutikken i Kollemorten ved Vejle er en af de butikker, som ikke længere skal samarbejde med PostNord. Hans Jørgen Poulsen har været med til at samle flere end 400 underskrifter mod beslutningen.

Små butikker i landdistrikterne får nu politisk støtte i deres kamp for at beholde pakkeleveringen fra PostNord.

I det seneste kvartal har PostNord meddelt cirka 200 dagligvarebutikker i hele landet, at de dropper samarbejdet, fordi vi sender færre pakker.

Og det har fået små købmænd og brugsforeninger over hele landet til at protestere.

I landsbyen Kollemorten ved Vejle samler borgerforeningen underskrifter mod beslutningen. Indtil nu har 426 borgere skrevet under.

Også brugsforeningerne i Tejn på Bornholm og Lihme i Salling er kede af at miste PostNords pakkebetjening.

Og de får nu støtte fra flere partier på Christiansborg.

Dansk Folkeparti og SF vil afkræve transportminister Thomas Danielsen (V) svar på, hvordan borgere i landdistrikterne skal få fat i pakker fra PostNord.

- Jeg synes, at det er rigtig ærgerligt, at de træffer den her beslutning. Landdistrikterne kæmper i forvejen hårdt for at holde sig i live, siger DF's transportordfører, Nick Zimmermann.

SF's landdistriktsordfører, Karina Lorentzen, mener, at PostNord har et særligt ansvar.

- PostNord er den nationale betjening af post og pakker. Så jeg synes, at de selvfølgelig har et særligt ansvar for, at der er sikret en forsyning i hele landet, siger Karina Lorentzen.

Hos Danmarksdemokraterne stiller transportordfører Kenneth Fredslund spørgsmål ved, om det er PostNord, der skal have til opgave at sikre at dække hele Danmark.

- Der findes private virksomheder, der mener, at de kan gøre det også uden statstilskud, så er det et spørgsmål, om PostNord gør det på den rigtige måde.

Også Kennet Fredslund peger på, at lukningen af udleveringsstederne rammer hårdt i landdistrikterne.

Landdistriktsminister tager sagen op med transportminister

PostNord varetager befordringspligten, det vil sige, at virksomheden skal sikre, at der bliver omdelt breve og pakker over hele landet.

Den ansvarlige minister, transportminister Thomas Danielsen (V), ønsker ikke at udtale sig i sagen.

Men ministeren for landdistrikter Louise Schack Elholm (V) kalder det kedeligt for landsbyerne, og at det er noget, hun vil tage alvorligt.

- Derfor vil jeg også tage sagen op med transportministeren, som skal forhandle en ny postaftale. Her skal der naturligvis tages hensyn til, at man skal kunne modtage og sende breve og pakker i hele landet, siger Louise Schack Elholm (V).

Helle Nielsen fra PostNord fortæller, at virksomheden har opsagt aftalerne om pakkelevering, fordi vi ikke sender så mange pakker i øjeblikket.

PostNord: Vi sender færre pakker

PostNord begrunder lukningen af de omkring 200 udleveringssteder med, at vi ikke sender og henter så mange pakker som de seneste år.

- Under corona-pandemien oplevede vi en eksplosion i antallet af pakker. Og derfor åbnede vi flere hundrede nye udleveringssteder. Nu oplever vi en afmatning, og så er vi nødt til at tilpasse netværket, siger direktør Helle Nielsen, der også er ansvarlig for Retail i Danmark.

Det har ikke været muligt, at få en opgørelse over, hvor i landet PostNord stopper med pakkeudlevering.

Men ifølge en opgørelse fra Coop er 42 af deres dagligvarebutikker blevet opsagt af PostNord.

Mere end halvdelen ligger i byer med under 1.000 indbyggere.