Præst vil ikke vie homoseksuelle og fraskilte - det har splittet lokalsamfund

Flere i Hedensted føler sig ikke velkomne i deres kirke et år efter ansættelse af præst, der ikke vil vie fraskilte og homoseksuelle.

Morten Juhl Lassen er gift i Hedensted Kirke, hans børn er konfirmeret der og det ene barn er døbt der. Men han føler sig ikke længere velkommen i kirken, fordi der er blevet ansat en præst, der ikke vil vie homoseksuelle og fraskilte. (Foto: © Lasse Uttrup DR Nyheder)

Det gav både avisoverskrifter og demonstrationer, da menighedsrådet i Hedensted for præcis et år siden ansatte en ny sognepræst.

Præsten vil nemlig ikke vie homoseksuelle og fraskilte, og det gav en del debat.

Et år senere er den debat ikke forstummet. Det siger Morten Juhl Lassen, der bor i Hedensted, og som har været vant til at bruge kirken.

- Der er mange, der som mig ikke føler sig velkomne mere. Det synes jeg er ærgerligt, for kirken i Hedensted er en kulturarv, som har været vigtig for mig, siger Morten Juhl Lassen.

Morten Juhl Lassen er fraskilt og siden gift igen, hans tre børn er alle konfirmerede i Hedensted Kirke og et af dem er døbt der. Han er ikke tilfreds med, at menighedsrådet ansatte den pågældende præst.

- Det menighedsråd, vi har nu, har ikke har levet op til deres ansvar. Jeg synes faktisk, at de har misbrugt menighedens tillid, siger Morten Juhl Lassen.

Meldt sig ud af folkekirken

Han er ikke alene med de følelser. DR har talt med flere, der enten ikke længere føler sig velkomne i kirken eller helt har fravalgt den til eksempelvis barnedåb og julegudstjeneste.

En af dem er Annette Bolvig.

- Jeg synes, at Hedensted Kirke er blevet en sort kirke. Vi lever i 2023, og de her middelalderlige skrifter, er det dem, der skal fortælle, hvordan vi skal leve i dag? Det er forfærdeligt, siger hun.

Annette Bolvig kommer ikke længere i Hedensted Kirke. (Foto: © Lasse Uttrup DR Nyheder)

Annette Bolvig er hun gået så langt, at hun har meldt sig helt ud af den danske folkekirke efter, at præsten blev ansat. Og det er ellers ikke fordi, hun ikke er troende.

- Jeg tror på Gud, men jeg tror ikke på folkekirken, som er så ekskluderende og laver et A og et B-hold, og det vil jeg simpelthen ikke være med til. Jeg synes også, at folkekirken mister sin aktualitet og sine værdier, ved at have den holdning, siger Annette Bolvig.

Menighedsrådsformand uenig i kritikken

Formanden for menighedsrådet i Hedensted Kirke, Kjell Laursen, afviser kritikken.

- Jeg forstår ikke, hvis folk ikke føler sig velkomne. Vi har lagt vægt på, at alle skulle være lige velkomne, og i og med at vi har tre præster, så burde det ikke være noget problem at finde en præst, man kan samarbejde med, så det er lidt uforståeligt for mig, siger Kjell Laursen.

De to øvrige præster i Hedensted Kirke har ikke noget imod at vie homoseksuelle og fraskilte.

Og Kjell Laursen mener, at det er godt, at kirken har præster ansat med begge synspunkter.

- Så er der nogle andre, der pludselig føler sig velkomne igen – og de har jo også ret, siger han.

Har I hørt fra nogle, at de decideret har tilvalgt kirken igen, efter at I har ansat en præst, der ikke vil vie homoseksuelle og fraskilte?

- Der er kommet nye ansigter i kirken, ja, siger menighedsrådsformand Kjell Laursen.

Men nogle er altså også faldet fra. Blandt dem Annette Bolvig, som ikke har lyst til bare at bruge en anden af kirkens præster.

- Jeg ved godt, at de siger, at så kan vi bare bruge de andre præster, men jeg føler mig ekskluderet af Hedensted Kirke, fordi jeg er fraskilt, og derfor vil jeg ikke bruge den, siger hun.

DR har talt med den omtalte præst, og han ønsker ikke at stille op til interview.

Kirkeminister Louise Schack Elholm (V) vil ikke stille op til interview.