Året 2017 tegner til at blive et af de vådeste nogensinde. Og vådt vejr er skidt for vinhøsten, der faktisk tegner til at blive så ringe, at vinavlerne har fået lov til at tilsætte sukker i druerne for at få gang i gæringen.
Den 29. november i år var der ifølge DMI allerede målt 780 mm nedbør, og det er mere end i rekordåret 1999. Det kan ses på vinens sukkerindhold, som afspejler hvordan vejret har artet sig hen over året.
På Skærsøgaard i Dons lidt nord for Kolding måler vinbonde Sven Moesgaard sukkerindholdet i mosten fra de pressede druer.
- Der er omkring 140 gram per liter. Når vi gærer det, vil vi få en vin på omkring otte procent. Og det er jo ikke særlig højt, siger han.
En vin med en lav alkoholprocent smager nemlig af mindre, og så må alkoholprocenten hæves på en anden måde. Og det bruger man sukker til.
- I år har vi fået en ekstraordinær tilladelse til at øge alkoholprocenten ekstra, fordi vi har haft rigtigt dårligt vejr, forklarer Sven Moesgaard.
Den beslutning bliver truffet af EU, og det betyder at de danske vinbønder må tilsætte så meget sukker, at alkoholprocenten bliver forhøjet med 3 en halv procent. Det er en halv procent højere end normalt takket være det våde vejr.
I går duftede og smagte Sven Moesgaard på årets høst, og på trods af vejret, så kan den måske blive til noget - med tiden.
- Jeg har duftet bedre vin. Men det kan godt være, at den kommer sig, når den har ligget på tønden et års tid, konkluderede han.