Tørring udklækker ultimate-talenter på stribe: Fire unge fra området på vej til VM

Universitets-sporten Ultimate er lille her hjemme, men Danmark er med, når der spilles U-VM i Australien.

Jannik Vestergaard Pedersen deltager i U24-verdensmesterskaberne i Ultimate i Australien (Foto: © Peter Frandsen Siggaard, (c) DR)

21 danske ultimate-spillere rejser i dag til Australien, hvor de skal deltage i U24-verdensmesterskaberne.

Ultimate er en sport, der minder om amerikansk fodbold, men spilles med en frisbee. Sporten stammer fra USA og er et forsøg på at lave den ultimative sportsgren med elementer fra fodbold, basketball og amerikansk fodbold.

I Danmark er sporten særligt udbredt på landets universiteter, men også gymnasiet i Tørring i Midtjylland er godt med. Skolen er hjemsted for Tørring Disc Control, der stiller med hele fire spillere til U24-landsholdet.

Lærere indførte spillet

Når ultimate er blevet så stort på det lille gymnasium, hænger det sammen med, at nogle af skolens idrætslærere i 1990'erne introducerede spillet på skolen. Siden har skolen holdt fast i spillet i idrætstimerne og skabt grundlaget for Tørring Disc Control.

De første år havde særligt fodbold- og håndboldspillere det lidt svært med, at man ikke må tackle modstanderne og have kropskontakt, fortæller idrætslærer og træner i Tørring Disc Control, Birte Bengtsson.

- Nu er sporten blevet så almindelig på gymnasiet, at man nærmest fra fra dag ét ved, at sådan er det, siger hun.

Jannik Vestergaard Pedersen fra Givskud spiller i klubben, der sidste år blev danske mestre, og sammen med tre holdkammerater fra Tørring er han på vej til Australien, hvor VM går i gang lige efter årsskiftet.

- Jeg forventer ikke, at vi kommer til at vinde VM, men at vi kan få omkring en femteplads. Og så forventer jeg, at vi kan få en rigtig fed oplevelse. Det er en stor ting, at kunne få lov til at repræsentere Danmark ved en sportsbegivenhed, siger han.

Det er særligt sportens fokus på fællesskab, der tiltaler ham. Kampe i ultimate afvikles uden dommer, og opstår der uenigheder undervejs, så taler holdene om det og finder en løsning.

- Det er en gentleman-sport. Hvis man har lavet en fejl, så siger man det, fortæller han.

Når kampen er slut, er der heller ingen 'Hvem var det der vandt i dag'-råb. I stedet stiller de to hold sig i en fælles rundkreds og evaluerer kampen sammen.