Politikerne i Billund kan godt begynde at øve sig. Sidst i oktober er der nemlig for første gang valgmøde på engelsk på Billund Bibliotek.
For mens partiet Nye Borgerlige ønsker at begrænse udlændinges mulighed for at stemme til kommunalvalget, så går Billund i den modsatte retning og vil gerne have udlændinge i stemmeboksen.
- Vores udenlandske borgere her i kommunen er en del af samfundet, og de betaler skat. Derfor skal de også være med til at bestemme i det lokale demokrati, siger borgmester Ib Kristensen fra Venstre.
I Danmark er der cirka 360.000 udenlandske borgere. De har ikke ret til at stemme til folketingsvalgene, men de må gerne både stemme og stille op som kandidater til kommunal- og regionsvalg. Halvdelen af dem kommer fra EU, og cirka 147.000 kommer fra ikke-vestlige lande.
- Vi har jo utroligt mange mennesker fra udlandet i kommunen, der arbejder og bor i Billund. Kommunalvalget er en god mulighed for os til at vise det danske system og det danske demokrati frem, siger Ib Kristensen.
Det er Holger Gorm Petersen, byrådsmedlem fra Nye Borgerlige i Vejle (tidligere Dansk Folkeparti) ikke enig i.
- Til kommunalvalget kan meget få stemmer få stor indflydelse, og jeg mener ikke, at det er rimeligt, at vi i Danmark skal løbe den risiko at lade få udlændinge bestemme, siger han.
Fra borgmester Ib Kristensen er den risiko dog ikke reel.
- Reglerne fungerer godt, og jeg kan ikke se, at de skal laves om, siger han.
Ved sidste kommunalvalg i 2013 var det kun 34 procent af de udlændinge, der bor i Danmark, der valgte at afgive stemme, og Ib Kristensen fra Billund ved ikke, hvor stor opbakning, der vil være til de engelsksprogede valgmøder.
- Det er første gang vi afholder den slags valgmøde, så jeg er spændt på, hvor mange der kommer, siger han.