Danish Crown lukker slagteri i Sæby og fyrer 800 ansatte

Forventningen er, at den sidste gris bliver slagtet i Sæby til sommer.

Danish Crown kommer til at mangle omkring 450 medarbejdere på tre af deres øvrige slagterier. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix Denmark)

800 ansatte hos Danish Crown står til at miste deres job som følge af en planlagt lukning af koncernens slagteri i Sæby.

Det oplyser Danish Crown i en pressemeddelelse.

Begrundelsen for lukningen af slagteriet er, at antallet af grise, der hver uge slagtes i Danmark, er faldet med over ti procent det seneste år.

- Det er trist, at vi skal sige farvel til så mange dygtige og loyale medarbejdere, men en så kraftig nedgang i antallet af slagtninger tvinger os til at reagere, siger Per Laursen, der er produktionsdirektør i Danish Crown, i pressemeddelelsen.

- Vi står i øjeblikket med en overkapacitet, der på årsbasis koster os over 300 millioner kroner.

Danish Crown har fem slagterier udover det i Sæby og meddeler, at der vil være brug for op mod 450 nye medarbejdere på tre af koncernens øvrige slagterier.

Per Laursen siger til DR, at han forventer, at slagteriet lukker og slukker over sommeren.

- Vi har ikke en helt nøjagtig lukkedato, men jeg vil tro, at vi omkring ugerne 28-30 har slagtet den sidste gris i Sæby, siger han.

Sæby-slagteriet kunne bedst lukkes

Der er flere årsager til, at det lige var slagteriet i Sæby, der endte med at blive lukket.

- Vi har en meget veldrevet fabrik heroppe med dygtige medarbejdere, der har passet deres arbejde og gjort en kæmpe indsats, siger Per Laursen og fortsætter:

- Men Sæby er et slagteri, der ikke har en hel masse specialproduktioner. Slagteriet står foran nogle kæmpestore investeringer i deres bygningsmasse, og det giver nogle incitatmenter til at sige, at det er den fabrik, der bedst kan lukkes ned samtidig med, at vi opretholder et effektivt produktions-setup.

200 kilometer til slagteri

Danish Crown kommer til at mangler cirka 450 medarbejdere på deres slagterier i Horsens, Ringsted og Blans ved Sønderborg inden for det næste halve år.

Det sker fordi en del af den produktion, der i dag er i Sæby, skal rykkes til de øvrige slagterier.

Koncernen håber derfor, at nogle af de afskedigede medarbejdere fra Sæby-slagteriet vil tage job på de slagterier, der nu ansætter.

- Vi vil gå i dialog med samtlige medarbejdere. Alle kommer ind til en samtale og bliver tilbudt omskoling, uddannelse eller de ledige jobs, der er på alle vores øvrige virksomheder i Danmark. Det betyder også, at der per dags dato er ansættelsesstop i Danish Crown, siger Per Laursen.

Danish Crown er klar til at afholde en del af omkostningerne til transport i en periode eller give tilskud til flytning.

Slagteriet i Horsens er det slagteri, der ansætter, der er tættest på Sæby. Der er omkring 200 kilometer mellem slagterierne.

Borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit S. Hansen, fortæller, at hun først og fremmeste tænker på de ansatte og deres familier. Hun er både vred, skuffet og ked af det. (Foto: © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix, Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Vred og skuffet borgmester

Borgmesteren i Frederikhavns Kommune, Birgit S. Hansen, er født og opvokset i Sæby. Hun husker, hvordan man altid har talt om, at 'bare slagteriet aldrig lukker'.

- Og nu skete det. Jeg er både vred, skuffet og ked af, at Sæby trak det korteste strå i Danish Crowns omstruktureringer, siger borgmester Birgit S. Hansen (S).

Birgit S. Hansen fortæller, at det er et slag for kommunen, at slagteriet lukker.

Men de vil gøre, hvad de kan for, at finde nye jobs til de afskedigede medarbejdere.

- Vi har brug for hvert eneste job og hver eneste indbygger i Nordjylland. Det handler jo også om skatteindtægter, foreningslivet, børn og familier til vores skoler og dagtilbud. Så hele vejen rundt har vi brug for jobs og indbyggere, siger Birgit S. Hansen.