Amerikanske medier: Trump er interesseret i at købe Grønland

Få uger inden USA's præsident kommer til Danmark, vil han angiveligt have undersøgt muligheden for et køb.

Grønland er kommet på dagsordenen i USA. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har angiveligt sat jurister og rådgivere i færd med at undersøge, om USA kan købe Grønland.

Det skriver de amerikanske aviser Wall Street Journal og Washington Post samt flere andre medier, der citerer unavngivne kilder tæt på præsidenten.

Donald Trump skulle efter sigende flere gange have udtrykt interesse i muligheden for at købe Grønland, der bliver anset som central både på grund af mulighederne for at udvinde øens naturressourcer, men også på grund af øens militærstrategiske betydning for USA.

Og selvom de amerikanske medier ikke har det fra præsidentens egen mund, er historien værd at tage alvorligt, lyder det fra DR’s USA-korrespondent i Washington, Steffen Kretz.

- Præsidenten mener det tilsyneladende alvorligt nok til, at han har bedt sine nærmeste rådgivere om at undersøge, om USA kan købe Grønland og hvordan - om der er økonomi i det, siger Steffen Kretz.

Både Donald Trump og Kina's præsident, Xi Jinping (th.), har en interesse i Grønland. (Foto: © Kevin Lamarque, Scanpix)

Mens nogle af Trumps rådgivere ser det som et fornuftigt træk, afviser andre præsidentens forespørgsel som en midlertidig idé, som ikke har gang på jord.

- Det er jo klart, at når sådan en tanke kommer op igen og igen umiddelbart inden, han kommer på statsbesøg i Danmark, kan det jo være, at der er en bagtanke med det. Nemlig at bringe emnet op i København, når Trump mødes med statsministeren og på sine møder med det grønlandske selvstyre, siger DR's USA-korrespondent, Steffen Kretz.

Trump kommer til Danmark på statsbesøg 2.-3. september.

Strategisk betydning er vokset

Grønland er en del af det nordamerikanske kontinent og huser, Thule Air Base. Den blev bygget tilbage i 1951 og er en af amerikanernes vigtigste militærbaser.

Med Thule-radaren er amerikanerne i stand til at fange informationer om missilaffyringer og sikre USA's selvforsvar, og den militærstrategiske betydning af øen spiller unægteligt også en rolle i præsidentens forespørgsel, vurderer USA-korrespondenten.

- Den strategiske betydning af Grønland er vokset de senere år, fordi isen er smeltet i havene omkring øen. Arktis er åbnet, så der er åben for handel, udvinding af ressourcer fra undergrunden og også militær tilstedeværelse, som både Rusland og Kina er meget opmærksom på, siger Steffen Kretz.

Thule-basen i det nordvestlige Grønland. (Foto: © Bryan and Cherry Alexander)

Ikke mindst kinesernes interesse i området vækker bekymring i USA. På en konference i Arktisk Råd tidligere i år advarede den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, mod, at det Arktiske Hav kunne ende som det Sydkinesesiske Hav, hvor Kina har etableret en række militærbaser i kampen mod nabolandene for at få adgang til det ressourcerige hav.

Sidste år forsøgte kineserne at byde sig til ved at finansiere to lufthavne i Grønland, et forsøg der efter involvering fra USA endte med, at Danmark tilbød delvist at finansiere dem. I sidste måned trak kineserne sig så endeligt.

Det er blandt andet selve den juridiske proces med at erhverve sig en ø med sin egen regering og befolkning, og hvor pengene overhovedet skal komme fra, Trump angiveligt har sat sine folk i gang med at undersøge.

Det er dog ifølge nyhedsbureauet AP ikke første gang, en amerikansk præsident har forsøgt at købe Grønland.

I 1946 under Harry Trumans administration tilbød USA at betale 100 millioner dollar for Grønland, efter først at have været interesseret i at bytte et landområde i Alaska for Grønland.

Og i The Journal of American History er det beskrevet, hvordan den amerikanske udenrigsminister i 1867, William H. Seward, i forbindelse med forhandlingerne om øerne Sankt Thomas og Sankt John, også udtrykte interesse i overtagelsen af både Island og Grønland.

Blandet modtagelse

I Kongressen bliver idéen måske ikke overraskende modtaget noget blandet.

- Idéen er ikke så skør, som overskrifterne får den til at lyde. Det er et klogt geopolitisk træk. USA har en strategisk interesse i Grønland, og det skal absolut på bordet, skriver Mike Gallagher, republikansk medlem af Repræsentanternes Hus, på Twitter, hvor #greenland på kort tid er blevet nummer to på listen over det, der trender i USA.

Demokraten Steve Cohen holder dog forslaget ud i strakt arm i en mere humoristisk tone:

- Et godt sted for et "præsidentbibliotek", skriver han.