Argentinas kvinder kræver fri abort i Pavens hjemland

I morgen vil tusindvis af argentinere gå på gaden. De frygter, at deres nye præsident vil holde det, han lovede i valgkampen: Fri abort.

Tilhængere af fri abort demonstrerede så sent som for en måned siden foran Argentinas parlament. (Foto: Agustin Marcarian © Scanpix)

Argentinske feminister jubler. Store dele af den argentinske befolkning holder vejret i spænding. Og i den katolske kirke tager de sig til hovedet.

Skal Pave Frans' hjemland virkelig ende som det første store land i Sydamerika, der giver aborten fri?

Ja, siger Argentinas nye præsident, Alberto Fernandez. Han lovede igen og igen i en intens valgkamp sidste år, at han er manden, der vil tage det endelige opgør med modstanderne af den fri abort til argentinske kvinder.

Søndag den 1. marts hev han igen løftet frem af sækken og lovede, at han vil fremsætte et lovforslag, der vil give aborten fri inden for 10 dage.

Det har fået den katolske kirke og abortmodstanderne på tæerne. De vil bruge dagen i morgen – kvindernes internationale kampdag - til at vise Fernandez og de argentinske lovgivere, at det her ikke bliver et slag uden modstand.

Kirken har kaldt til massedemonstration mod fri abort, og tusindvis af argentinere vil derfor bruge deres søndag på at kæmpe for det, de betegner som ”retten til liv”.

Sammenligner abort med lejemord

I dansk kontekst kan det måske virke gammeldags og konservativt med en debat om fri abort i 2020, men det er og har altid været en af grundstenene i den katolske kirke: Abort er fjernelse af et liv.

Så sent som sidste år sagde Pave Frans i forbindelse med en abort-konference arrangeret af Vatikanet, at abort kan sammenlignes med et lejemord. Her blev paven spurgt til brug af aborter, hvis det bliver opdaget, at et ufødt barn lider af en alvorlig sygdom.

- Er det lovligt at eliminere et menneskeliv for at løse et problem, er det lovligt at hyre en lejemorder til at løse et problem? spurgte paven.

Pave Frans mødtes i slutningen af januar med Argentinas præsident, Alberto Fernandez, ved en privat audiens i Vatikanet. (Foto: REMO CASILLI © Scanpix)

Og når paven taler, lytter man i Sydamerika.

Verdens første latinamerikanske pave er i den grad en superstjerne både i sit gamle hjemland, Argentina, men faktisk over hele kontinentet. Selvom den katolske kirke både her og på verdensplan er i krise med anklager om sexmisbrug og korruption, så er kirkens indflydelse stadig enorm.

Derfor er det stadig også langt fra sikkert, at Alberto Fernandez vil lykkes med sin mission om at frigive aborten i Argentina.

For bare to år siden nåede et lignende lovforslag videre fra underhuset i det argentinske parlament, men blev siden skudt ned i det mere konservative senat.

Der er dog en forskel fra dengang til nu: Dengang hed præsidenten Mauricio Macri. Han tilhørte den argentinske højrefløj og var selv modtander af fri abort, men valgte alligevel at give medlemmerne af sin koalition lov til stemme frit efter deres moral og overbevisning på præcis dette emne. Det var altså lige præcis ikke nok i senatet.

Op mod 500.000 ulovlige aborter

Men siden har Argentina oplevet et magtskifte. Højrefløjen tabte i oktober præsidentvalget, og nu er der altså en ny sherif i byen: Alberto Fernandez, en erklæret tilhænger af, at de argentinske kvinder selv skal kunne afgøre, om de vil have en abort.

Fernandez står ikke alene. Vi vil i de kommende uger og måneder også se store demonstrationer for fri abort i Argentina. De seneste år har en ny-feministisk bevægelse vokset sig stor og stærk i både Argentina og resten af Latinamerika.

Bevægelsen har især været båret af en kamp mod vold mod kvinder og et opgør med machokulturen, der stadig præger mange latinamerikanske lande, men fri abort er også en central kampplads – og det vil blive tydeligt den kommende tid.

  • De grønne tørklæder er blevet symbolet for retten til abort. (Foto: Agustin Marcarian © Scanpix)
  • Abortspørgsmålet deler argentinerne. I morgen er der lagt op til store demonstrationer mod abort. (Foto: MARTIN ACOSTA © Scanpix)
1 / 2

Unge argentinske kvinder kræver retten til at bestemme over deres egen krop. Og deres bedste argument vil formentlig igen være, at aborterne bliver udført, uanset om lovgiverne vil det eller ej.

I dag foretages aborterne ulovligt og dermed under forhold, som den argentinske stat ikke har nogen chance for at kontrollere. Det skønnes, at der hvert år gennemføres et sted mellem 350.000 og 500.000 ulovlige aborter.

Fronterne er tegnet hårdt op og Alberto Fernandez' forsøg på at holde sit valgløfte vil blive fulgt intenst over hele Latinamerika.

I dag er der i hele Latinamerika kun tre små lande, hvor man har fri abort: Cuba, Uruguay og Guyana.

Hvis Argentina, som det største store land i regionen tager det kontroversielle skridt, kan det starte en lavine og få kvinder i resten af Latinamerika til at kræve, at deres politikere også tager et opgør med den katolske kirke.