Biden: Amerikanske tropper skal ikke kæmpe og dø i en krig, som den afghanske hær ikke selv har lyst til at kæmpe

Den amerikanske præsident forsvarer beslutningen om at trække amerikanske tropper ud af Afghanistan og giver afghanerne skylden for det totale kollaps.

Den amerikanske præsident Joe Biden står ved beslutningen om at trække amerikanske tropper ud af Afghanistan. (Foto: Brendan SMIALOWSKI © Ritzau Scanpix)

Den amerikanske præsident, Joe Biden, har fået massiv kritik for at trække de amerikanske tropper ud af Afghanistan efter godt tyve års krigsførelse i landet.

Og kritikken er kun taget til de seneste dage, hvor det totale kollaps af landets regering er en realitet, og hvor terrororganisationen Taliban har overtaget magten, allerede inden amerikanske tropper har forladt landet.

I en tale sent mandag dansk tid forklarede præsidenten, at han fortsat mener, det er rigtigt at forlade Afghanistan.

- Jeg står fast ved min beslutning. Efter 20 år har jeg lært på den hårde måde, at der aldrig var noget godt tidspunkt til at trække vores tropper tilbage, sagde Biden.

Kaos i Kabul

Taliban har på få dage gjort, hvad alle regnede med ville tage måneder. De har overtaget landet og sat sig i præsidentpaladset i Kabul.

Desperate afghanere strømmer ind på lufthavnspladsen i Kabul, hvor evakueringen af militær, lokalt ansatte og udenlanske borgere næsten er gået i stå, mens mange af dem, der ikke er nået til lufthavnen, frygter for deres liv.

Amerikanske soldater mistede mandag kontrollen over situationen i lufthavnen i Kabul, hvor desperater afghanere stormede landingsbanen i forsøget på at flygte fra terrororganisationen Taliban. (Foto: Wakil Kohsar © Ritzau Scanpix)

Men Joe Biden afviste, at USA har skyld i de tragiske begivenheder, der lige nu udspiller sig i Kabul og resten af Afghanistan.

- Sandheden er, at der her skete hurtigere, end vi havde antaget, sagde han foran pressen, der dog ikke fik lov at stille spørgsmål.

Selv stillede han et par stykker.

- Så hvad skete der? De politiske ledere i Afghanistan gav op og flygtede ud af landet. Det afghanske militær kollapsede. Indimellem uden at forsøge at kæmpe, sagde Joe Biden.

- De seneste uger har vist, at det var det rigtige at afslutte amerikansk militær tilstedeværelse i Afghanistan nu. Amerikanske tropper kan ikke og skal ikke kæmpe i en krig og dø i en krig, som den afghanske hær ikke selv har lyst til at kæmpe.

Biden: Afghanerne fejlede

Præsident Biden referede også flere samtaler, han har haft med den afghanske præsident, Ashraf Ghani, der forlod Afghanistan søndag - ifølge Ghani selv i forsøget på at skåne afghanske liv og undgå et blodbad.

Præsident Ashraf Ghani flygtede ud af landet søndag. Kort efter indtog kamptropper fra Taliban præsidentpaladset. (Foto: Jim WATSON © Ritzau Scanpix)

- Vi havde meget direkte samtaler om, hvordan Afghanistan skulle være forberedt på at kæmpe i borgerkrige, efter amerikanske tropper var taget afsted. Og hvordan de skulle få ryddet op i korruption i regeringen, så regeringen kunne arbejde for de afghanske borgere. De fejlede i alt det, sagde Biden i sin tale.

- Så jeg spørger dem, der mener, vi skulle blive: Hvor mange flere generationer af USA's døtre og sønner vil I have mig til at sende i krig? Jeg ved, hvad jeg mener. Jeg vil ikke gentage fejl, vi har lavet i fortiden.

Facebook
Twitter