Boris Johnson vil bede dronningen suspendere parlamentet

Suspenderingen vil gøre det meget svært for parlamentsmedlemmerne at forhindre et 'no deal-brexit', fortæller korrespondent.

Boris Johnson vil tage drastiske midler i brug for at virkeliggøre brexit. (Foto: © Andrew Parsons, Represented by ZUMA Press)

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, vil gå til dronningen og bede hende suspendere det britiske parlament.

Det skriver både BBC, Sky News og The Guardian.

Suspenderingen vil vare frem til den 14. oktober, bekræfter premierministeren i et brev til parlamentsmedlemmerne ifølge Reuters.

Det vil betyde, at parlamentsmedlemmerne kun får ganske kort tid til at påvirke eller afværge et 'no deal-brexit', som er sat til at ske den 31. oktober.

Når parlamentet suspenderes, skal det genetableres efter en periode uden politisk arbejde. Derved udskydes datoen for, hvornår parlamentsmedlemmerne samles igen.

Bildsøe: Totalt drastisk

Boris Johnson bekræfter suspenderingen over for BBC, men siger samtidig, at det er "komplet usandt," at han forsøger, at køre parlamentet ud på sidelinjen i brexitprocessen.

- Parlamentet vil have rigelig tid til at diskutere brexit, siger premierministeren.

DR's korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen, fortæller, at flere konservative i det britiske parlament har forsikret om, at manøvren er nødvendig for at indlede en ny, indenrigspolitisk retning.

- Men det ved alle, ikke er rigtigt, det er for at forhindre, at parlamentet har tid til at forhindre 'no deal-brexit'.

Kim Bildsøe Lassen fortæller, at der har været spekulationer de seneste dage om, hvorvidt Boris Johnson ville tage dette drastiske middel i brug for at presse et 'no deal-brexit' igennem, men få havde regnet med, at det ville blive til virkelighed.

- Det er totalt drastisk. Folk er rystede, og selv konservative politikere kalder det 'outrageous'. Det svarer til, hvis statsministeren sendte Folketinget hjem, siger han.

Alle midler i brug

Den konservative Boris Johnson har været en stærk fortaler for brexit, og han har gentagne gange fastholdt, at Storbritannien vil forlade EU den 31. oktober - med eller uden en aftale med EU.

Skridtet viser, hvor langt premierminister Boris Johnson er villig til at gå for at komme ud af EU så hurtigt som muligt, lyder det fra korrespondenten:

- Flere har kaldt det et slags lille kup, fordi han sætter parlamentets magt ud af spillet. Han er parat til at tage alle midler i brug.

I sit brev til parlamentsmedlemmerne peger Boris Johnson på, at parlamentet har siddet i over 340 dage, hvilket er langt over normalen.

’Skandaløst’

Flere parlamentsmedlemmer har tidligere kritiseret en eventuel manøvre med at suspendere parlamentet.

Den tidligere konservative indenrigsminister Amber Rudd har eksempelvis kaldt idéen ”skandaløs”, mens oppositionslederen, Jeremy Corbyn, tidligere på måneden beskyldte premierministeren for at være på vej mod magtmisbrug i sin iver efter at tvinge brexit i gennem.

I mandags lød meldingen fra oppositionspartiet Labour, at en suspendering af parlamentet vil være det ”alvorligste magtmisbrug og angreb på det britiske forfatningsmæssige princip i mands minde”.

Udmeldingen kom ifølge The Guardian i kølvandet på, at lækkede emails viste, at Johnson-regeringen undersøgte mulighederne for at suspendere parlamentet i fem uger for at undgå en mistillidsafstemning og muliggøre et no-deal-brexit.

Labour-ordfører Diane Abbott langer her til formiddag ud efter premierministeren, som hun beskylder for at stå bag et kup.

Det samme gør formanden for det britiske parlament, John Bercow, som kalder trækket en forfatningsmæssig skandale.

- At lukke parlamentet ville være en overtrædelse af den demokratiske proces og parlamentarikernes rettigheder som folkets valgte repræsentanter, siger John Bercow, som mener, at der er tale om et tydeligt forsøg på at forhindre parlamentet i at debattere brexit, skriver AP.

Suspendering af parlamentet

  • De fleste medlemmer af det britiske Underhus er imod at forlade EU uden en aftale. Det har de kurs mod at gøre den 31. oktober. Parlamentsmedlemmerne kan forhindre dette i at ske.

  • Men premierministeren kan forsøge at forhindre parlamentarikernes indblanding ved at suspendere parlamentet.

  • Når parlamentet er suspenderet, stopper al arbejde i parlamentet, og der kan derfor ikke afholdes debatter eller vedtages nye love.

  • Det er den britiske dronning, der har magten til at suspendere parlamentet – på baggrund af en forespørgsel fra premierministeren.

  • Derfor kan premierministeren i teorien fjerne mange af forhindringerne på vej mod et no-deal-brexit, hvor Storbritannien forlader EU uden en aftale, ved at holde parlamentet ude i en periode frem mod deadline den 31. oktober.

  • Det er ganske normalt, at dronningen suspenderer parlamentet. Dette sker som regel en gang om året i en kort periode i april eller maj. Denne gang er der dog tale om meget mere dramatiske omstændigheder. Premierminister Johnson beskyldes nemlig for at ville handle udemokratisk ved at sætte parlamentsmedlemmerne på sidelinjen.

  • En suspendering af parlamentet kan også gøre det sværere at forberede sig på et no-deal-brexit, fordi parlamentet ikke vil kunne vedtage nye love, der skal sikre en blødere overgang ved farvellet til EU.

  • Kilde: BBC