Afgørende dag i højesteretten: Tidligere premierminister går imod Boris Johnson

Partifællen John Major beskylder Boris Johnson for at have løjet for dronningen.

Den tidligere britiske premierminister John Major beskylder partifællen Boris Johnson for at lyve. (Foto: © pool, Scanpix)

Det har ikke været en nem start som premierminister for Boris Johnson.

Han har tabt sine seks første afstemninger i det britiske parlament og har mødt massiv kritik for både sin brexit-kurs og sin beslutning om at suspendere det britiske parlament.

Den sidstnævnte beslutning har ført til de seneste dages høringer i den britiske højesteret. Efter planen slutter de i dag.

Her vil den tidligere konservative premierminister John Major via sin advokat forsøge at overbevise de 11 højesteretsdommere om, at Boris Johnson løj for dronningen, da han gav sin anbefaling om, at hun skulle suspendere det britiske parlament.

Ifølge The Times kan premierministeren se frem til at blive sammenlignet med en uærlig ejendomsmægler ved dagens høring.

Kritik fra egne rækker

Indtil videre har de 11 højesteretsdommere hørt lange indlæg fra advokaterne, der repræsenterer henholdsvis regeringen og parterne, der modsætter sig premierministerens beslutning om at suspendere parlamentet.

Det har blandt andet ført til, at advokaten for de skotske parlamentarikere, der er gået imod Boris Johnson, i går udtalte, at "alle parlamenters moder er blevet lukket af 'the father of lies'" (opfinder af løgnen, red.)

Boris Johnson fastholder, at det er "fuldstændig usandt", at brexit ligger til grund for hans beslutning om at suspendere det britiske parlament.

Mediet Politico omtaler interventionen fra John Major, der var konservativ premierminister mellem 1990-97, som et led i "De Konservatives borgerkrig over Europa".

Mediet påpeger i den forbindelse, at der er en svaghed i Majors pointe om, at parlamentet blev suspenderet af politiske årsager.

Det er, at han selv gjorde noget lignende tilbage i 1997, da det var ham, der havde adresse på Downing Street 10.

Kritikken fra partifællen Major er dog ikke den eneste, Boris Johnson må finde sig i.

Også Johnsons tidligere ven, partifælle og premierminister David Cameron kritiserer i disse dage Johnson forud for lanceringen af en erindringsbog.

I et interview med BBC beskylder han blandt andet Johnson for at sætte sine egne interesser foran nationens, når det kommer til brexit.

Kan få stor betydning

Sagen i den britiske højesteret bliver fulgt tæt. Den kan nemlig få store konsekvenser.

For det første kan højesterets beslutning føre til, at de britiske parlamentarikere kan få lov til at vende tilbage til arbejdet før tid.

Men endnu vigtigere kan retten bringe premierministeren i en meget sårbar situation, hvis dommerne når frem til, at han løj over for dronningen, da han bad hende om at suspendere parlamentet.

For nogle eksperter mener, at det i yderste konsekvens kan betyde, at Johnson ikke kan fortsætte som premierminister.

Derudover vil en afgørelse mod regeringen også kunne betyde, at domstolene fremover får mere magt over regeringen, påpeger BBC's politiske redaktør.

Suspenderingen af parlamentet førte til historiske scener i Underhuset.

Spørgsmålet om Skotlands fremtid som en del af Storbritannien bliver også pludselig mere aktuelt. Iagttagere påpeger nemlig, at det kan blive et våben i arsenalet for den skotske uafhængighedsbevægelse, hvis den britiske højesteret overtrumfer den skotske.

Den nåede nemlig tidligere på måneden frem til, at suspenderingen af parlamentet var ulovlig.

Ifølge Politico er det muligt, at højesteretten når en afgørelse i dag, men de fleste iagttagere forventer, at det først finder sted i morgen eller i starten af næste uge.