Forstå dagens skæbneafstemning: Det skal det britiske parlament stemme om

Ændringsforslag kan gøre dagens afstemning i Underhuset til en mudret affære.

Premierminister Boris Johnsons brexit-aftale med EU skal i dag til afstemning i parlamentet - men det kan risikere ikke at blive et enkelt spørgsmål om ja eller nej. (Foto: © JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT H, Scanpix)

For første gang siden Falklandskrigen i 1982 samles Underhuset i det britiske parlament i dag på en lørdag.

Anledningen er ikke overraskende brexit. I dag skal Underhusets medlemmer nemlig debattere og stemme om den aftale, som premierminister Boris Johnson tidligere på ugen fik forhandlet på plads med EU.

Men det er – selvfølgelig ikke – så enkelt. Her kan du få et overblik over, hvad parlamentarikerne skal stemme om.

Boris Johnsons brexit-aftale

Det største punkt på dagsordenen er afstemningen om den brexit-aftale, som premierminister Boris Johnson har indgået med EU.

Hvad skal de stemme om?

Det er stort set den samme aftale, som den Theresa May har fået stemt ned tre gange, men et helt afgørende afsnit på 64 sider om Irland og Nordirland er blevet ændret.

Hvad skal der til?

Det kræver et simpelt flertal i parlamentet at få aftalen godkendt – noget som kan vise sig vanskeligt for premierministeren.

320 af de siddende 650 parlamentsmedlemmer skal stemme ja, hvis aftalen skal gå igennem. Formanden John Bercow og hans tre assistenter stemmer ikke, og syv medlemmer fra partiet Sinn Fein er heller ikke talt med, da de aldrig møder op i parlamentet.

Letwin-forslaget

Det er dog ikke sikkert, at afstemningen om selve aftalen bliver den helt afgørende beslutning, som mange havde håbet på.

Inden politikerne når så langt, skal de nemlig stemme om det såkaldte Letwin-forslag, som kan få stor betydning. Det kan du læse om her:

Hvem har fremsat det?

Oliver Letwin, tidligere konservativt parlamentsmedlem, Hilary Benn fra Labour og andre på tværs af partier

Hvad går det ud på?

Ingen fuld godkendelse af selve brexit-aftalen, før tilhørende lovgivning er godkendt.

Hvorfor har man fremsat forslaget?

Så konservative EU-kritikere ikke ”snyder” sig til at en no deal-brexit ved at stemme ja til brexit-aftalen, men nej til implementeringen af den efterfølgende lovgivning, der skal til for at føre aftalen ud i livet.

Man vil samtidig sikre, at der er tid til at gennemføre den nødvendige lovgivning - noget man frygter ikke kan nås inden den 31. oktober.

Hvad ville det betyde?

Formentlig endnu en udskydelse af brexit, da premierministeren ikke vil få den endelige godkendelse af sin aftale senest klokken 23 i aften. Det betyder, at han skal bede EU om en udsættelse af brexit.

Hvis forslaget bliver stemt igennem, kan det betyde, at regeringen slet ikke sætter brexit-aftalen til afstemning. Det vil de beslutte sig for, efter Letwin-forslaget har været til afstemning, siger brexit-minister Stephen Barclay til BBC.

Hvem stemmer for ændringsforslaget?

Oppositionspartiet Labour vil formentligt stemme ja, ligesom også nordirske DUP har kaldt ændringsforslaget for ”interessant”. Også flere tidligere medlemmer af det konservative parti ventes at støtte forslaget.

Hvad kan de ellers komme til at stemme om?

Hvis parlamentet stemmer nej til brexit-aftalen, vil regeringen formentlig stille forslag om at forlade EU uden en aftale.

Her forventes der et nej fra parlamentet. Men hvad sker der så? Så skal premierministeren ifølge britisk lov bede EU om en udsættelse af brexit - igen.

Endnu et forslag vil komme til afstemning, hvis brexit-aftalen bliver nedstemt.

Det drejer sig om det såkaldte Kyle-Wilson-forslag om en ny folkeafstemning inden den 31. oktober, hvis parlamentet stemmer nej til brexit-aftalen.