Danmark forsøger at evakuere 'hundreder af personer' fra Afghanistan: 60 danskere har henvendt sig inden for kort tid

Det er en 'kæmpe opgave' at evakuere de mange, der ønsker hjælp til at komme ud, fortæller udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

De danske myndigheder arbejder på højtryk for at evakuere så mange som muligt fra Afghanistan, hvor der hersker kaotiske tilstande i Kabuls lufthavn.

Det fortæller udenrigsminister Jeppe Kofod til DR Nyheder her til formiddag.

- Vi fortsætter evakueringen for fuld kraft i forhold til vores lokalt ansatte, tolke og andre grupper, som vi skal have evakueret.

- Vi er klar, vi har mandskab, vi har kapacitet til det. Det, vi er afhængige af, er, at vores partnere også kan sikre lufthavnen, sådan at vores kapacitet kan komme ind og hente dem, vi skal evakuere, siger han.

Det præcise antal personer, som ønsker de danske myndigheders hjælp til at forlade Afghanistan, kan han dog ikke oplyse på nuværende tidspunkt.

- Jeg kan ikke sige antallet nu, men det er hundreder af personer, det drejer sig om. Vi har også kontakt til vores lokalt ansatte ved den danske ambassade. Det er selvfølgelig stærkt udfordrende, mobilnettet er nede flere gange, og det er svært at kommunikere.

- Jeg forstår i dén grad den utryghed, usikkerhed, frustation, der er ikke mindst hos vores lokalt ansatte. Men de skal vide, at vi knokler alt, det vi kan for at løse opgaven.

60 danskere har henvendt sig inden for kort tid

Jeppe Kofod fortæller, at det en sammensat gruppe, der ønsker hjælp til at komme ud af Afghanistan - heriblandt en del danske statsborgere.

- Vi har vores lokalt ansatte og deres familier, vi har tolke og deres familier. Vi har også andre grupper. Op mod 60 danskere med dansk pas, som også har henvendt sig inden for meget kort tid, i løbet af det seneste døgn eller lidt mere. De vil også gerne vil hjælpes ud.Og så er der de ansatte ved FN, Nato og EU, hvor Danmark også har sin andel.

- Det er med andre ord en kæmpe opgave med at evakuere i at evakuere lokalt ansatte og andre.

I øjeblikket er det ikke tilladt for civile fly at lette fra lufthavnen i Kabul.

Kun militærfly får tilladelse til at lette. Og da Danmark har militærfly i området lykkedes det i aftes at evakuere en række personer - fortrinsvis tilknyttet den danske ambassade i Afghanistan.

Da der var tomme sæder i flyet kunne det danske fly også lette fra Kabul med en række nordmænd.

- Det er den samme situation som alle ligesindede lande står i. USA, Storbritannien, andre lande, som også er i gang med den er opgave. Så jeg håber, man har forståelse for, at lige nu knokler vi løs i alle døgnets timer, siger Jeppe Kofod.

Kaostilstande i lufthavnen i Kabul

I aftes viste billeder fra Hamid Karzai-lufthavnen i Kabul, hvordan civile havde forceret hegn omkring lufthavnen og stod på landingsbanerne i håb om at komme med fly ud af Afghanistan.

De kaotiske forhold skaber yderst vanskelige arbejdsbetingelser for det danske forsvar, der arbejder på at evakuere fra lufthavnen, fortæller Jeppe Kofod.

- Det er en meget udfordret situation. Alle kan se scenerne med civile, der vælter hegnet og trænger ind i lufthavnen. Det er det, vi ser ind i. Vi har fra dansk side, som jeg har sagt gentagne gange, sat al civil og militær kapacitet ind.

- Men vi er afhængige af, at lufthavnen bliver sikret, at der bliver kontrol igen, så vi kan komme ind og løfte folk ud, siger udenrigsministeren.

Forsvarsminister Trine Bramsen siger i dag, at de seneste døgns udvikling i Afghanistan har været umulige at forudse.

- Det, der har været gældende om morgenen, har været fuldstændig vendt på hovedet om aftenen. Det er de vilkår, vi arbejder under. Og derfor følger vi situationen helt tæt. Vi sidder klar og træffer beslutninger og gør alt, hvad vi kan på tværs af ministerier for at sikre, at de her mennesker får hjælp.

Facebook
Twitter