Dansk familie på flugt har set en blive skudt: Tør ikke passere Talibans kontrolpost

For at komme til lufthavnen, skal en dansk familie forbi Talibans kontrolpost. Men de frygter, hvad der kan ske dem, når de passerer.

Det kan blive svært, hvis man er en af de afghanere eller udlændinge, der lige nu forsøger at komme på et fly ud af Afghanistan.

For selvom USA har kontrol med lufthavnen i Kabul, styrer Taliban nu til dels, hvem der får lov at komme frem til lufthavnen.

De har nemlig etableret en kontrolpost ved en indgang til lufthavnen.

Her forsøger flere hundrede mennesker at komme igennem. Men for langt de fleste er det endnu ikke lykkedes.

Blandt dem, der forsøger at komme frem til lufthavnen, er en dansk familie med afghanske rødder. De er bange for at passere talibanernes kontrolpost.

I Danmark sidder en pårørende og følger nervøst med i, hvad den strandede familie sender hjem af videoer og beskeder. Det er denne pårørende, som har fortalt om familiens situation til DR Nyheder.

Og det er voldsomme scener, der de seneste timer har udspillet sig ved kontrolposten.

Ifølge den pårørende, har familien set en blive skudt af Taliban, da personen forsøgte at passere kontrolposten.

  • Efter Taliban indtog Kabul i søndags, har mange civile afghanere og udlændinge forsøgt at flygte ud af Afghanistan. Det har skabt kaotiske scener i Kabuls lufthavn. Her ses afghanere, der er kravlet op på et fly i håbet på at komme ud af landet. (Foto: Wakil Kohsar © Ritzau Scanpix)
  • Mange civile afghanere og udlændinge har ventet udenfor lufthavnen i Kabul i håbet om at komme med et fly ud af landet. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)
1 / 2

'Dem der bliver afvist, bliver pisket'

Den danske familie tør ikke forlade bilen, for at bevæge sig op til talibanerne og vise deres pas. De frygter, hvad der vil ske.

- De er bange og frygter for livet. De holder sig inde i bilen og på afstand, fortæller den pårørende og fortsætter

- Taliban tjekker pas, og de har lukket nogen igennem. De afviser flere, end de lukker ind, og dem, der bliver afvist, får slag eller bliver pisket.

Her kan du se, hvordan en person pisker efter andre ved kontrolposten. Videoen er optaget af den danske familie, der venter i området.

Familien har et familiemedlem, der er bosat i Afghanistan, med. Han forlod på et tidspunkt bilen, for at komme tættere på kontrolposten.

- Han blev slået af Taliban, fordi han kom for tæt på, fortæller den pårørende.

'Nu ser vi det, mange afghanere frygtede'

I går aftes fortalte USA's nationale sikkerhedsrådgiver, Jake Sullivan, på et pressemøde, at Taliban havde lovet, at civile, der ville flygte fra Afghanistan, sikkert kunne passere.

Nu tegner et andet billede sig.

Mellemøstkorrespondent i DR Nyheder Puk Damsgård har også talt med flere kilder, der bekræfter, at Taliban har oprettet en kontrolpost nær lufthavnen i Kabul.

- Situationen omkring Kabuls lufthavn er fortsat flydende og foranderlig. Flere siger, at den kontrolpost Taliban har etableret, både har afvist afghanere og internationale på vej mod lufthavnen for at blive evakueret, siger Puk Damsgård og fortsætter: - Det vil sige, at vi nu ser det, mange afghanere frygtede, nemlig at Taliban vil forhindre folk i at forlade deres emirat.

Håber at kunne komme ud

Tilbage i bilen ved kontrolposten sidder den danske familie og håber på, at de snart kan komme ud, af det, der har været et sandt mareridt de sidste par dage.

Familien tog til Afghanistan inden situationen i Kabul eskalerede for at besøge et sygt familiemedlem, men da de skulle på et fly hjem søndag, var alt kaos, og de kunne ikke komme afsted.

Siden da har de kørt i pendulfart til og fra lufthavnen i håbet om at komme på et af de fly, der kan bringe dem ud af landet.

Nu venter de ved kontrolposten, hvor de senere vil prøve at vise deres rødebedefarvede pas til Taliban i håbet om at komme ind til lufthavnen og hjem til Danmark.

DR Nyheder har talt med den pårørende til den danske familie med afghanske rødder, der lige nu er i Kabul. Både den pårørende og familien optræder som anonyme af hensyn til deres sikkerhed.

Facebook
Twitter