Demonstranter har tvunget sig adgang til Kongressen

Den amerikanske US Capitol, hvor den amerikanske kongres hører til, danner lige nu baggrund for nogle historiske billeder.

Demonstranter, der støtter Donald Trump, har tvunget sig adgang til bygningen, hvor der ellers ikke er adgang.

Titusindvis af Trump-tilhængere samlede sig ved Kongressen, hvor valgmandsstemmerne skulle optælles for at bekræfte, at demokraten Joe Biden vandt præsidentvalget.

Inden da holdt USA's nuværende præsident, Donald Trump, tale ved Det Hvide Hus foran tusindvis af tilhængere. Her gentog han sine angreb mod november-valgets integritet. Han mener, at der er blevet snydt med stemmer, hvilket der dog ikke er beviser for.

Det fik altså demonstranterne til at gå til Capitol Hill, hvor det endte i sammenstød med politiet, hvorefter flere demonstranter fik tvunget sig ind i bygningen, hvor de stadig opholder sig.

Nyhedsbureauet Reuters og flere amerikanske medier skriver, at en kvinde er blevet såret uden for US Capitol. Det er endnu ikke bekræftet af myndighederne.

Det var Trumps vicepræsident Mike Pence, der skulle stå for optællingen af stemmerne. Han er ifølge nyhedsbureauerne AP og Reuters blevet evakueret til et sikkert sted.

Det samme er flere senatorer, men ifølge Reuters opholder flere senatorer sig fortsat inde i US Capitol. De er blevet bedt om at tage gasmasker på.

Nationalgarden er nu sendt til Washington D.C., oplyser Det Hvide Hus.

Videoen her viser, hvordan afstemningen blev afbrudt og udskudt inden evakueringen.

Pistoler trukket

Borgmesteren i Washington har beordret udgangsforbud fra klokken 18 lokal tid - midnat dansk tid - i den amerikanske forbundshovedstad, skriver Reuters.

Der er altså både kaos foran Kongressen og inde i den, hvor billeder viser, at myndighederne har trukket våben.

Politiet har trukket våben i US Capitol. (Foto: © DREW ANGERER, Scanpix)

Der er stadig titusindvis af demonstranter foran den ikoniske bygning. Øjenvidner fortæller til Reuters, at demonstranter hamrer på dørene for at komme ind til de andre demonstranter.

Trump: USA forlanger sandheden

Sideløbende med urolighederne ved Kongressen skriver Donald Trump som sædvanligt på Twitter. Først kritiserede han Mike Pence og skrev, at USA forlanger sandheden.

Et kvarter senere skrev Trump dog, at demonstranterne skal støtte det lokale politi.

- De er i sandheden på vores nations side. Forbliv fredelige, skriver han.

Herefter skrev Donald Trump igen, at demonstranterne skulle forholde sig rolige. Han har dog endnu ikke skrevet, at demonstranterne skal forlade bygningen.

- Respekter loven og vores mænd og kvinder i blå (politiuniform, red.). Tak!

Det vil hans vicepræsident dog gerne. Han skriver på Twitter, at "volden og ødelæggelserne" ved Kongressen i USA "skal stoppe nu".

- Alle involverede skal respektere politiet og forlade bygningen øjeblikkeligt. Enhver amerikaner har ret til at demonstrere fredeligt, men dette angreb på vores hovedstad vil ikke blive tolereret, og de involverede vil blive retsforfulgt, skriver han.

Tidligere opfordrede præsidenten altså sine støtter til at møde op ved US Capitol.

Kofod: Stærkt bekymrende

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) kalder på Twitter scenerne fra Washington stærkt bekymrende og ubehagelige.

- Forventer, amerikanske demokrati også denne gang kommer ud på rigtige side. Kongressens arbejde må respekteres, skriver han.