Demonstranter i Beirut belejrer ministerier, mens tåregassen hænger tykt i luften

Libanons premierminister lufter muligheden for at udskrive tidligt valg.

Demonstranter i Libanons hovedstad, Beirut, har stormet og belejret to ministerier og en banks hovedkvarter.

Det sker, mens tusindvis af mennesker er gået på gaden i protest mod landets regering efter tirsdagens voldsomme eksplosion, der har kostet 158 personer livet og såret mindst 6.000 personer.

Demonstranter har haft sat sig på Association of Banks' hovedkvarter. Bankerne spiller en central rolle i Libanons økonomiske deroute, eftersom staten har optaget store lån i banker. Libanon har statsgæld for mere end 150 procent af bruttonationalproduktet. (Foto: © ANWAR AMRO, Scanpix)

En gruppe demonstranter har ifølge BBC sat sig på udenrigsministeriets bygninger i hovedstaden, hvor de har brændt et billede af landets præsident, Michel Aoun.

- Vi har det. Det er vores. Politiet er udenfor porten. De kunne ikke stoppe os, siger en af demonstranterne i ministeriet til BBC.

Også økonomiministeriet er blevet stormet af vrede libanesere, ligesom Association of Banks' hovedkvarter er blevet besat.

På Martyrpladsen i det centrale Beirut er der voldsomme sammenstød mellem demonstranter på den ene side og politi og sikkerhedsstyrker på den anden side.

Der er blevet affyret store mængder tåregas mod demonstranterne, som blandt andet har kastet sten mod og forsøgt at trænge ind bag afspærringen af parlamentet.

Tåregassen hænger tykt i luften på Martyrpladsen i det centrale Beirut. (Foto: © Thaier Al-Sudani)

En researcher for Human Rights Watch har filmet militæret, der slår løs på demonstranter. Videoen bliver afbrudt, da militæret begynder at slå på hende, og hendes telefon bliver smidt væk.

Røde Kors i Libanon har sendt mere end 20 ambulancer til det centrale Beirut, hvor flere end 238 demonstranter er blevet såret. En talsmand for politiet oplyser, at en politibetjent har mistet livet uden at uddybe, hvordan det er sket.

Premierminister vil have tidligt valg

I et forsøg på at lægge en dæmper på optøjerne har Libanons premierminister, Hassan Diab, her til aften holdt en tv-transmitteret tale.

I talen lover han, at han vil se på muligheden for at udskrive valg i landet indenfor en nær fremtid.

- Vi kan ikke komme ud af landet strukturelle krise uden at afholde et tidligt parlamentsvalg. Vi er nødt til at have en ny politisk elite og et nyt parlament, siger han.

Den mulighed vil blive præsenteret for og drøftet i parlamentet på mandag.

Demonstranterne er rasende over den politiske ledelse af landet, der har befundet sig i en voldsom økonomisk krise, der kun er blevet værre i løbet af det seneste år. Korruption er voldsomt udbredt, fødevarepriserne er mangedoblet, og elektrictiten er nærmest ikke-eksisterende.

Eksplosionen på havnen i Beirut, hvor 2.750 ton ammoniumnitrat sendte chokbølger ind over byen, har kun fået frustrationen blandt libanesere til at blusse yderligere op.

Mange mener, at myndighederne har skyld i den voldsomme eksplosion, eftersom de vidste, at de mange ton eksplosivt materiale blev opbevaret i en lagerbygning på havnen i seks år uden at stille noget op.

Samtidig frygter man, at regeringens forsøg på at placere et ansvar for katastrofen bare vil ende med, at myndighederne vasker hænder og aldrig udpeger en ansvarlig.

  • Der er fortsat sammenstød på Martyrpladsen i det centrale Beirut. (Foto: © Thaier Al-Sudani)
  • Demonstranter har forsøgt at trænge ind bag afspærringen foran parlamentet i Beirut. (Foto: © Str, AFP or licensors)
  • Sikkerhedsstyrker og politi er talstærkt til stede i Beirut. (Foto: © GORAN TOMASEVIC)
  • Der er sat galger op til papfigurer af landets politiske lederskab. (Foto: © -, AFP or licensors)
  • Sikkerhedsstyrkerne har været sat ind siden i eftermiddag, hvor de planlagte protester begyndte. (Foto: © ANWAR AMRO, AFP or licensors)
1 / 5

Fraværende politikere

Og der er ingen tvivl om, at der er utilfredshed med de ledende politikere i landet. På Martyrpladsen er der blevet sat flere galger op, hvor de har hængt papfigurer af nogle af de mest markante politiske skikkelser.

- Det er bare en måde at udtrykke, at alle folk er vrede. Alle har fået nok. Det er formålet med galgerne, siger en demonstrant på pladsen til DR.

- Regeringen er ikke klar til at høre på folket. De vil ikke se virkeligheden i øjnene. Nemlig at vi ikke vil have dem, tilføjer hun.

Den franske præsident, Emmanuel Macron besøgte forleden Beirut, og mens han gik igennem Beiruts gader, står det anderledes til med landets egne politikere efter eksplosionen.

- De er mærkeligt fraværende her i det centrale Beirut. Kommunen er ingen steder at se, og det er faktisk den franske præsident Macron, der viser sig blandt de hårdt ramte libanesere i gaderne, snarere end at det er landets egen præsident.

- Man taler her i Beirut om, at regeringen er gået i koma, siger DR's mellemøstkorrespondent Puk Damsgård.