Elenas 10-årige datter skrev positivt om Zelenskyj, og pludselig sad sikkerhedstjenesten på rektors kontor

Nyt undervisningsmateriale fra Rusland er obligatorisk i landets skoler.

Elena Zholiker har uden held forsøgt at få sin10-årige datter til at slippe fra russisk krigsundervisning. (Privatfoto)

"Samtaler om det vigtige," er navnet på den nyindførte obligatoriske time, som alle russiske skoler siden september er blevet pålagt at indføre hver mandag med oplysning (læs: propaganda) om krigen mellem Rusland og Ukraine.

Udskrift af undervisningsmaterialet på russisk:

1 / 2

- Det (de fire regioner i Ukraine, som Rusland mener er deres, red.) er russiske lande, hvor russiske mennesker bor, skal lærerne slå fast overfor eleverne og forsætte:

- USA og EU-landene anser afstemningerne for ulovlige, men det er dobbeltmoralsk, for de har før anerkendt lignende afstemninger. Vi har genoprettet en historisk retfærdighed og også styrket suveræniteten i vores land.

Den russiske folkeskole strammer med andre ord grebet om sine elever med den obligatoriske time hver mandag, hvor lærerne skal fortælle om Kremls syn på krigen. Og da 10-årige Varya fra Moskva begyndte at skulke fra denne undervisning, fik det konsekvenser.

Undervisningen er nemlig obligatorisk, forklarer Elena Zholiker, lektor, mor til to, blandt andet Varya på 10 år, i denne uges udgave af Moskva-Kontoret.

- Da min ældste datter, Varya, havde været fraværende et par gange, begyndte skolen at ringe og skrive til mig, de ville vide, hvorfor hun ikke dukkede op.

- Og jeg havde det jo sådan; at jeg ville ikke have, at mine børn blev påduttet et synspunkt, fortalt løgne og gjort intolerante over for andre nationaliteter, kulturer, og at Rusland skulle blive ophøjet for dem, siger Elena Zholiker.

Elena Zholikers datter går på Skolen i Nekrasovka i en forstad til Moskva. Her skal man - ligesom på alle andre skoler i landet - undervise i, at befolkningen i de nyligt annekterede ukrainske regioner, Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja og Kherson, har "været udsat for konstant beskydning og mishandling fra Kyiv-regimet. Mange mennesker blev tvunget til at blive flygtninge og af dem, der blev i disse regioner, var flere end seks millioner mennesker i en livstruende situation."

Til børnene i de mindre klasser er der lavet undervisningsmateriale, hvor der blandt andet er små tegnefilmsfigurer, der fortæller om den russiske hærs fortræffeligheder:

Skærmbillede af undervisningsmaterialet fra det russiske undervisningsministeriums materiale til yngre skolebørn. (Kilde: razgovor.edsoo.ru)

Hos rektor med FSB

Men det får konsekvenser, at Elenas datter har pjækket fra "Samtaler om det vigtige" om mandagen.

"Kommissionen for mindreårige børns sager og beskyttelse af deres rettigheder" anklager hende for at have “forsømt sin forældrepligt", og hun og Varya ender til flere afhøringer med skoleledelsen, kommissionen og ikke mindst sikkerhedstjenesten, FSB.

- Varya har skrevet noget positivt om Ukraines præsident, Zelenskyj, i en gruppechat på Telegram. Jeg tror, hvis jeg skal være ærlig, at en af forældrene til et af børnene i chatten har sladret til læreren. Og så - og det er vildt nok - skrev inspektøren en indberetning til politiet, siger Elana Zholiker:

- Man skal forestille sig, at de sidder omkring mig - omringer mig - med to meters afstand. De stillede alle mulige spørgsmål, hvorfor har hun (Varya, red.) det profilbillede, hvorfor skriver hun sådan om Zelensky.

- Jeg måtte spørge dem, hvad det er, Varya havde skrevet, altså jeg måtte lige se det. Politikvinden gav mig så sin telefon, men da hun tog den tilbage, sagde jeg: "Vent lige, jeg nåede ikke at læse det." Så kigger hun på mig og siger: "Du forsøgte at stjæle min telefon. Det registrerer vi."

Elana Zholiker slap med en advarsel og tvungne psykolog-timer, og Varya kommer nu igen til "samtaler om det vigtige" om mandagen.

DR Nyheder har kontaktet skoleledelsen på Varyas skole og sikkerhedstjenesten FSB for at forelægge dem kritikken fra Elena Zholiker og høre deres version. De er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.