Farvel til Parler - men konspirationsteorier og valgfusk-historier lever videre hos MeWe

Trump-støtter flokkes til nye sociale medier, der ikke mener ytringsfriheden bør begrænses. Nu er det ene lukket ned.

Sig farvel til den hårde retorik. Lyt til hinanden. Se hinanden - og respekter hinanden.

Sådan lød opfordringen fra Joe Biden for godt to måneder siden:

Det var inden, horder af Trump-støtter i sidste uge med fysisk magt væltede metalbarrierer, og efter voldelige sammenstød med vagter og politi, smadrede vinduer og trængte ind i Kongressen - regeringsbygningen, hvor landets folkevalgte politikere var i gang med at bekræfte resultatet af præsidentvalget.

Fem personer har siden mistet livet, og USA's dybe splittelse er blevet tydeligt udstillet for hele verden.

Ligeså tydeligt er det nu, at Bidens opfordring er faldet for døve øren hos mange af de 74 millioner amerikanere, der i november stemte på Trump.

Ligesom en lang række af republikanske politikere, toneangivende højreorienterede og konservative tv-værter, debattører, radiopersonligheder samt medlemmer af Trump-familien har de i stedet fundet fællesskab på nyere sociale medier som MeWe, Rumble, Gab og Parler.

Millioner af nye brugere

Selv har Trump fremhævet og rost de ultrakonservative Newsmax TV og One America News Network (OAN), der har nydt seerfremgang og som har kørt historier om, hvordan valghandlingen i november har været præget af udbredt fusk og svindel.

Apps som den nu lukkede Parler og MeWe registrerede i ugerne efter præsidentvalget millioner af nye brugere.

Og den seneste uge har millioner af brugere her diskuteret angrebet på Kongressen i onsdags, som mange mener blev arrangeret og udført af Antifa - en bevægelse på den yderste venstrefløj. Ifølge forbundspolitiet i USA er der dog ingen beviser, som understøtter den teori.

Trump-tilhængere stormede i sidste uge Kongressen, mens politikere indenfor var i gang med at bekræfte valgresultatet. (Foto: Phil McAuliffe)

Tilflugten over på de "nye" sociale medier er et tydeligt tegn på, at folk er vågnet op og har fået nok af de etablerede sociale mediers censur - særligt af de konservative stemmer på den yderste højrefløj.

Det mener i hvert fald stifter og direktør for MeWe, Mark Weinstein. Hos MeWe har man registreret 25 procent flere brugere over de seneste måneder, oplyser han til DR Nyheder.

- Det er kulmineret med det amerikanske valg, hvor folk har fået nok af manipulation og er kommet til MeWe. Det er ikke en politisk bevægelse, men en demokratisk bevægelse, siger han og uddyber:

- Det handler om ytrings - og tankefrihed. Det handler om kritisk tænkning.

Han understreger, at så længe man overholder MeWe’s retningslinjer, er der næsten ingen grænser for, hvad man må udtrykke på den sociale platform, han mener, er som et socialt medie bør være.

Platform for Trump-loyalister

Og det er en strategi, der har givet MeWe-brugere som Diamond and Silk, som bærer de borgerlige navne Lynnette Hardaway og Rochelle Richardson. To sorte konservative kvinder fra North Carolina, som har millioner af følgere på sociale medier og som er nogle af præsident Trumps mest loyale støtter.

Præsidenten har adskillige gange udtrykt sin begejstring for dem på Twitter, og de har også været forbi Det Hvide Hus.

  • Trump er flere gange mødtes med Lynnette Hardaway (tv.) og Rochelle Richardson (midt) også kendt som Diamond & Silk. (Foto: Nicholas KAMM)
  • Diamond & Silk har haft deres eget show på Fox' streamingtjeneste, men samarbejdet ophørte, efter de delte nogle udokumenterede teorier om coronavirus. (Foto: Rick Wilking)
  • Diamond & Silk på besøg i Det Hvide Hus sidste år. (Foto: Michael Reynolds)
1 / 3

De to kvinder har i flere måneder postet forskellige indslag om, hvordan valgsejren er blevet taget fra Donald Trump og insisterer på, at der har fundet massivt valgsvindel sted. Og det vil de have lov til at ytre sig om uimodsagt, understreger de.

- Der er ikke noget i vejen for at påpege vildledende facts. Eller at have en debat. Men jeg skal ikke have et faktatjek af min holdning. Hvis jeg vil sige, at himlen er lilla, skal du ikke komme med et faktatjek og fortælle mig, den er blå. Det er min holdning, siger Lynette Hardaway til DR Nyheder.

Protesthandlinger

At det amerikanske valg og den noget atypiske politiske situation i USA dog bærer en stor del af væksten hos MeWe, Parler og Rumble er der ikke tvivl om, hvis man spørger eksperterne.

- Mange er kommet derover som en form for protest mod de etablerede sociale medier. Men der skal penge til at drive det videre og til at opretholde en linje, der rækker udover en protest, lyder vurderingen fra Kasper Grotle Rasmussen, der er lektor på Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet og blandt andet har forsket i konspirationsteorier.

Og selvom brugertallet på både Parler og MeWe stadig er i miniput-ligaen sammenlignet med Facebook og Twitter, er det værd at tage de mange udokumenterede påstande og historier på medierne seriøst, mener han.

Parlers direktør og stifter, John Matze, har blandt andet været gæst hos Fox News-vært Laura Ingraham for at diskutere, hvordan Youtube har fjernet historier om udbredt valgsvindel ved præsidentvalget. (Foto: Fox News © Represented by ZUMA Press)

Tv-kanaler måtte trække i land

En af de historier, der er blevet sendt over de seneste måneder, handler om, at valgmaskinerne i USA skulle være blevet manipuleret til at ændre stemmer fra Trump til Biden.

Og mens påstandene stadig flyver frit rundt på både Parler og MeWe uimodsagt, har tv-kanalerne Newsmax TV, OAN samt Fox News måttet bringe rettelser og præciseringer af deres dækning.

Kort før jul truede et af firmaerne, som har udviklet software til valgmaskinerne, Smartmatic, nemlig med sagsanlæg for injurier.

Faste seere af Fox News’ store talkshows med værter som Lou Dobbs og Maria Bartiromo blev derfor præsenteret for et interview med en it-ekspert, der skød mange af værternes egne påstande ned.

Det samme skete på Newsmax TV, der også har lagt en længere præcisering på hjemmesiden.

- Der er ikke blevet fremlagt dokumentation for, at hverken Dominion eller Smartmatic har anvendt software eller programmeret software, der har manipuleret stemmer ved valget i 2020, står der blandt andet.

På de sociale medier lader det dog ikke til, at den slags faktatjek overhovedet slår revner i historien om udbredt valgsvindel ved præsidentvalget.

Og det bør det heller ikke nødvendigvis gøre, lyder pointen igen og igen fra MeWe-chefen:

- Det er ikke de sociale mediers job at censurere en samtale om bestemte ideer, og det er et problem, når andre mainstream sociale medier ikke bare censurerer af politiske årsager, men også tillader folk at blive manipuleret, siger Mark Weinstein.

I North Carolina er censur noget 'Diamond and Silk' nikker genkendende til. Det er - fortæller de - en af grundene til, at de har fundet MeWe, Parler og Rumble.

- Det er platforme, der vil dialogen modsat Facebook, Twitter og Youtube, der ikke vil have, at vi har en åben dialog, de vil ikke have, vi har vores egen mening eller tanker, de vil ikke have, at vi overhovedet har den her samtale, siger Rochelle Richardson.

Eksperter tvivler

Selvom de nyere sociale medier dog er godt på vej og har fået et boost af særligt konservative meningsdannere efter valget, er der dog stadig et stykke vej til at udgøre en reel konkurrent til både Facebook og Twitter, vurderer flere eksperter.

Hos MeWe tror man på, at de manglende algoritmer og boost af indhold er en styrke. Platformens egen evne til at rydde ud i dem, der ikke overholder det, man betegner som "strikse retningslinjer" er mere end rigeligt.

Qanon-grupper hører til blandt nogle af de grupper, man kan finde på platformen MeWe. (Foto: ERIN SCOTT © Scanpix)

Det gælder blandt andet de mange grupper af Qanon, der har fået et nyt sted at mødes, efter særligt Facebook har smidt dem af platformen.

Men hvor længe det kan holde - også som forretningsmodel - er Kasper Grotle Rasmussen mere skeptisk overfor.

- Hvis det udelukkende bliver en konspirationsteoretisk platform, tror jeg ikke, der kommer til at være nok indhold der. Det kan sagtens være en substantiel del af platformen, men man er nødt til at trække andre ind end lige dem, der stemte på Trump, siger han og tilføjer:

- Spørgsmålet er, hvor længe valghistorierne bliver ved med at være interessante, efter Joe Biden bliver indsat som præsident den 20. januar.

DR har forsøgt at få en kommentar fra Parler, der ikke er vendt tilbage på flere henvendelser.

Overfor Fox News slår direktør og stifter John Matze fast, at platformen ikke kan tage ansvar for angrebet på Kongressen onsdag, og at platformen ikke har tilladt ytringer om vold.

Du kan se mere om MeWe og Diamond&Silk i Horisont klokken 21.25 på DR1 og DRTV.