Flere og flere Trump-støtter har fået nok og vender præsidenten ryggen

- Jeg er ude, siger Trump-loyal republikaner efter optøjerne i Washington.

Donald Trumps base af loyale støtter svinder kraftigt ind efter de voldsomme optøjer i Washington. Her er det senator Kelly Loeffler fra Georgia. (Foto: © Kevin Dietsch, Scanpix)

Ekstremt loyale støtter af Donald Trump falder nu stille og roligt fra og vender den kontroversielle amerikanske præsident ryggen.

Det sker efter de voldsomme optøjer omkring den amerikanske regeringsbygning Capitol Hill i kølvandet på en demonstration for Donald Trump.

Den måske mest profilerede støtte, der nu har fået nok, er toprepublikaner og senator i South Carolina Lindsey Graham. Han er ellers kendt for at have være allieret med Donald Trump i beskyldningerne om, at Joe Bidens valgsejr er et resultat af svindel.

Toprepublikaneren Lindsey Graham har fået nok. (Foto: © Brandon Bell, Scanpix)

- Jeg bad for, at Joe Biden ville tabe. Han vandt. Han er den retmæssige præsident i USA, skriver Lindsey Graham på Twitter.

I en tale til Senatet uddybede han:

- Alt jeg kan sige er, at jeg er ude. Nok er nok, sagde Lindsey Graham ifølge NBC News.

Tvunget til genovervejelser

Også en afstemning i Senatet om valgresultatet i Arizona og Pennsylvania, som Republikanerne har forsøgt at ændre trods manglende beviser for valgsvindel, viser dalende støtte til Donald Trump.

Kun syv republikanere endte med at stemme imod at godkende valgresultatet i Pennsylvania. Den republikanske senator i Georgia Kelly Loeffler vendte pludselig på en tallerken efter optøjerne i Kongressen.

- Da jeg ankom til Washington i morges, var jeg overbevist om, at jeg ville stemme imod godkendelsen af valgresultatet. Men dagens begivenheder har tvunget mig til at genoverveje det, og jeg kan ikke stemme imod nu med god samvittighed, sagde Kelly Loeffler.

Andre republikanere er gået sammen i et forsøg på at distancere sig fra Donald Trumps ihærdige forsøg på at udfordre resultatet fra det amerikanske præsidentvalg i november sidste år.

I en erklæring støttet af de to republikanske senatorer James Lankford og Steve Daines står der blandt andet, at de opfordrer til, at Kongressen nu samler sig om at få godkendt valgresultatet.

  • Der var eksplosioner foran Capitol Hill i Washington. (Foto: © LEAH MILLIS, Scanpix)
  • Demonstranter forsøger at komme ind i Kongressen. (Foto: © Shannon Stapleton, Scanpix)
  • Demonstranterne har tiltvunget sig adgang til Kongressen og løber af sted med ting. (Foto: © WIN MCNAMEE, Scanpix)
  • En tilhænger af Donald Trump går rundt inde i Kongressen. (Foto: © Mike Theiler, Scanpix)
  • Ansatte i Kongressen beskyttes af politiet. (Foto: © OLIVIER DOULIERY, Scanpix)
1 / 5

Selv vicepræsidenten, Mike Pence, var klar i spyttet i en tale.

- Til jer, der forvoldt ødelæggelse i dag: I vandt ikke. Vold vinder aldrig, frihed vinder. Og det her er stadig folkets hus, lød det fra vicepræsidenten, der har gjort det klart, at han trods et stærkt ønske fra Donald Trump ikke mener, at han har beføjelser til at afvise valgresultaterne fra de forskellige stater.

Stabschef hos førstedamen siger op

Også folk omkring Donald Trump, som ikke er folkevalgte, har besluttet at sige deres job op i kølvandet på de vanvittige scener fra Washington.

Det gælder blandt andet Donald Trumps særlige rådgiver og vicepressesekretær, Sarah Matthews.

- Det har været en ære at arbejde i Trumps administration, og jeg er stolt af det, vi har opnået. Men som en, der har arbejdet i Kongressen, blev jeg særdeles bestyrtet over, hvad jeg så i dag.

Se Donald Trumps reaktion på optøjerne:

- Jeg træder derfor tilbage med det samme. Vores land har brug for en fredelig magtoverdragelse, lyder det i en udtalelse.

Ifølge CNN har optøjerne også fået den nuværende stabschef for førstedamen Melania Trump, Stephanie Grisham, til at sige op. Tidligere gjorde en anden rådgiver Anna Cristina Niceta det samme.

Der findes dog stadig loyale støtter af Donald Trump, som fortsat ikke vil anerkende nederlaget ved præsidentvalget. En af dem er det republikanske medlem af Repræsentanternes Hus Lance Gooden.

- Jeg er forfærdet over det, vi har set i dag (optøjerne, red.), men det gør ikke pludselig valgresultatet sikkert, skriver han på Twitter.

Den republikanske senator fra Utah og tidligere præsidentkandidat Mitt Romney har ikke lagt fingre imellem efter optøjerne og beskylder direkte Donald Trump for at have opildnet til det.

- Det er et oprør tilskyndet af den amerikanske præsident. Og dem, der har valgt at støtte ham i ikke at godkende valgsejren til Joe Biden, vil for evigt blive betragtet som medskyldige i angribe demokratiet, siger Mitt Romney ifølge New York Times.

Donald Trump skrev i aftes dansk tid på Twitter, at "det er, hvad der sker, når en valgsejr på ondeste vis bliver taget fra patrioter, der er blevet uretfærdigt behandlet i lang tid".

- Gå hjem i ro og mag. Husk denne dag for altid!, skrev præsidenten i et tweet, der siden er blevet slettet af Twitter.

I et tweet, der stadig står, opfordrer Donald Trump til at undgå vold.