Foto af propfyldt militærfly i Kabul går verden rundt efter komplet kaos i lufthavnen

Billedet viser afghanske familier stuvet sammen i et amerikansk fragtfly, lyder det fra amerikansk general.

AFP foto/US AIR FORCE/Kaptajn Chris Herbert. (Foto: CAPT. CHRIS HERBERT © Ritzau Scanpix)

Der er akut behov for at få evakueret de mange tusinde mennesker, der lige nu befinder sig i lufthavnen i Kabul i Afghanistan, men det går langt fra så hurtigt som planlagt.

Sent søndag aften dansk tid stormede desperate afghanere landingsbanerne i forsøget på at komme ombord på et fly ud af Afghanistan, og derfor måtte al flyvning både ind og ud af Kabul indstilles.

Et af de fly, som nåede at lette, havde dog betragteligt flere passagerer med ombord, end det normalt ville have.

Et foto af et amerikansk fragtfly fyldt til randen med mennesker er spredt vidt og bredt på internettet.

Det viser mænd, kvinder og børn pakket sammen fra væg-til-væg i et amerikansk militærfly af mærket C-17 Globemaster III produceret af Boeing.

Billedet er offentliggjort af det amerikanske luftvåben, US Air Force. Det fremgår, at det er et fly at typen C-17 Globemaster III, Reach 871, som fløj fra Kabul til Qatar søndag den 15. august. Foto: Kaptajn Chris Herbert/US Airforce/AFP (Foto: CAPT. CHRIS HERBERT © Ritzau Scanpix)

Flere små børn kan spottes i menneskehavet, og nederst i højre hjørne er et mindre barn ved at få flaske.

Ifølge det amerikanske forsvarsmedie Defense One havde flyet 640 passagerer med, hvor det normalt kan flyve med op til 134 personer, og flyet lettede ifølge det amerikanske luftvåben fra Kabul mod Qatar.

  • En C-17 Globemaster III er heller ikke noget lille fly. Her lastes en Blackhawk-helikopter i juni i forbindelse med tilbagtrækningen fra Afghanistan. (Foto: US Army © Ritzau Scanpix)
  • Biler lastes ind i C-17 Globemaster III i april. (Foto: US AIR FORCE © Ritzau Scanpix)
  • Soldater sidder ofte fastspændt i flyet. Her et foto fra en øvelse i juni 2018. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)
  • Flere hundrede mennesker løb langs et C-17 i lufthavnen i Kabul, mens det kørte på landingsbanen. (Foto: Uncredited © Associated Press)
1 / 4

Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, kommenterede billedet på et pressemøde sidst på eftermiddagen i dag dansk tid.

- I har sandsynligvis set billedet, der cirkulerer af afghanske familier i et fragtfly. Det vidner om medmenneskeligheden hos vores soldater i denne mission - om fagligheden og professionalismen i vores militær, sagde generalmajor William “Hank” Taylor.

Det er ikke bekræftet, hvem de pågældende på billedet er, eller om de på forhånd var visiteret til at blive evakueret.

Nu bliver tempoet på evakueringerne sat op

Efter at den dybt kaotiske situation i lufthavnen i Kabul igen er kommet under kontrol, er flyvningerne genoptaget.

Og nu bliver tempoet sat op i lufthavnen, der kontrolleres af amerikanerne. Planen er, at der inden for et døgn skal lette og lande et fly i timen fra Kabul, hvor Taliban nu sidder på magten.

- Vi vurderer, at det i bedste fald vil være mellem 5.000 og 9.000 passagerer, der kan rejse ud om dagen, men der er en række faktorer, der kan ændre ved det, sagde generalmajor William “Hank” Taylor på pressemødet, der blev streametPentagons hjemmeside.

Evakueringerne fra lufthavnen i Kabul vil nu gå hurtigere, lyder det fra Pentagon. Forrest ses presseansvarlig John F. Kirby, og i baggrunden står generalmajor William “Hank” Taylor. (Foto: ALEX WONG © Ritzau Scanpix)

Evakueringsindsatsen fra lufthavnen Hamid Karzai i Kabul foregår foreløbigt uden angreb fra Taliban, og det skyldes dialog, forklarede presseansvarlig i Pentagon John F. Kirby.

- Vores folk i lufthavnen er i kontakt med folk fra Taliban på jorden uden for lufthavnen. Vi kommunikerer med dem flere gange om dagen, og jeg vil lade resultatet tale for sig selv. Der har ikke været nogen fjendtlig kontakt med Taliban i forhold til vores operation i lufthavnen, sagde han.

Han kommenterede dog ikke på, om en lignende aftale gælder for dem, der endnu ikke er i lufthavnen, men som skal evakueres ud af landet.

Den amerikanske hær forventer, at evakueringen vil fortsætte ind til den 31. august.

Facebook
Twitter