Frankrigs præsident: EU skal beskytte sig mod "irregulære migrantstrømme" fra Afghanistan

Hvis EU virkelig vil sikre sig mod flygtningestrømme fra i Afghanistan i fremtiden, så skal der sluges betydelige kameler, vurderer forsker.

Civile afghanere venter bag pigtråd i lufthavnen i Kabul, hvor de håber på at komme på et fly ud af Afghanistan. Lufthavnen er lige nu under amerikansk kontrol, og kun militærfly får tilladelse til at lette. (Foto: SHAKIB RAHMANI © Ritzau Scanpix)

Europa skal forberede sig på – og beskytte sig imod – en ny "strøm af migranter", efter Taliban har taget magten i Afghanistan. Sådan lød det i går fra den franske præsident Emmanuel Macron under en tv-transmitteret tale.

Ifølge den franske præsident kan krisen i Afghanistan nemlig udløse en ”irregulær migrantstrøm mod Europa", som både kan sætte gang i forretningerne for menneskesmuglere og udsætte migranter og flygtninge for fare.

- Europa kan ikke på egen hånd bære konsekvenserne af den nuværende situation, lød det blandt andet fra Emmanuel Macron.

Derfor vil Frankrig, Tyskland og andre europæiske lande presse på for at få etableret ”et robust, koordineret og forenet svar uden forsinkelse”, som blandt andet vil indbefatte et samarbejde med såkaldte transitlande som Pakistan, Tyrkiet og Iran.

Helst uden for EU

Hvis det er EU's ambitioner at komme Afghanistans befolkning til undsætning - og samtidig holde dem ude af EU - så vil den optimale strategi vil være den, som EU og Danmark allerede anlægger i andre sammenhænge. Nemlig at forsøge at hjælpe dem, mens de stadig er inde i Afghanistan.

Det siger Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet, som forsker i blandt andet international fred og sikkerhed.

- Hvis man skal se det med danske og EU-øjne, så handler det om at hjælpe så mange, man kan i selve Afghanistan ved at understøtte den humanitære indsats, som allerede nu er i gang, siger han og tilføjer, at det også betyder at hjælpe Afghanistans nabolande og at finde fælles fodslag internt i EU.

- Der er ingen tvivl om, at EU og Danmark vil gøre alt, hvad de kan, for at holde afghanerne uden for selve EU. For når først afganerne kommer ind i EU, så begynder EU at slås internt om, hvor de skal være, og det har EU været notorisk elendige til indtil nu, siger han.

Afghanere venter foran den franske ambassade i Kabul tidligere i dag, hvor de venter på at blive evakueret, efter Frankrigs regering har meldt ud, at de vil evakuere samtlige afghanere, der har arbejdet for de franske styrker i Afghanistan. (Foto: ZAKERIA HASHIMI © Ritzau Scanpix)

Dem, der har magten

Det kan komme til at betyde, at det internationale samfund, heriblandt EU, kan blive nødt til at samarbejde med dem, man har brugt de sidste 20 år på at bekæmpe - nemlig Taliban, siger Peter Viggo Jakobsen.

- Der er ikke andet at gøre. Hvis man gerne vil ind og hjælpe mennesker inde i Afghanistan, så må man ind og samarbejde med dem, der bestemmer, og det er nu i stort omfang Taliban. Og det er der sådan set ikke noget nyt i, for hvis man gør det gennem humanitære organisationer som Røde Kors, så er det jo det, de har gjort i rigtigt mange krigszoner, siger Peter Viggo Jakobsen og fortsætter:

- Og her skal man ikke tænke så meget på, at Taliban har vundet, men på at man skal hjælpe de rigtigt mange afghanere, som har brug for beskyttelse og fødevarehjælp, hvis de er flygtet fra deres hjem, hvilket op mod 300.000 er. Og det tror jeg sådan set godt, der kan være politisk forståelse for.

I dialog med Taliban

Til gengæld skal der sluges betydeligt større kameler, hvis man i fremtiden vil sikre Afghanistan mod borgerkrig og dermed også Europa mod fremtidige flygtningestrømme fra Afghanistan, vurderer han.

- Der, hvor det bliver lidt mere svært, det er, hvis vi også skal se på, at forhindre en ny borgerkrig i at sprænge i luften i Afghanistan, så bliver vi tvunget til at gå i dialog med Taliban, og vi bliver også tvunget til at give dem økonomisk støtte, med henblik på at hjælpe dem med at få genopbygget landet og skabt tålelige levevilkår i Afghanistan, siger han og fortsætter:

- For gør vi ikke det, så kommer vi til at stå et enormt flygtningepres i årevis. Og det er ikke i vores interesse.

Desperate tilstande i Kabul

Udmeldingen fra den franske præsident kom samme dag som billederne af civile afghanere, der, desperate for at undslippe deres hjemland, klynger sig til et amerikansk militærfly, netop som det er ved at lette fra lufthavnen i Kabul.

Afghanistan er i de seneste dage er blevet kastet ud i kaos, efter den militante, islamistiske Taliban-bevægelse i søndags indtog landets hovedstad og væltede den amerikansk støttede regering.

Det skete efter en uges voldsom fremgang for den militante bevægelse, som på få dage indtog en stor del af Afghanistans provinshovedstæder og drev flere hundredtusinder på flugt i deres eget land.

Yderligere tusinder af Kabuls indbyggere har søndag og mandag søgt mod byens lufthavn for at komme på et fly ud af landet, indtil videre forgæves, da amerikansk militær, som kontrollerer lufthavnen, har aflyst samtlige, kommercielle flyafgange.

Tv-kanalen Al Jazeera sendte live fra det præsidentielle palads i Kabul, da Taliban erklærede krigen i Afghanistan for ovre. (Foto: - © Ritzau Scanpix)

Sidestilles med Le Pen

Den franske præsident er blevet mødt af skarp kritik for sine udtalelser under mandagens tale, som er blevet kaldt "usolidarisk" og sidestillet med holdningerne hos hans politiske modstander, den stærkt højreorienterede og indvandringskritiske Marine Le Pen. Kritikken var særligt tydelig på Twitter, hvor hashtagget #MacronLePen gjorde sit indtog.

En af dem, der gav sin mening til kende på Twitter, var whistlebloweren Edward Snowden, som retweetede et tweet fra aktivisten Feïza Ben Mohamed, hvor hun kalder Macrons holdning til Afghanistans befolkning for "modbydelig":

Men ifølge præsidenten er Frankrig forpligtet til at hjælpe og beskytte de mest sårbare i Afghanistan:

- Frankrig har og vil fortsat gøre sin pligt for at beskytte dem, som er mest udsat. Vi vil gøre vores del i en organiseret og retfærdig, international indsats, lød det blandt andet i talen.

EU’s udenrigsministre skal mødes senere i dag for at drøfte situationen i Afghanistan.

Facebook
Twitter