'Han døde som en hund': Sådan mistede berygtet terrorleder livet i to timer lang operation

USA tog dna-prøver, efter Islamisk Stat-lederen havde udløst sin bombevest. Så blev gemmestedet jævnet med jorden.

(Foto: © OMAR HAJ KADOUR, Scanpix)

Ingen amerikanske soldater kom til skade, men det gjorde en hund, da de i lørdags gik til angreb for at dræbe verdens mest eftersøgte mand: Abu Bakr al-Baghdadi. På dansk nok nærmere kendt som den øverste leder af terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Det samme kan ikke siges om den bygning, som Abu Bakr al-Baghdadi skjulte sig i op til sin død.

Amerikanske soldater tog dna-prøver fra hans jordiske rester, da han havde sprængt sig selv i luften, sikrede beviser i bygningen, før bygningen blev efterladt i ruiner.

USA har været på jagt efter al-Baghdadi, siden han i juni 2014 erklærede sig for kalif - altså den øverste leder - af den islamiske stat i Irak og Syrien. En stat, som kun blev anerkendt af terrorbevægelsen selv.

  • Abu Bakr al-Baghdadi endte sine dage i en bygning, der nu er jævnet med jorden. (Foto: © OMAR HAJ KADOUR, Scanpix)
  • Hans gemmested var i byen Barisha i det nordvestlige Syrien. (Foto: © Yahya Nemah, Scanpix)
  • Der var gravet tunneller under bygningen, og det var i en af dem, at den selvbestaltede kalif tog livet af sig selv med en hund i hælene. (Foto: © Yahya Nemah, Scanpix)
1 / 3

Dusøren for at finde frem til Baghdadi lød til sidst på 25 millioner dollar.

Lørdag blev den årelange jagt afsluttet, og i går eftermiddag dansk tid gik den amerikanske præsident, Donald Trump, på talerstolen for at fortælle, hvad han selv kaldte en 'meget stor nyhed'.

I 47 minutter fortalte præsidenten detaljeret, hvordan den berygtede terrorleder endte sine dage. Der er få andre kilder end Det Hvide Hus til information om operationen, men her er, hvad der er blevet oplyst om aktionen:

Tog tre børn med i døden

Den militære operation blev indledt natten til søndag omkring klokken 1 lokal tid. USA havde forinden oprettet en kommando- og kontrolbase i Erbil i Irak. Rusland, der kontrollerer luftrummet over det område i Syrien, hvor Baghdadi befandt sig, fik at vide, at amerikanske soldater var på vej ind.

Otte helikoptere med specialstyrken Delta Force blev sendt fra Irak og ind i Syrien til byen Barisha. Der hersker tvivl om, præcis hvor helikopterne lettede fra, eftersom præsidenten ikke har sagt noget om det. Ifølge nogle medier lettede de fra Erbil i Irak, nogle skriver al-Asad-basen i Irak.

Ikke desto mindre var der tale om en flyvetur på cirka en time og 20 minutter i høj fart. Og netop den tur var i sig selv en farefuld færd.

- Det var en stor gruppe, der fløj over et område med meget, meget kraftig ildkraft. De blev beskudt, men de klarede den, lød det fra Donald Trump.

Soldaterne bankede ikke på, da de nåede frem til det hus, hvor Baghdadi skjulte sig. De sprængte sig igennem murene. Og så brød helvede ifølge Donald Trump løs.

Abu Bakr al-Baghdadi søgte tilflugt i en tunnel under bygningen. Med sig havde han tre børn, som han ledte ind i den visse død.

I hælene på sig havde han specialtrænede hunde - såkaldte K-9's, der fulgte ham til enden af tunnellen, der ikke havde en udgang.

Og det var altså for enden af den tunnel, at kaliffen omkom. Ikke fordi han blev skudt af amerikanske styrker, men fordi han detonerede en selvmordsvest, der dræbte ham og børnene på stedet.

Udover Baghdadi og de tre børn, døde to kvinder i huset. De var ligesom Baghdadi selv iklædt selvmordsveste, men de blev ikke detoneret.

11 børn er blevet overdraget til andre, mens USA har taget et antal fanger med fra bygningen.

Præsidenten fulgte med på videosignal

Tunnellen styrtede ned over Abu Bakr al-Baghdadi, og det der var tilbage af ham. Der var ikke som sådan et lig, men der var nok til at tage dna-prøver, der kunne bekræfte, at der var tale om Islamisk Stats øverste leder.

- De fik hans dna. Endda mere end de ville have. De fjernede en masse murbrokker og bragte hans kropsdele med tilbage. Der var ikke så meget tilbage, efter at vesten detonerede, siger Donald Trump.

Præsident Donald Trump fulgte hele operationen på et videosignal i det såkaldte 'situation room'. (Foto: © handout, Scanpix)

Det var altså ikke skud eller et decideret angreb fra amerikanske soldater, der tog livet af Baghdadi. Og det kan have betydning for fortællingen blandt Islamisk Stats støtter.

- For Baghdadis støtter vil det bidrage til, at han er en slags martyr for Islamisk Stat. De havde nok foretrukket en mere heroisk måde, end at han var trængt op i en krog og sprængte sig selv i luften, siger Torben Engen, der er militæranalytiker ved Københavns Universitet og major i Forsvaret.

- Men det forbedrer fortællingen om hans martyrdom. Det havde været bedre for USA, hvis amerikanske styrker havde skudt ham, fortsætter han.

De amerikanske styrker blev i bygningen i omkring to timer. Her blev der indsamlet følsomme dokumenter med informationer om Islamisk Stats oprindelse og planer fremover.

Helikopterne med de amerikanske soldater og hunde lettede efter angrebet med resterne fra bygningen i Syrien. En time og ti minutter senere landede de i 'et venligt land', og præsident Donald Trump for til tasterne.

Noget meget stort var lige sket, lød det.

Samtidig med tweetet blev der annonceret et pressemøde, der blev afholdt knap 12 timer senere.

Og her kunne Donald Trump altså fortælle, at Abu Bakr al-Baghdadi var død.

USA havde haft Baghdadi under overvågning i et par uger.

- Vi vidste lidt om, hvor han skulle hen. Vi havde informationer om, at han ville flytte sig til et andet sted. Det gjorde han ikke. Til sidst så vi, at han var der, at han blev der. Vi vidste noget om bygningen. Vi vidste, at der var tunneller. De fleste var uden udgang, sagde Donald Trump.

Operation opkaldt efter amerikansk fange

Som leder af Islamisk Stat har Abu Bakr al-Baghdadi stået i spidsen for bestialske henrettelser, der er blevet filmet og udgivet på nettet.

Han har stået i spidsen for fordrivelse, voldtægt og drab på utallige civile. Og han har stået i spidsen for adskillige terrorangreb verden over.

Et af ofrene var den amerikanske nødhjælpsarbejder Kayla Mueller, der blev holdt som gidsel hos Islamisk Stat i 18 måneder, hvor hun blev udsat for tortur og voldtægt, inden hun blev dræbt.

Kayla Mueller var nødhjælpsarbejder i Syrien, hvor hun blev kidnappet og holdt til fange af Islamisk Stat. Hun blev blandt andet voldtaget af Abu Bakr al-Baghdadi under sit fangenskab, før hun blev dræbt. (Foto: © handout, Scanpix)

Operationen mod Baghdadi blev opkaldt efter hende.

- Det var en stor aften for USA og for resten af verden. En brutal dræber, der har forårsaget så mange lidelser og så meget død, er blevet elimineret. Han vil aldrig igen skade en uskyldig mand, kvinde eller barn.

- Han døde ikke som en helt. Han døde som en hund. Han døde som en kujon. Han klynkede, skreg og græd, sagde Donald Trump.

Når Donald Trump taler om Abu Bakr al-Baghdadi som en hund, så er det for at tale til eventuelle støtter af Islamisk Stats verdenssyn.

- For os virker det måske som en nærmest barnlig måde at tale om en fjende, der nu er blevet neutraliseret. Men hans retorik taler klart til dem: En hund er det laveste dyr i verden, næst efter et svin, siger Torben Engen, der er militæranalytiker ved Københavns Universitet og major i Forsvaret.

- Så Donald Trump sammenligner Abu Bakr al-Baghdadi med noget af det mest laveststående, der er, fortsætter han.

Kilder: Det Hvide Hus, BBC, Guardian, AP, Reuters.