Højdepunkter fra nattens debat: Milliardæren Bloomberg fik det glatte lag i debut

Handskerne røg af, og milliardæren Michael Bloomberg blev angrebet fra alle sider under den demokratiske debat i Las Vegas.

Der blev slået til Mike Bloomberg, yderst til venstre, under nattens debat i Las Vegas. (Foto: © BRIDGET BENNETT)

Kasinomekkaet Las Vegas er blandt andet kendt for at huse spektakulære boksekampe, og debatten blandt de demokrater, der kæmper for at blive partiets præsidentkandidat, blev ingen undtagelse. Der blev sat verbale slag ind her, der og alle vegne.

Debatten, der sluttede tidligt her til morgen, kommer før et valg i delstaten Nevada på lørdag, hvor vælgerne skal pege på den kandidat, de mener skal stå overfor Donald Trump til valget til november.

Lige nu har senator Bernie Sanders overtaget førertrøjen i flere nationale meningsmålinger. En anden kandidat løb imidlertid med det meste af foromtalen: Det var nemlig første gang, milliardæren Bloomberg deltog i en debat med de andre demokratiske kandidater.

Og der blev gået hårdt til rigmanden, som også er tidligere New York-borgmester, som på rekordtid har sneget sig ind i top fem i målingerne.

Her er fire højdepunkter fra debatten:

Alle mod Bloomberg

Michael Bloomberg fik sin debut på debatscenen i Vegas. (Foto: © ALEX WONG, Scanpix)

Kandidaterne havde inden debatten ikke lagt skjul på, at den helt store bussemand på scenen i Las Vegas var Michael Bloomberg. Der er ikke plads til en milliardær, der ikke engang stiller op til de første fire valg, har det lydt nogenlunde samstemmende fra de fem kandidater i spidsen.

Bloomberg er først på stemmesedlen fra 3. marts, hvor 14 stater afholder valg samme dag.

Bloomberg var den kandidat, der fik mindst taletid, og den smule han fik, måtte han bruge på konstant at forsvare sig mod de mange angreb, modkandidaterne satte ind.

Det var på alt lige fra hans selvfinansierede valgkampagne: Bloomberg har brugt mere end to milliarder kroner af egen lomme indtil videre, til anklager om racisme og upassende adfærd overfor de kvinder, som har været ansat i hans virksomhed og ikke mindst til offentliggørelsen af hans selvangivelser.

Også hans tid som borgmester i New York kom under hård beskydning. Særligt den stærkt kritiserede "stop and frisk"-politik, som gav politiet i byen vide beføjelser til at at stoppe og kropsvisitere tilfældige forbipasserende, mistænkt for at skjule våben.

Den udskældte praksis blev i 2013 vurderet til at være forfatningsstridig og blev især kritiseret for i uhensigtsmæssig høj grad at blive brugt mod sorte og latino-befolkningen.

Bloomberg har undskyldt og sagde under debatten, at det var noget, han stadig er flov over.

- Grundlæggende visiterede vi for mange mennesker, lød det fra den tidligere borgmester.

Warren slog fra sig

Elizabeth Warren kritiserede Mike Bloomberg. (Foto: © MARIO TAMA, Scanpix)

Elizabeth Warren har taget ved lære af sin modkandidat Amy Klobuchar. Efter en stærk debatpræstation lykkes det i sidste uge Klobuchar at sikre sig godt 20 procent af stemmerne ved valget i New Hampshire, og i nat viste Warren samme iver og kamplyst til debatten i Las Vegas.

Ifølge CNN og New York Times er hun også den af kandidaterne, som fik mest taletid, og en del af den blev brugt på at tale om kvinder. I særdeleshed de kvinder, der har sagsøgt Michael Bloomberg for at være udsat for seksuelt upassende adfærd i deres arbejde i milliardærens medievirksomhed.

Hun kritiserede ham også for de såkaldte "non-disclosure agreements": Aftaler mellem Bloomberg og hans ansatte, som forbyder kvinderne at tale om det, de har oplevet - og opfordrede ham til at annullere dem.

- Jeg vil gerne tale om, hvem modkandidaten er. En milliardær, der kalder kvinder for fede duller og lesbiske med et hestefjæs - og nej, det er ikke Donald Trump, lød det anklagende fra Warren, der tilføjede:

- Jeg håber, I hørte, at hans forsvar var: Jeg har været rar mod nogle kvinder.

Bloomberg var dog ikke den eneste kandidat, Warren gik til angreb mod.

Både Klobuchar og Joe Biden blev kritiseret for at være for ivrige efter at samarbejde med konservative republikanere som eksempelvis senatsleder Mitch McConnell, og Pete Buttigieg fik drøje hug for at tage imod kampagnebidrag fra milliardærer.

Danmark blev sneget ind i debatten - men ikke fra Sanders

Dannebrog blafrer på Christiansborg i København. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Det er fire år siden, han var i København, og Danmark har tilsyneladende gjort et stort indtryk på Pete Buttigieg.

Den 38-årige tidligere borgmester har nemlig overtaget en af de fraser, som ellers har været blandt Bernie Sanders' favoritter. Således fremhævede Buttigieg Danmark som et godt eksempel og som et samfund, amerikanerne kan lære noget fra.

- Den amerikanske drøm lever ikke her. Den lever i Danmark, lød det fra Pete Buttigieg.

En pointe, der kort tid efter blev bakket op af Bernie Sanders, der tidligere har peget på de skandinaviske lande, når han har forsøgt at forklare sin vision for den velfærdsmodel, USA burde stræbe efter.

Den eftertragtede andenplads

Pete Buttigieg og Amy Klobuchar. (Foto: © MARIO TAMA, 2020 Getty Images)

Den selvudnævnte demokratiske socialist Bernie Sanders har taget føringen i meningsmålingerne og ligner efterhånden en mand, der kan være vanskelig at stoppe, når det gælder de kommende primærvalg.

Men ikke mindst de mere moderate kandidater i feltet gjorde, hvad de kunne for at spænde ben for senatoren og blive et alternativ til Sanders.

I aftenens debat var tonen skærpet, og det viste sig særligt mellem Pete Buttigieg og Amy Klobuchar, der begge havde et godt valg i New Hampshire, hvor de sluttede som henholdsvis nummer to og tre.

Begge rettede flere personlige angreb mod hinanden, og Klobuchar forlod scenen uden at give hånd til feltets yngste, den 38-årige Buttigieg.

Klobuchar anklagede eksempelvis Buttigieg undervejs for at insinuere, at hun var uvidende, da hun ikke kunne huske navnet på Mexicos præsident og svarede spydigt igen ved at sige:

- Jeg ville ønske, at vi alle var ligeså perfekte som dig, Pete.

Begge kandidater står overfor en udfordring med at sikre opbakning blandt ikke-hvide vælgere, som er afgørende både i weekendens valg i Nevada samt i næste uges valg, der foregår i South Carolina - en stat, hvor sorte vælgere udgør en stor del af befolkningen.

Det er blandt andet her den tidligere vicepræsident Joe Biden håber på at gøre et stort comeback, men efter to dårlige præstationer i de første valg, bliver han ikke spået mange chancer af kommentatorer og analytikere.

Lynanalyse

  • DR's USA-reporter, Lasse Engelbrecht Jensen:

  • Isoleret set er der ingen tvivl om, at det er en rigtig dårlig start for Bloomberg. Med alle de penge, han har brugt, har der også været en forventning om, at han ville positionere sig som den klare moderate modkandidat til Bernie Sanders. Men han fik tæsk fra alle sider og virkede usikker.

  • Man skal dog ikke afskrive ham på grund af en enkelt debat, hvor alle andre har teamet op mod ham, og med mange hårde angreb, er det ikke mærkeligt, han virkede nervøs.

  • Men han kommer faktisk også selv med nogle gode stød mod Bernie Sanders, som han opfatter som hovedmodstander. Han får udstillet det vanskelige ved at have Sanders som den mulige kandidat mod Trump ved at fokusere på Sanders' modstand mod kapitalismen. Og det vigtigste var kritikken af Sanders' idé om en offentlig sygesikring, og det kan blive meget effektivt - også selvom det måske ikke fremstod sådan på scenen. Men det går rent ind hos mange vælgere.

  • Bloomberg er ikke interesseret i at skylle kapitalismen ud med badevandet, og han taler direkte til en holdning, mange amerikanere deler. Der er respekt omkring ham, fordi han - i modsætning til Trump - har tjent sine egne penge og bygget sin virksomhed op fra grunden. Hvis han får formuleret det, så er han langt fra ude, selvom han bliver presset hårdt.