Huslejen i Berlin må ikke stige de næste fem år

Bystyret vil bekæmpe en prisspiral, der presser borgere ud af hovedstaden.

Borgere i Berlin demonstrerede mod bolighajer i april i år. (Foto: © FABRIZIO BENSCH, Scanpix)

Efter murens fald og den tyske genforening blev Berlin en magnet for kunstnere, musikere og studerende, som blev tiltrukket af storbyens uhørt billige lejeboliger.

Men sådan er det ikke længere. Siden 2008 er huslejeniveauet i Tysklands hovedstad blevet fordoblet, skriver Reuters, og nu klager et stigende antal lejere over, at de ikke længere har råd til at bo i byen.

Berlins venstreorienterede bystyre har lyttet til protesten og fremlagde i dag en plan om, at huslejerne vil blive fastfrosset i fem år. Tiltaget ventes først at træde i kraft 1. januar 2020, men det vil blive indført med tilbagevirkende kraft, så udlejere ikke bare kan skynde sig at skrue lejen i vejret.

85 procent af Berlins indbyggere er lejere.

Kan forværre boligkrise

De fastfrosne huslejer er en vindersag blandt vælgerne, og Socialdemokraterne i SPD har endda foreslået, at det skal indføres på landsplan i Tyskland.

Analytikere advarer dog om, at tiltaget kan forværre den krise, som i forvejen hersker i mange tyske storbyer, hvor der er stor mangel på boliger. Kritikerne siger, at ejendomsinvestorer vil holde igen med at opføre nye boliger, hvis den frie prisdannelse er sat ud af kraft.

Tyskland skal opføre mindst 350.000 nye boliger hvert år for at imødekomme manglen på billige boliger i landet, viser beregninger. Men sidste år blev der kun bygget 285.900 af den slags boliger.