I et blodtørstigt hævntogt går velinformerede Taliban systematisk fra dør til dør

Det er netop den virkelighed, som lokalt ansatte evakueres fra, lyder det i rapport.

- En pressekonference, som forsøger at fremstille Taliban som en organisation, der er optaget af kvinderettigheder og menneskerettigheder, er en illusion, lyder det. (Foto: HOSHANG HASHIMI © Ritzau Scanpix)

Nettet strammes om de tusindvis af afghanere, der har hjulpet Vesten, og som lige nu er i strandet i Kabul.

En hidtil fortrolig rapport fra det norske analysecenter Rhipto, der blandt andet leverer trusselsvurderinger til FN, viser, at Taliban går fra dør til dør i Kabul i jagten på afghanere, som man har skrevet på sin sorte liste.

Ifølge rapporten, som DR Nyheder er i besiddelse af, har Taliban en "prioriteringsliste" over personer i Afghanistan, de vil anholde.

Christian Nellemann er direktør i Rhipto, og han fortæller, at truslen er tårnhøj.

- Vores rapport viser, at Taliban allerede i de første timer i Kabul begyndte en systematisk jagt på individer, der har samarbejdet med vestlige styrker. Når de ikke får fat i disse individer, så bliver der udstedt skriftlige ordrer om at pågribe deres familiemedlemmer og straffe dem efter deres udlægning af sharialoven.

Det omfatter fysisk afstraffelse i form af tortur eller i de groveste tilfælde likvideringer.

- I Kabul går Taliban til adresser, som de kender, men nogle gange tjekker de også hos naboer og så videre. Hvis de ikke får fat i personen, har de alternative adresser eller også går de videre til den næste person på listen. Selvom vi har set mange eksempler på tilfældige hævngerninger, så taler vi altså også om en organiseret jagt på individer, siger han.

Ifølge Christian Nellemann var Taliban grundigt forberedt, da bevægelsen indtog Kabul. Og de var godt informerede.

- Når de har navn, telefonnummer og informationer om, hvem de har arbejder for, og om de har modtaget træning, så er det klart, at de har haft insider-information.

Af sikkerhedsmæssige årsager ønsker han ikke at oplyse om, hvilke metoder Rhipto har benyttet sig af i forbindelse med udarbejdelsen af rapporten.

En Taliban-kriger går forbi en tidligere skønhedssalon i Kabul. (Foto: Wakil Kohsar © Ritzau Scanpix)

Pressekonference var en illusion

I går blev et familiemedlem til en journalist, der har arbejdet for et tyske medie Deutsche Welle, skudt og dræbt af Taliban-krigere, skriver mediet.

Ifølge mediet gik Taliban-krigerne fra dør til dør på jagt efter journalisten, der nu arbejder i Tyskland.

Pressekonferencen var da også intet mindre end spil for galleriet. Man skal være naiv, hvis man troede på budskaberne, mener Christian Nellemann.

- En pressekonference, som forsøger at fremstille Taliban som en organisation, der er optaget af kvinderettigheder og menneskerettigheder, er en illusion.

Hør Christian Nellemann fortælle her:

Derfor evakueres lokalt ansatte til Danmark

Ifølge rapporten går Taliban også efter den type ansatte, som de danske myndigheder lige nu forsøger at få evakueret.

- Årsagen til, at man forsøger at evakuere en del lokalansatte, er på grund af netop den her sikkerhedstrussel mod dem og deres familier, siger Christian Nellemann.

David Vestenskov, der er chefkonsulent hos Forsvarsakademiet, stemmer i:

- Det er det her, de står overfor.

Han vurderer, at eskaleringen i Kabul er helt ventet.

- Hvis man havde en eller anden naiv forventning om, at 20 års konflikt ikke ville have et efterspil i forhold til dem, der "valgte forkert", så har man været helt urealistisk i sine forventninger. Det ville have været den første gang i verdenshistorien.

- Det er helt utopisk at tro, at der ikke ville komme hævngerninger, udtaler David Vestenskov.

Endnu et fly med 153 evakuerede fra Afghanistan landede i morges i Københavns Lufthavn.

Det var det fjerde fly med evakuerede fra Afghanistan, der lander i Danmark.

Danmark har hjulpet flere end 300 personer ud af Afghanistan ved flere flyvninger, sagde udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i går.

Præcis hvor mange af dem, der nu har sat deres fødder på dansk jord, er endnu ikke oplyst.

Handler ikke kun om hævn

Det er vigtigt at understrege, at Talibans eneste motiv ikke kun er hævn, minder Christian Nellemann om.

Det er klart, at noget af det handler om regnskabets time, men der er to andre ben, som er lige så vigtige for Taliban, påpeger han.

- De individer, som Taliban er efter, udgør en trussel mod Taliban ved eksempelvis at have kendskab til bevægelsens finansieringsgrundlag, netværk og så videre og dermed være en ressource for Vesten.

Den tredje faktor er, at Rusland og Kina allerede har haft følere mod Taliban, og det er ikke tilfældigt, lyder det.

- Der er officerer og styrker i Afghanistan, som ikke bare er blevet trænet i Afghanistan, men også har fået oplæring af efterretningstjenester i Europa og USA. De besidder information om vestlige metoder, netværk, modus operandi og så videre. Den information er jo også vigtig at sælge videre til andre lande, som kunne være interesserede i dem.

DR Nyheders korrespondent i Mellemøsten Michael S. Lund har talt med 30-årige Sayed Sanayee, der sammen med sin familie er flygtet fra Afghanistan til Tyrkiet fra Talibans udrensning.

- Jeg var fastansat af amerikanerne frem til 2014, og jeg er registreret i de afghanske systemer med fingeraftryk og biometri. Nu har Taliban de oplysninger. Det ville være meget farligt for os, siger han.

Facebook
Twitter