Iraks hær kan ikke bekræfte nyt bombeangreb i morges

Ifølge irakisk stats-tv kostede et nyt bombeangreb seks personer livet nord for Bagdad i morges.

Amerikanske marinesoldater bevogter den amerikanske ambassade i Bagdad. (Foto: © Sgt. Kyle Talbot, Scanpix)

Iraks stats-tv oplyste i nat, at et nyt luftangreb havde ramt en proiransk milits nord for Iraks hovedstad, Bagdad, og kostet seks mennesker livet. USA skulle have stået bag angrebet.

Det benægter en talsmand for den amerikanskledede koalition mod Islamisk Stat på Twitter - hvilket den amerikanske ambassade i Bagdad retweetede.

Nu har også den irakiske hær ifølge Reuters meddelt, at den ikke kan bekræfte, at der skulle være sket et nyt luftangreb.

Meldingerne om et nyt angreb finder sted dagen efter, at et amerikansk droneangreb i Bagdad dræbte den højtstående generalmajor Qassem Soleimani, chef for Quds-styrken i Irans Revolutionsgarde.

Angrebet skete på ordre fra USA's præsident, Donald Trump.

I formiddag vil der i Irak være en stor mindehøjtidlighed for Qassem Soleimani.

USA sender 3.000 soldater til Mellemøsten

I går bekræftede kilder fra det amerikanske forsvarsministerium ifølge Reuters og CNN, at omkring 3.000 ekstra amerikanske soldater snart vil være på vej til Mellemøsten.

Det er endnu ikke oplyst, hvor i Mellemøsten de indsættes, og ifølge kilder i Pentagon udsendes de ikke som reaktion på drabet på Soleimani, oplyser NBC New.

Udsendelsen kommer efter, at tusinder af mennesker, flere med bånd til en iranskstøttet milits, belejrede USA's ambassade i Iraks hovedstad i sidste uge.

Sagen kort

  • Natten til fredag d. 3. januar lykkedes det USA at dræbe den iranske general Qassem Soleimani i et luftangreb tæt på den internationale lufthavn i Iraks hovedstad Bagdad.

  • Drabet på Soleimani skete efter direkte ordre fra den amerikanske præsident, som kort efter angrebet udsendte et billede af det amerikanske flag på det sociale medie Twitter. Det amerikanske forsvarsministerium har bekræftet, at USA stod bag angrebet.

  • Ifølge Rasmus Elling, lektor ved Københavns Universitet og Iran-ekspert, svarer fredagens angreb og drabet på generalen til at dræbe USA’s vicepræsident.

  • Irans ayatollah Ali Khamenei advarede kort efter angrebet om, at Iran vil hævne sig på de ansvarlige for drabet på den iranske general. Samtidig erklærede han ifølge Reuters tre dages landesorg.

Hvem er Qassem Soleimani?

  • Det var ikke mange herhjemme, der havde hørt om den populære og særdeles magtfulde iranske general før fredagens angreb. Ikke desto mindre havde Qassem Soleiman mange års militærerfaring og var siden 1998 leder af Quds-stykerne i Irans Revolutionsgarde, som er landets sikkerhedsstyrke.

  • Soleimani var samtidig langt mere magtfuld end landets forsvarsminister, og han havde en enorm indflydelse på iransk politik i Mellemøsten, vurderer DR’s korrespondenter i Mellemøsten.

Hvorfor angreb amerikanerne den iranske general?

  • USA's udenrigsminister Mike Pompeo udtalte fredag ifølge Reuters, at USA ikke ønsker krig mod Iran, men at man ikke vil acceptere, at amerikanske liv udsættes for fare. Pompeo udtalte ligeledes til CNN, at hvis ikke amerikanerne havde udført angrebet, ville flere amerikanske liv være i fare. Ifølge amerikanske oplysninger ville Soleimani slå amerikanere ihjel.

  • Se BBC-dokumentaren om Qassem Soleimani:'Skyggegeneralen - hjernen bag Irans militær strategi' på DR TV HER