Iransk minister: Trump er en terrorist i et jakkesæt

Den amerikanske præsident sammenlignes med Hitler i højspændt konflikt.

Irans udenrigsminister, Javad Zarif, advarer USA mod at begå krigsforbrydelser. (Foto: © NOEL CELIS / POOL, Scanpix)

Flere iranske ministre har været ved tasterne og langer kraftigt ud efter Donald Trump på det sociale medie Twitter.

De reagerer, efter at den amerikanske præsident har truet med, at USA angriber 52 iranske mål, hvis Iran gør alvor af trusler om at gengælde drabet på den iranske topgeneral Qassem Soleimani.

Særligt Donald Trumps formulering på Twitter om, at der er tale om mål, som vil være "meget vigtige for Iran og iransk kultur", har gjort ministrene vrede.

- Ligesom Islamisk Stat, Hitler, Genghis (Djengis Khan, red.)! De hader alle kulturer. Trump er en terrorist i jakkesæt. Han vil snart lære, at ingen kan besejre "den store iranske nation og kultur", skriver informationsminister Mohammad Javad Azari-Jahromi på Twitter.

Også Irans udenrigsminister, Javad Zarif, advarer USA og Donald Trump mod at angribe Irans kulturskatte. Ikke mindre end 22 steder i Iran optræder på FN's liste over verdenskulturarv - heriblandt 'persernes by' Persepolis.

- At ramme kulturelle steder vil være en krigsforbrydelse, skriver udenrigsministeren.

Iran: Vi er tålmodige

Amerikanernes drab på nummer to i hierarkiet i Iran har sat hele den mellemøstlige regions ledere i alarmberedskab og sendt iranere i tusindvis på gaden i sorg.

- Man ser mange sørgeflag, både på offentlige bygninger, men også i private virksomheder, siger Danmarks ambassadør i Iran, Danny Annan, til Ritzau.

- Man ser også billeder af Soleimani over alt - på bygninger, i private vinduer. Jeg har set folk med hans billede klistret på ryggen, og flere går i sort tøj for at vise deres sorg, siger han.

Se en video fra det iranske parlament, hvor medlemmer råber "Død over Amerika":

Iran har lovet at hævne sig på amerikanerne, men hvordan hævnen vil tage sig ud, er stadig uklart. Ifølge en brigadegeneral i den iranske hær har Iran ikke travlt.

- Iran vil tålmodigt bygge en plan op, så vi svarer tilbage på denne terrorhandling med knusende kraft. Det er os, der bestemmer tidspunkt og stedet for vores svar, udtaler Abolfazl Shekarchi ifølge CNN.

Den iranske præsident, Hassan Rouhani, har angiveligt været i telefonisk kontakt med Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan og opfordret til, at hele den mellemøstlige region samler sig imod USA.

- Vi forventer, at alle vores naboer og venner fordømmer den her forbrydelse, udtaler den iranske præsident ifølge det iranske nyhedsbureau IRNA.

Tyrkiet var hurtige til at fordømme det amerikanske angreb, som landet frygter kan omdanne Irak til en krigszone igen.

Afdæmpede vestlige ledere

Qassem Soleimani blev natten til 3. januar dræbt af USA i et luftangreb tæt på den internationale lufthavn i Iraks hovedstad, Bagdad.

Det skete, efter at en amerikansk statsborger 27. december blev dræbt og adskillige amerikanske og irakiske militærfolk kom til skade i et angreb mod en base i Irak. Amerikanerne hævder, at Qassem Soleimani var hjernen bag det angreb.

I den vestlige verden har lederne indtil videre forholdt sig meget afdæmpet i deres reaktioner på USA's drab på Qassem Soleimani.

I Storbritannien får premierminister Boris Johnson kritik for ikke at afbryde sin ferie i Caribien og forholde sig til situationen.

Den britiske regering har meddelt, at han er tilbage i Storbritannien søndag, og udenrigsminister Dominic Raab rejser til Washington i løbet af næste uge for at drøfte situtionen i Mellemøsten.

Både Tyskland og EU's udenrigschef, Josep Borrel, har forsøgt at dæmpe uroen efter drabet og via diplomatiske veje at forhindre en yderligere eskalering. Borrel har inviteret irans udenrigsminister, Javad Zarif, til Bruxelles for at diskutere situationen.

Den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), har også opfordret alle parter til at gøre alt for at deeskalere situationen.