Iranske fans inden VM-opgør mod ærkerivalen USA: 'Både før og efter kampen er vi venner'

Da USA og Iran spillede ved VM i 1998, måtte iranerne ikke give hånd til de amerikanske spillere. Nu har det iranske fodboldforbund klaget til Fifa over USA efter opslag på sociale medier.

(Foto: © Patrick Kovarik, Ritzau Scanpix)

Der er normalt mere end en sejr på spil, når de to geopolitiske ærkerivaler Iran og USA møder hinanden på fodboldbanen.

Denne gang mødes de to landes hold ved VM i Qatar, mens et historisk oprør ført an af iranske kvinder og unge over hele landet udgør den største udfordring for den islamiske republik, siden den kom til magten efter revolutionen for fire årtier siden.

Styret og sikkerhedsstyrkerne slår brutalt ned på dem, der råber "død over diktatoren", storayatollah Ali Khamenei. Over 400 demonstranter er blevet dræbt og over 18.000 er blevet fængslet i Iran, ifølge menneskerettighedsorganisationer. Seks demonstranter er blevet dødsdømt.

De iranske spillere sang ikke med på den iranske nationalsang før kampen mod England sidste uge. (Foto: © Fadel Senna, Ritzau Scanpix)

Det iranske landshold, der ellers traditionelt har samlet nationen på tværs af politiske stridigheder, er for længst blevet trukket ind i iranernes kamp for at afsætte styret. Dele af protestbevægelsen ønsker at boykotte landsholdets deltagelse ved VM, fordi det repræsenterer den islamiske republik. Andre ønsker at bruge VM til at sætte fokus på styrets undertrykkelse.

Landsholdet selv præsterede en højlydt protest ved at forholde sig tavse under nationalsangen i deres åbningskamp. Siden nynnede nogle af spillerne en smule med. Men manifestationen står tilbage - også selvom iransk stats-tv ikke viste den.

Iranske Parsa er taget til Qatar for at se Iran spille VM. (Foto: © Puk Damsgård)

Til kampen mod Wales mødte Parsa fra Iran op med sorte sørgebind om håndledet for at ære de dræbte demonstranter. Og han glæder sig til kampen mod "vennerne" fra USA.

- USA er imod den islamiske republik, og derfor er vi med USA. Jeg ser kampen som en rigtig god kamp, fordi den genforener iranere og amerikanere, siger Parsa, der dog håber på at Iran vinder.

Sajjad, der til daglig bor midt i det iranske oprør, er fløjet til Qatar for at se kampen mellem USA og Iran.

- Jeg er kommet for at ændre billedet af Iran i Vesten. Der tror folk, at iranerne er som styret, men vi er ikke som dem, siger Sajjad.

- Både før og efter kampen mod USA er vi venner, tilføjer han, om den kamp han ser frem til.

Det hold, der vinder, går videre i VM-turneringen. Et uafgjort resultat vil sende Iran i ottendedels-finalen, hvis England slår Wales eller kampen ender uafgjort. Der er med andre ord lagt op til en intens kamp på banen.

Mødtes sidst i 1998

Sidst de to landes fodboldherrer mødtes var under VM i Frankrig i 1998 under ekstra sikkerhedsopbud, hvor Iran vandt 2-1 over USA. Dengang måtte de iranske spillere ikke gå imod deres modstandere og give hånd. I stedet blev der taget et gruppebillede. Den ideologiske kamp foregår allerede udenfor banen - også ved dette VM.

Det iranske fodboldforbund har klaget til Fifa over USA og krævet en advarsel, efter at det amerikanske fodboldforbund i to opslag på sociale medier havde fjernet emblemet for den islamiske republik i det iranske flag.

- I en uprofessionel handling fjernede det amerikanske fodboldsforbunds Instagram-side Allah-symbolet fra det iranske flag, skriver det statslige iranske nyhedsbureau IRNA.

Opslagene af flaget på de sociale medier var en støtteerklæring til de iranske kvinder, der kæmper for deres frihed. Men senere blev opslagene taget ned og erstattet med flaget for den islamiske republik. Ifølge New York Times kræver en repræsentant for det iranske fodboldforbund, at USA bliver udelukket fra VM-slutrunden. Fifa har endnu ikke kommenteret sagen.

Se et klip fra optakten til kampen, da de to hold mødtes til VM i 1998.

Women, life, freedom

Men også på og uden for stadion ved Irans kampe, har der været støtteerklæringer til de iranske protester. En del fans er mødt op i bluser med påskriften women, life, freedom. I flere tilfælde har stadion-vagter bedt fans om at skifte bluse, inden de kunne komme ind på stadion.

Efter kampen mod Wales forlod fans stadion, mens de protesterede mod det iranske styre. Mahsa Amini, råbte de i Dohas gader efterfulgt af women, life, freedom. Den 22-årige iranske kvinde Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetægt i midten af september og siden har protester spredt sig over hele Iran.

Også fans, der støtter og arbejder for det iranske præstestyre, er rejst til Doha for at se fodbold. Den hollandske TV-station NOS interviewede uden for stadion en kvindelig ansat for Ershad, Ministeriet for kultur og islamisk retledning, som påstod, at kvinder og mænd har lige rettigheder i Iran. Videoen gik viralt i Iran, da en forbipasserende påtalte at hun løj, og korrespondenten fulgte op på spørgsmålet:

- Han siger, du lyver.

I aften bliver det kamp om en VM-ottendedelsfinale mellem USA og Iran, der siden 1980 ikke har haft formelle diplomatiske forbindelser. Omkring stadion og i hjerterne på de iranske fans i Qatar og i de iranske gader og på universiteterne og i andre afkroge af Iran - i stuerne, hvor mange hepper uden at turde deltage i protesterne - foregår en langt blodigere og vigtigere kamp.

En identitets- og kulturkamp, hvor unge kvinder nu river de gejstliges turban af, og hvor de unge med forduftet frygt kæmper for en frihed, som deres forældregeneration også har længtes efter.