Joe Biden er gået i gang med at sætte holdet: 'Det her er ganske opsigtsvækkende'

USA vil vise omverdenen, at man tager klimaforandringerne alvorligt, lyder det fra professor.

Her ses Joe Biden, Antony Blinken og John Kerry helt ude til højre i billedet. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

Der er dele i Joe Bidens udkast til sin nye administration, som bør få omverdenen til at spærre øjnene op.

Det mener professor Jørn Brøndal fra Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet, efter at det føderale organ General Services Administration (GSA) har anerkendt Joe Biden som vinder af valget.

Dermed kan Biden formelt begynde processen med at overtage præsidentposten i USA, og her peger han blandt andet på tidligere udenrigsminister John Kerry som sin særlige klimaudsending, der også kaldes "klima-zar".

Kerry skal også sidde i det nationale sikkerhedsråd, som er det forum, som præsidenten bruger til at drøfte USA's sikkerhedsanliggender og udenrigspolitiske spørgsmål, og det giver en ekstra tyngde bag Kerrys rolle.

- Det her er ganske opsigtsvækkende, at Kerry nu bliver en mand med kæmpeansvar på klimaområdet og samtidig sidder i det nationale sikkerhedsråd. Det er første gang, at rådet har en klimamand optaget blandt sig. Det er et forsøg på at vise verden og vise USA, at man skal tage klimaforandringerne alvorligt, siger Jørn Brøndal.

GSA's blåstempling af valgresultatet betyder ifølge CNN, at embedsfolk og ressourcer nu formelt frigives, så den relle overdragelsesfase af nøglen til Det Hvide Hus kan begynde.

John Kerry tabte i 2004 præsidentvalget til George Bush. (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)

Årelang allieret som udenrigsminister

USA's kommende præsident, Joe Biden, nominerer derudover Antony Blinken som sin udenrigsminister. Den jurauddannede Blinken har i årevis været en af Joe Bidens fortrolige, og han var i en overgang viceudenrigsminister under Barack Obama.

Inden da var han Bidens sikkerhedsrådgiver, da Biden var vicepræsident.

- Vi har at gøre med en meget pragmatisk, midtersøgende diplomatisk type, som vi kan regne med i det store hele vil være enig med Joe Biden i udenrigspolitiske anliggender.

Jørn Brøndal spår, at USA's udenrigspolitik fra Obama-tiden vil blive genoplivet.

- Vi kan for eksempel kan regne med, at USA gentiltræder i Paris-aftalen og genoptager sit medlemskab af WHO.

Men det betyder samtidig, at der følger en stor udfordring for Blinken - og Biden.

- Den særlige udfordring er, at man kan spørge sig selv, hvor længe kan disse nye internationale signaler holde. Hvad nu hvis en republikaner a la Trump overtager om fire år? Hvor meget kan det internationale samfund stole på USA? Tony Blinken skal ud og overbevise sine allierede ude i verden om, at der er lagt en ny kurs, som holder, siger Jørn Brøndal.

Barn af flygtningeforældren nomineret

Joe Biden vil nominere den 60-årige cubansk-amerikanske jurist Alejandro Mayorkas som minister for indenlandsk sikkerhed, og ifølge Jørn Brøndal er det værd at bide mærke i Mayorkas ophav.

- Han kommer selv fra en cubansk flygtningefamilie, så vi kan regne med, at der kommer helt andre boller på suppen end Trump-administrationen, som har ført an på at begrænse indvandringen og flygtningen til USA, lyder det fra Jørn Brøndal.

Alejandro Mayorkas var et år gammel, da hans familie flygtede fra Cuba til USA. (Foto: JOE SKIPPER © Scanpix)

Én ting er, at Joe Biden nominerer sine folk til posterne.

En anden ting er, at de formelt skal godkendes i Senatet, hvor der de seneste år har været et republikansk flertal.

Lige nu er det uklart, hvem der får flertallet i den kommende periode, fordi man stadig mangler at få fordelt to afgørende senatspladser. Som det ser ud nu, har Republikanerne 50 af de 100 pladser, mens Demokraterne har 48.

Derfor kigges der med stor spænding på omvalget om de to senatspladser i Georgia 5. januar. Vinder Demokraterne dem, har de to partier hver 50 pladser i forsamlingen, og ved stemmelighed bestemmer senatsformanden, som bliver vicepræsident Kamala Harris.

Men hvis flertallet omvendt går til Republikanerne, kan partiet blokere for Bidens mere progressive forslag til ministre.