Korrespondent: Republikansk taler viser, at Biden favner bredt

Blandt talerne på førstedagen for Demokraternes nationale konvent i USA var en tidligere republikansk guvernør.

Amerikanerne står ved en skillevej, var budskabet fra den tidligere republikanske guvernør i Ohio, John Kasich, der opfordrer til at vælge Joe Biden. (Foto: © pool, Scanpix)

Der var talere som Bernie Sanders, Michelle Obama og en hel håndfuld af de demokrater, som alle håbede på at kunne blive partiets præsidentkandidat.

Men det var ikke dem, som vakte opsigt på programmet for åbningsdagen for Demokraternes nationale konvent. Det var til gengæld en tidligere republikansk guvernør fra Ohio.

Og John Kasich var godt klar over det usædvanlige i, at en selvudnævnt konservativ republikaner pludselig stiller sig bag en demokratisk præsidentkandidat:

- Under normale omstændigheder ville sådan noget her formentlig aldrig ske. Men det er ikke normale omstændigheder. Jeg er stolt af min republikanske arv, sagde John Kasich, der selv stillede op mod Donald Trump tilbage i 2016.

Donald Trump sammen med Ted Cruz (midten) og John Kasich (th.) ved en debat i 2016. (Foto: © JIM YOUNG)

Udover John Kasich var der også en række republikanske politikere, som i en lille sammenklippet montage fortalte, hvorfor de ikke længere kunne støtte Trump-administrationen.

- Det viser, at Joe Biden kan favne vidt udover sit eget parti, siger DR's USA-korrespondent, Steffen Kretz, der også har hæftet sig ved Kasich' optræden på det demokratiske konvent.

- Han taler jo på vegne af republikanere - et mindretal godt nok - der ikke ønsker en periode mere med Donald Trump.

Kasich' støtte til Biden er da heller ikke gået Trump-kampagnens næse forbi. I et tweet sendt ud samtidig med konventet, kaldes John Kasich for en "dårlig taber".

Usikkert om den gør indtryk

Talen kommer dog ikke nødvendigvis til at gøre det store indtryk i republikanske kredse, pointerer klummeskribenten Gary Abernathy i Washington Post.

Abernathy, der selv er fra Ohio, sammenligner det med, da den tidligere demokrat Joe Lieberman støttede republikanske John McCain i 2008.

- Men ligesom der aldrig blev en præsident McCain (han tabte til Obama i 2008, red.) kan jeg ikke forestille mig, at Kasich' tale ændrer nogens holdning hos Trump-støtterne i Ohio, en del-stat, som Biden-holdet meget gerne vil vinde, skriver Abernathy.

Hos demokratiske vælgere går kritikken af Trump dog rent ind.

Og den blev leveret af ikke bare en række prominente politikere, men også af den tidligere førstedame Michelle Obama.

Du kan et klip fra Michelle Obamas tale her:

- Hun tegnede et billede af den kontrast, en Biden-administration vil være i forhold til den nuværende. Og hun taler med en vis vægt. Hun er utrolig populær også langt udenfor de demokratiske kredse, siger DR's USA-korrespondent, Steffen Kretz og tilføjer:

- Hun er jo ikke en politisk person, men hun er en kvinde, mange ser op til, og derfor var hun også den, der fik mest taletid på konventets første dag.

USA-korrespondenten har talt med nogle vælgere i byen Richmond i Virginia, og de er ikke i tvivl om, at både republikanske Kasich' deltagelse og Obamas tale vidner om fælles fodslag: