'Libanon er ikke alene': Macron bliver taget godt imod i Beirut og lover at hjælpe

Chokket har lagt sig for Beiruts borgere. Nu tager vreden til, og man håber på fransk hjælp.

Emmanuel Macron er den første statsleder, som besøger Libanon. (Foto: © -, Scanpix)

Den franske præsident, Emmanuel Macron, fik lidt af en heltemodtagelse, da han i går besøgte Beirut. Frankrig spiller en særlig rolle i Libanon, da det tidligere protektorat var under fransk styre fra 1920 til 1946.

I sin hvide skjorte lyste Macron op blandt demonstranter, der var mødt op for at bede den franske præsident om hjælp.

- Jeg kan garantere jer dette: Hjælp vil ikke falde i hænder på korrupte, sagde han ifølge Reuters.

Jørn Boisen, Institutleder for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet, forklarer, at Macron har tænkt sig at sætte sig at lede hjælpen til Libanon.

- Han har meddelt, at han vil stille sig i spidsen for international hjælp til Libanon. Frankrig sendte i går tre fly afsted med eksperter i eftersøgnings- og redningsaktioner samt medicinsk udstyr, der er beregnet til den katastroferamte by.

Støttedemonstration i Paris. (Foto: © Mohammed Badra, Scanpix)

- Historisk set er der et tæt forhold mellem Frankrig og Libanon. Libanon blev efter Første Verdenskrig et fransk mandatområde. Landet har bevaret politiske og kulturelle bånd til Frankrig, fortsætter Jørn Boisen.

Libanons politiske system holdes sammen af en skrøbelig forfatning, som franskmændene var med til at skrive i 1920'erne. Den forsøger at dele magten mellem de tre store religiøse grupperinger:

  • Premierministeren skal være sunnimuslim

  • Formanden for Parlamentet skal være shiamuslim

  • Præsidenten skal være kristen

Og faktisk var det libanesiske flag indtil 1943 lig med den franske trikolore blot med det karakteristiske cedertræ i midten. Herefter valgte man i stedet det rød- og hvidstribede flag, som Libanon har i dag.

Mindst 137 dræbt

Da Macron var på rundtur i det katastroferamte område i Beirut, fulgte en folkemængde efter og bad indtrængende den franske præsident om at hjælpe med at fjerne den politiske ledelse i Libanon.

- Jeg vil tale med alle politiske kræfter og bede dem om en ny pagt. Jeg er her i dag for at foreslå dem en ny politisk pagt, lovede han.

Emmanuel Macron opfordrer til en international undersøgelse af den eksplosion, der har lagt hele havneområdet i Libanons hovedstad, Beirut, i ruiner.

Mindst 137 mennesker har mistet livet og flere end 5.000 er såret i eksplosionen.

- Folk ønsker, at den franske og de europæiske regeringer hjælper Libanon - ikke regeringen (den libanesiske regering, red.). Regeringen arbejder ikke for folkets interesser. Det er tydeligt, fortæller George Nader, der er pensioneret officer, til Reuters.

Hele kvarterer er forvandlet til murbrokker, og ødelæggelserne løber op i adskillige milliarder dollar. Både i og udenfor Libanon har der lydt krav om, at det bliver FN eller et andet internationalt organ, der undersøger, hvad der var årsag til tirsdagens voldsomme eksplosion.

- En international, åben og transparent undersøgelse er nødvendig for at forhindre, at ting forbliver skjult, og at tvivlen kommer snigende, siger Macron på et pressemøde ved afslutningen af sit besøg i Beirut.

'Ned med regimet'

Emmanuel Macron har i Beirut besøgt flere af de hårdest ramte områder efter tirsdagens eksplosion. Præsidenten har blandt andet besøgt havnen, hvor lageret med de 2.750 ton kunstgødning eksploderede med kolossal kraft.

- Libanon er ikke alene, lover han på Twitter.

Her kunne han se et 140 meter bredt krater, som i mellemtiden er fyldt op med havvand.

Jørn Boisen forklarer, at reaktionerne i Frankrig på Macrons besøg i Beirut som forventet har været delte. Nogle mener, at det er godt, at man hjælper i det gamle protektorat, andre mener, at Macron har problemer nok derhjemme med De Gule Veste og corona, som han burde koncentrere sig om.

- Generelt opfatter franskmændene det som en god ting, at deres præsident hjælper i Libanon, fordi der er særlige bånd mellem Libanon og Frankrig. Der er en fornemmelse af, at det her er et land, vi bør hjælpe, siger Jørn Boisen.

- Men som man kan forvente, er der også nogle, der siger, at det er ikke noget, der tæller hjemme i Frankrig. Oppositionen prøver at sætte det ind i en neokolonialistisk sammenhæng, og at han bare står dernede og spiller smart. Når man ikke kan klare problemerne hjemme i Frankrig, så kan man altid tage til udlandet og redde verden. Man ser det sædvanligt delte Frankrig i reaktionerne på det.

Libanesiske myndigheder har tilbageholdt 16 personer, der alle har relationer til havnen, hvor den kraftige eksplosion fandt sted. Men mange libanesere er rasende over, at en sådan eksplosion kunne finde sted. De ser det som det hidtil mest chokerende eksempel på den libanesiske regerings inkompetence.

Satellitfoto af havnen i Beirut. (Foto: © -, AFP or licensors / Foto: © -, AFP or licensors)

Libanons regering har forklaret, at den voldsomme eksplosion blev udløst, da en brand antændte de 2.750 ton ammoniumnitrat, der blev opbevaret i en lagerbygning på havnen i Beirut.

Mange spørger, hvordan en så stor mængde højeksplosivt materiale kan have været opbevaret på så usikker vis i årevis - ovenikøbet midt i en storby.

  • Demonstranterne mener, at regeringen bærer ansvaret for eksplosionen. (Foto: © Nabil Mounzer, Scanpix)
  • Macron lovede at forslå en ny politisk pagt. Imens lød der råb fra folkemængden om at gøre en ende på "regimet". (Foto: © Nabil Mounzer, Scanpix)
  • Her ses Macron i midten af billeder, mens han række ud til de fremmødte. (Foto: © ANWAR AMRO, Scanpix)
  • I skrivende stund er 135 omkommet, og 5.000 er kommet til skade. (Foto: © Nabil Mounzer, Scanpix)
1 / 4

I går og i nat har demonstrationer mod regeringen præget bybilledet.