Michelle Obama advarer mod Trump på stjernespækket konvent: 'Tro mig, det kan blive værre endnu'

Tidligere førstedame holdt sig ikke tilbage, da hun talte på Demokraternes konvent.

Skuespiller Eva Longoria og Michelle Obama. (Foto: © Democratic National Convention V, Represented by ZUMA Press)

- Hvis der er en ting, I skal tage med fra min tale i aften, er det dette: Hvis I tror, tingene umuligt kan blive værre, tro mig, det kan de.

Sådan lød de barske ord fra USA's tidligere førstedame Michelle Obama, der var hovedtaleren på Demokraternes nationale konvent, der blev skudt i gang i nat.

En begivenhed, der normalt er forbundet med tætpakkede arenaer, titusindvis af politiske græsrødder, superstjerner og ballonfest og fejring af partiets præsidentkandidat.

Men coronavirus har sat en effektiv stopper for det politiske cirkus og i stedet omdannet det til en tv-produktion, hvor alle er i gennem via fjernlink og storskærme - og med lidt tekniske vanskeligheder på førstedagen.

Bruce Springsteens “The Rising” kørte som underlægningsmusik, mens montager af almindelige amerikanere dukkede op på bagskærmen:

Landets udfordringer med økonomisk krise, kampen mod covid-19 og opgøret med den strukturelle racisme fik alle en række minutter på skærmen. Dertil var også et par musikalske optrædener og en lang række af talere, alt sammen bundet sammen af "værten", Hollywood-skuespilleren Eva Longoria.

- Trump er ude, hvor han ikke kan bunde

Blandt hovednavnene var Michelle Obama, der ikke holdt sig tilbage i sin kritik af Donald Trump:

- Donald Trump er den forkerte præsident for det her land, lød det blandt andet fra Michelle Obama, der samtidig opfordrede amerikanerne til at stemme som aldrig før. Som i 2008 og 2012, hvor historisk mange sorte vælgere var med til sikre Barack Obama sine to præsidentperioder.

Michelle Obama hev også den slaglinje, hun blev så kendt for i 2016, og understregede, at nej, man skal stadig ikke synke ned på modstanderens niveau.

- Hun tegnede et billede af den kontrast, en Biden-administration vil være i forhold til den nuværende. Og hun taler med en vis vægt. Hun er utrolig populær også langt udenfor de demkoratiske kredse, siger DR's USA-korrespondent, Steffen Kretz.

- Der findes to slags USA: Det Trump bor i, og det min far døde i

Blandt aftenens mange talere var frafaldne og selverklærede livslange republikanere, sygeplejersker og andre udsatte arbejdere, George Floyds brødre, fodboldstjernen og aktivisten Megan Rapinoe, og naturligvis en række af partiets kendte ansigter, som blandt andre Amy Klobuchar og den Trump-kritiske guvernør fra Michigan, Gretchen Whitmer.

En af de mere mindeværdige taler kom dog fra en ung kvinde fra Californien.

Kristin Urquizas beretning om, hvordan hun mistede sin far til covid-19 gik viralt tidligere i år, og det medførte blandt andet en hilsen fra Joe Biden.

Derfor var hun naturligt nok inviteret som en af repræsentanterne for den historie, som mange amerikanere deler netop nu.

Og Urquiza lagde ikke fingre imellem i sin kritik af præsident Trump.

- Coronavirus har gjort det klart, at der er to slags USA: Det, som Trump bor i, og det andet min far døde i.

Ifølge Urquiza begik hendes far den fejl at stole på Trump-administrationens håndtering af coronavirus. Hun fortalte kort, men følelsesladet hvordan hendes 65-årige far gik på karaokebar med sine venner, fordi han troede, det var sikkert, og ikke bekymrede sig om at holde afstand. Han endte i respirator og døde efter få dage.

- Min fars eneste underliggende sygdom var at stole på Trump. Det kostede ham livet, sagde hun.

Hun lagde følgende hyldest til sin far ud på Twitter:

Sanders: Det her er ikke normalt

Der har været kritik af Demokraternes konvent for ikke at give nok plads og taletid til den mere venstreorienterede del af partiet.

Men at det ikke er tid til interne magtkampe og en eventuel gentagelse af 2016, understregede senator Bernie Sanders i sin tale, der gentog mange budskaber fra hans egen valgkamp:

Donald Trump-støtter var samlet i aftes til demonstration i Oshkosh, Wisconsin, hvor præsidenten kiggede forbi. (Foto: © Alex Wroblewski, Scanpix)

- Mange af de ideer, vi har kæmpet for, og som for få år siden blev betragtet som "radikale" er nu mainstream. Men lad mig gøre det klart, at hvis Trump bliver genvalgt, er de fremskridt, vi har gjort, i fare.

Trump selv var i aftes også selv forbi delstaten Wisconsin, som han vandt i 2016. Her holdt han et vælgermøde, hvor han blandt andet takkede sine "ægte venner" og gjorde klart, at hvis han taber præsidentvalget til november, er det fordi, det ikke går ærligt til.