NASA har udvalgt årets bedste billeder af jorden fra rummet

Observationshold har udvalgt astronauternes bedste billeder fra rumstationen ISS.

Lysende blå søer midt i ørkenen, kilometervis af lys og store, hvide orkaner der ødelægger alt på deres vej.

Alt sammen set fra rummet.

Hvert år tager astro-og kosmonauter på den Internationale Rumstation (ISS) tusindvis af billeder af jorden. Og hvert år udvælger et observationshold fra NASA's Johnson Rumcenter i Houston, Texas i USA de bedste billeder fra året, der gik.

Her er dem, de har udvalgt.

NASA

Orkanen Jose

Den atlantiske orkansæson var usædvanlig brutal ved flere af de caribiske øer. I begyndelsen af september blev orkanen Jose den tredje store orkan, som trak et spor af voldsomme ødelæggelser særligt på øen Barbuda.

(Foto: © Nasa)

USA's østkyst

Billederne af de nordøstlige stater New York og New Jersey viser en ubrudt række af lys fra byen på omkring 300 kilometer.

Formen på øen Long Island gør det let for astronauterne at genkende den nordøstlige kyst af USA, hvor tynde linjer af lys indikerer motorveje og store hovedeje. Særligt oplyst er motorvejen 95, som går fra Philadelphia i Pennsylvania gennem New York til kysten af delstaten Connecticut.

(Foto: © Nasa)

Idaho, USA

De hvide felter viser, hvor der er faldet sne på jorden, mens de mørke felter er ufældet skov. Kvadranterne er et resultat af en gammel aftale, der daterer tilbage til 1800-tallet og sikrer, at der skiftevis er skov og træ beregnet til tømmer.

(Foto: © Nasa)

Utah, USA

Midt i ørkenen i delstaten Utah er en samling af 23 blå søer fordelt på 160 hektar land. Søerne er fyldt med kaliumsalte og er en del af udvindingen af kaliumklorid, som blandt andet bliver brugt af landmænd til gødning. Hver sø er i et forskelligt stadie af fordampning, hvilket forklarer de forskellige farver.

(Foto: © Nasa)

Sudan

Vulkanområdet Meidob er et i den nordøstlige ende af Darfur vulkanprovins i det vestlige Sudan. Hele vulkanområdet dækker omkring 5000 kvadratkilometer af det vestlige Sudan.

(Foto: © Nasa)

Lys i Nordvesteuropa

Flere af Europas ældste byer er stærkt oplyst om natten.

(Foto: © Nasa)

Solopgang i Filippinerne

Billedet her blev taget, mens ISS var over kysten ved Vietnam. Men 400 kilometer over jordens overfalde, er solopgangen faktisk over det Filippinske Hav. For hver 24 timer ser astronauterne 16 solopgange.

(Foto: © Nasa)

Etna, Sicilien

Den over 3000 meter høje vulkan på Sicilien er en af de mest aktive i verden. Udviklingen af Etna daterer flere tusind år tilbage.

(Foto: © Nasa)

Betsiboka floden, Madagaskar

Betibokas flodmunding er på den nordvestlige kyst af Madagaskar. Med sine 535 kilometer er Betsiboka Madagaskars største flod.

(Foto: © Nasa)

Big Island, Hawaii, USA

Med sine over 10.000 kvadratkilometer er Big Island den største ø i øgruppen Hawaii. Øen er en af otte beboede hovedøer og er en blanding af blandt andet regnskov og sneklædte bjergtoppe.

(Foto: © Nasa)

Nattebilleder af Napoli og Vesuv

Regionen omkring Napoli er et af de mest oplyste i landet, og næsten tre millioner mennesker lever i byen i det sydlige Italien. De forskellige farver i lyset viser den historiske udvikling i området. De grønne lys er kviksølvdamp-pærer, som i nyere tid gradvist er erstattet af de orange natriumpærer, der viser orange og gult lys.

(Foto: © Nasa)

Cosmoledo, Seychellerne

Det ligner land, men er et koralrev, der snor sig i en ring rundt om den lysende blå lagune, og kaldes et atol. Det er resterne af en vulkanø eller et undersøisk bjerg omkranset af et koralrev.

(Foto: © Nasa)

Namibias ørken

Med sine næsten 50.000 kvadratkilometer hører Namibias ørken til blandt verdens største og med sine endeløse rækker af gyldne sandbanker tager den sig godt ud fra ISS.

(Foto: © Nasa)

Alakol søen, Kasakhstan

Billet er taget i april, og som temperaturerne stiger i løbet af foråret, smelter isen på Alakol. Søen ligger ved et smalt knap 5000 kilometer langt bjergpas kaldet Dzungarian Gate mellem Kina og Centralasien.

(Foto: © Nasa)

Mauna Loa, Hawaii, USA

Mauna Loa er fire kilometer høj og er en af jordens største skjoldvulkaner. Lavaen fra Mauna Loa flyder ud uden kæmpestore eksplosioner og årsagen til dens relativt flade sider.

(Foto: © Nasa)

Nordlys, Canada

Det mest almindelige nordlys er grønt og opstår når sol - og iltpartikler støder sammen. Men ISS har her fanget både pink og gul, som er resultat af blandingen af ilt og kvælstof.

(Foto: © Nasa)

Det sydlige Rusland

Den sorte linje her er læhegn, der strækker sig 14 kilometer ud over stepperne nær Volga-floden i i det sydlige Rusland. Hegnet er sat op for at beskytte afgrøderne.