Natos generalsekretær indkalder til hastemøde mandag

Udenrigsminister Jeppe Kofod opfordrer til at deeskalere den spændte situation.

Generalsekretær Jens Stoltenberg og USA's præsident Donald Trump. (Foto: © CHRISTIAN HARTMANN, Scanpix)

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, har indkaldt medlemslandenes ambassadører til hastemøde mandag.

Det er situationen i Mellemøsten efter drabet på den iranske general Qassem Soleimani, der er på dagsorden ved mødet.

Det irakiske parlament besluttede tidligere i dag, at man vil have regeringen til at smide den USA-ledede koalition, der indeholder danske styrker, ud af landet.

Den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), understreger, at regeringen er helt opmærksom på udfaldet af afstemningen i dag i det irakiske parlament.

- Vi er i løbende kontakt med vores koalitionspartnere, og vi undersøger sammen med dem det præcise omfang af dagens afstemning.

- Vi ser frem til det ekstraordinært indkaldte møde i NATO-ambassadørkredsen i morgen, skriver Jeppe Kofod i en skriftlig kommentar.

'Danmarks opgave er ikke slut'

Omkring 130 danske soldater er en del af den USA-ledede koalition.

- Vi ser også frem til at høre mere fra den irakiske regering. Det er vigtigt at huske på, at vi er i Irak for at bekæmpe ISIL. Og dén opgave er ikke slut.

- Jeg vil gerne gentage opfordringen til, at alle parter gør alt, hvad de kan for at deeskalere den spændte situation, lyder det fra Jeppe Kofod.

Natoambassadørerne mødes klokken 15 mandag i Det Nordatlantiske Råd (North Atlantic Council).

Rådet er Natos vigtigste besluttende instans, hvor ambassadørerne fra medlemslandene mødes løbende, normalt en gang om ugen.

Søndagens beslutning i det irakiske parlament kommer, efter at den iranske militærleder Qassem Soleimani fredag blev dræbt i et amerikansk luftangreb.

Angrebet skete nær en lufthavn i Iraks hovedstad, Bagdad, hvor også den irakiske leder af netværket af shiitiske militser i den såkaldte Folkehær (PMU), Abu Mahdi al-Mohandes, døde.