Nyt bevis: Kina holdt information om coronavirus tilbage

Verdenssundhedsorganisationen roste Kina under coronakrisen, men var frustreret over samarbejdet.

Sundhedspersonale tester medarbejdere på en fabrik, der fremstiller computerskærme i den kinesiske by Wuhan. Verdenssundhedsorganisationen har rost Kinas respons til virusudbruddet, men bag rosen gemmer frustration sig, afslører nyhedsbureauet AP. (Foto: © Str, AFP or licensors)

- Meget imponerende

- Uvurderligt lederskab

Sådan lød rosen til Kina fra verdenssundhedsorganisationen WHO i januar og februar for den kinesiske håndtering af coronavirus.

For eksempel tweetede organisationens generaldirektør sådan her:

Organisationen takkede flere gange de kinesiske myndigheder for at dele deres viden om virus' genetiske sammensætning hurtigt.

Men i virkeligheden kæmpede verdenssundhedsorganisationen for at få oplysninger fra den kinesiske regering i den første, kritiske tid efter coronavirus-udbruddet. Det viser blandt andet optagelser fra interne WHO-møder og interne dokumenter, det amerikanske nyhedsbureau AP har adgang til.

'Minimal information'

Kinesiske embedsmænd undlod at dele den information, organisationen havde brug for til at vurdere, hvor risikabelt virus var for resten af verden. Det skriver AP.

- Vi handler ud fra et minimum af information. Det er tydeligvis ikke nok til at planlægge ordentligt, sagde ét af medlemmerne fra WHO’s Covid19-panel, Maria van Kerkhove ifølge nyhedsbureauet.

Først den 20. januar bekræftede Kinas regering, at virus kunne smitte fra menneske til menneske. Ti dage efter udråbte WHO en global sundhedskrise.

- Lige nu får vi informationen, et kvarter før den kommer på kinesisk stats-tv, sagde WHO’s øverste repræsentant i Kina, Gauden Galea, ifølge AP.

Mangel på kommunikation

Det virker ganske sandsynligt, at Kina har været for langsom om at informere. Sådan lyder vurderingen fra DR’s korrespondent i Kina, Philip Khokhar.

- De kinesiske forskere havde ret tidligt dannet sig et overblik over coronavirus. Det roser WHO stadig Kina for. Men Kina kommunikerede ikke virussets opbygning eller måde at sprede sig på hurtigt nok videre til andre lande, siger Philip Khokhar.

Kinas myndighder holdt information om coronavirussets genetiske sammensætning tilbage i over en uge, efter tre forskellige statslige laboratorier have afkodet den. Det rapporterer AP. Årsagen er streng kontrol med oplysninger i det kinesiske sundhedssystem.

Epidemi, pandemi - hvad er det, og hvordan adskiller det sig fra andet, der smitter? Se her:

- Der sidder få mennesker i toppen af systemet og bestemmer stort set alt. Det betyder, at folk på et lavere niveau, både embedsmænd og sundhedspersonale, er meget forsigtige med at træffe beslutninger. De venter på, at de får tilladelse oppefra. Det er velkendt i Kina. Ansatte gør ikke meget, før de er helt sikre på, at ledelsen er parat og enige i beslutningen, forklarer Philip Khokhar.

Lokke oplysninger ud

Kinas regering har desuden tradition for at dysse kriser ned.

- Kina melder ikke uden videre problemer ud til omverdenen. Man holder hellere dårlige nyheder inden døre. Samtidig skal Kinas politiske ledere for eksempel ikke stå til ansvar overfor kritiske medier. Derfor er politikerne ikke vant til at skulle handle hurtigt. Og derfor meldte Kina heller ingen oplysninger om coronavirus ud, påpeger Khokhar.

Når WHO alligevel roste Kina, var det, ifølge AP, for trods alt at forsøge at lokke oplysninger ud af den kinesiske regering.

- AP’s kilder hos WHO siger direkte, at de kendte til problemerne. WHO roste simpelthen Kina, af frygt for at kineserne skulle lukke døren helt for informationer, fortæller Philip Khokhar.

Kinas tilbageholdenhed kommer frem i lyset, netop som verdenssundhedsorganisationen er i krise.

USA’s præsident Donald Trump beskylder WHO for en sammensværgelse med netop Kina for at skjule omfanget af coronakrisen. Trump har meldt ud, at USA nu vil holde op med at betale sit bidrag til organisationen. De amerikanske midler udgør WHO’s største bidrag.